Skip to content

Wat is de goot in publiceren en pagina-ontwerp?

5 de augustus de 2021
brochure template layout cover design business annual report flyer magazine 697909860 5a5d2b05980207003723bc9c 19fa2e03c37744d291ab94c376e6dd13

De goot, steeg en kruip zijn allemaal termen die veel voorkomen op het gebied van publicatie of grafisch ontwerp. De binnenmarges die zich het dichtst bij de rug van een boek bevinden of de lege ruimte tussen twee tegenover elkaar liggende pagina’s in het midden van een nieuwsbrief of tijdschrift, staat bekend als de goot. De gootruimte omvat eventuele extra ruimte die nodig is voor het inbinden van boeken, boekjes, pamfletten, brochures, kranten en tijdschriften. De hoeveelheid goot die nodig is, is afhankelijk van de bindmethode.

Voorbereiding voor printproductie

Bij het voorbereiden van digitale bestanden voor gedrukte publicatie kan een ontwerper de gootbreedte al dan niet aanpassen. Het hangt allemaal af van de specificaties van de drukkerij die de productie verzorgt. Rugmarge-aanpassingen voor pagina’s met drie ringbanden of aan de zijkant gehechte boekjes is een enkele meting die wordt toegepast op elke linker- en rechterpagina. De drukkerij wil misschien dat u die meting opneemt in uw digitale bestanden.

Goot versus steeg

In sommige gevallen zullen ontwerpers de termen “goot” en “steeg” door elkaar gebruiken, afhankelijk van het project. Beide hebben een aparte betekenis. Beide zijn stroken witruimte, het belangrijkste verschil zit in de grootte en locatie met betrekking tot de pagina-indeling. Een steegje is een ruimte tussen tekstkolommen op één pagina, zoals in een krant, die wordt gebruikt in paginalay-out. De goot is de witruimte tussen de twee pagina’s in de middelste rug van de publicatie.

Wat is kruip?

Soms omdat de aanpassingen voor rugnieten, een speciaal soort inbinden, ingewikkeld kunnen zijn – het varieert op basis van het aantal pagina’s en de dikte van het papier – verwerken de meeste drukkerijen kruipaanpassingen voor klanten. Kruip specificeert de afstand die pagina’s van de rug af bewegen om de papierdikte en het vouwen aan te passen. In gezadelde publicaties bijvoorbeeld, worden reeksen pagina’s in elkaar genest voordat ze worden gehecht. Vervolgens wordt de buitenste “lip” bijgesneden om een ​​gelijkmatige rand op het boekje aan te brengen. Als gevolg hiervan moet de buitenmarge groter zijn en de rugmarge kleiner op de middelste set pagina’s omdat deze het meest uitsteekt en het meest wordt bijgesneden. Zonder deze aanpassing lijkt de afbeelding op de pagina niet in het midden te staan ​​in vergelijking met andere pagina’s in het boekje. Deze beweging van de afbeelding op de pagina is de kruip, en elke set pagina’s in het boekje, met uitzondering van de eerste, heeft een andere hoeveelheid kruipruimte toegevoegd aan de goten.

Andere soorten dakgootaanpassingen

Boekjes die aan de zijkant zijn gestikt of met kammen, spoel of draad zijn gebonden, hebben ook extra gootruimte nodig. Neem contact op met uw drukkerij om te zien of een bepaalde hoeveelheid gootruimte moet worden opgenomen in uw digitale bestanden. Sommige soorten bindingen vereisen geen aanpassingen aan de goten. Perfecte binding, vaak gezien in boeken met harde kaft, vereist geen aanpassing omdat de pagina’s op elkaar worden gemonteerd in plaats van genest. Een nieuwsbrief van vier pagina’s heeft een goot, maar vereist geen speciale gootaanpassing omdat er geen bindende eis is.