Skip to content

Wat is de modusknop op uw camera?

28 de juli de 2021
1200px ModeDial.svg d601a2e9b1e44e3885aaf39ca6d6837c

Afhankelijk van het type camera dat je bezit, kun je overweldigd worden door het grote aantal knoppen, draaiknoppen en onderdelen die de camera heeft. Als je maar tijd hebt om één onderdeel van de camera te ontdekken, let dan op de modusknop. Als je niet zeker weet wat dat betekent, lees dan verder om de vraag te beantwoorden: Wat is de modusknop?

De wijzerplaat definiëren

De modusknop is een van de belangrijkste onderdelen van de camera en geeft je toegang tot de opnamemodi. Het helpt om te weten wat elk pictogram betekent om de beste resultaten te bereiken bij het fotograferen. De meeste geavanceerde camera’s met verwisselbare lenzen hebben een keuzeknop, evenals enkele point-and-shoot-camera’s. Meestal bevindt de modusknop zich op het bovenpaneel van de camera, hoewel deze soms op het achterpaneel is uitgelijnd. (Houd er rekening mee dat niet elke camera een modusdraaiknop heeft en dat niet elke modusknop alle opties bevat die hier worden besproken.)

Geavanceerde opnamemodi

 • De P-modus is een afkorting voor “geprogrammeerd automatisch”, wat betekent dat de camera de sluitertijd en het diafragma regelt, waardoor de gebruiker de andere instellingen kan bepalen. Gebruik P voor standaard opnamesituaties waarin u een beetje controle wilt.
 • De S-modus is “sluiterprioriteit”, wat betekent dat de fotograaf de meest geschikte sluitertijd selecteert en het diafragma automatisch wordt ingesteld door de camera.
 • De A-modus is “diafragmaprioriteit”, wat betekent dat de fotograaf het beste diafragma voor de afbeelding instelt en dat de sluitertijd automatisch door de camera wordt ingesteld. De A-modus is goed voor het verzachten van achtergronddetails.
 • De M-modus is “handmatig”, wat betekent dat alle instellingen handmatig worden gedaan.

Basis opnamestanden

 • De Smart-modus, ook wel de Auto-modus genoemd, is het tegenovergestelde van de M-modus. In de Auto-modus bepaalt de camera het beste wat alle instellingen moeten zijn, op basis van de lichtomstandigheden en het onderwerp. Dit is een veelgebruikte modus voor een point-and-shoot camera. Soms wordt de Auto-modus weergegeven door een lege rechthoek of door een eenvoudig pictogram van een camera. Bovendien kan de Smart- of Auto-modus een andere kleur hebben dan de andere selecties op de modusknop.
 • De Scènemodus, ook wel de SCN-modus genoemd, is een andere functie van het type point-and-shoot-camera, waarmee u een “scène” kunt selecteren die het meest lijkt op het type foto dat u van plan bent te maken. Als u bijvoorbeeld een kinderverjaardagsfeestje wilt opnemen, kunt u een “nacht”-modus, een “kaars”-modus of een “feest”-modus selecteren.

Speciale opnamestanden

 • De Filmmodus (pictogram met een filmcamera, niet weergegeven in deze afbeelding) wordt gebruikt om de camera-instellingen te wijzigen ter voorbereiding op het opnemen van video. In deze modus kunt u meestal de ontspanknop gebruiken om de film te stoppen en te starten, hoewel sommige camera’s ook een speciale filmknop hebben.
 • De Speciale effecten-modus (meestal een pictogram met een ster in een camera, niet weergegeven in deze afbeelding) geeft u toegang tot speciale opnamemodi die de camera kan bevatten, zoals een zwart-witmodus.
 • De Macromodus (pictogram dat lijkt op een tulpenbloem) wordt gebruikt voor het maken van extreme close-ups. Macro stelt de camera in staat om goed scherp te stellen op een close-upfoto en past de flitsintensiteit aan om een ​​juiste belichting mogelijk te maken.
 • De Portret-modus (pictogram met een opzij gedraaid hoofd) is goed om de achtergrond te vervagen en het gezicht van het onderwerp te laten opvallen.
 • De Panoramamodus (pictogram met een uitgerekte rechthoek, niet weergegeven in deze afbeelding) is de modus die u kunt gebruiken wanneer u twee of meer afbeeldingen aan elkaar wilt naaien om een ​​bijzonder brede afbeelding te maken met een weergave van 90 graden, 180 graden of meer.
 • De Landschapsmodus (pictogram met bergen) vergroot de scherptediepte en is goed voor landschaps- en natuurfoto’s.
 • De Sportmodus (pictogram met een loper) is goed voor het vastleggen van snel bewegende onderwerpen.
 • De Flash-modus (pictogram met een blikseminslag, niet weergegeven in deze afbeelding) stelt u in staat om te schakelen tussen automatisch flitsen, geen flits en constant flitsen.
 • De GPS-modus stelt u in staat de ingebouwde GPS-eenheid van de camera te bedienen. (Niet alle camera’s hebben een GPS-eenheid.)
 • De Wi-Fi-modus stelt u in staat om de ingebouwde Wi-Fi-mogelijkheden van de camera in te stellen en te gebruiken. (Niet alle camera’s kunnen wifi gebruiken.)