Skip to content

Wat is de offlinemodus in een streamingmuziekservice?

3 de juli de 2021
GettyImages 824992300 5a07381abeba3300377b612c

Offline-modus is een functie in een streaming-muziekservice waarmee u naar nummers kunt luisteren zonder dat u verbinding met internet hoeft te maken. Deze techniek is gebaseerd op het gebruik van lokale opslagruimte om de benodigde audiogegevens in de cache op te slaan. Afhankelijk van het type muziekservice waarop u bent geabonneerd, kunt u offline toegang hebben tot uw favoriete nummers, radiostations en afspeellijsten. De software die door de muziekservice wordt gebruikt voor het cachen van audio is ook belangrijk. Dit kan worden beperkt tot alleen een desktop-app die de benodigde audiogegevens downloadt naar de opslag van uw computer. De meeste streaming muziekdiensten die deze offline optie bieden, ontwikkelen meestal apps voor verschillende mobiele besturingssystemen die het cachen van muziek op draagbare apparaten ook mogelijk maken.

Soms moet je de streamingdienst overslaan om muziek af te spelen die lokaal op een apparaat is opgeslagen.

Voor-en nadelen

Het voordeel van het gebruik van de offline modus van een muziekservice is voornamelijk om je cloudgebaseerde muziekcollectie af te spelen wanneer je geen internetverbinding hebt. Met betrekking tot enkele positieve punten, draagbare apparaten verbruiken meer batterijvermogen bij het streamen van muziek, dus het gebruik van een offline modus om naar je favoriete nummers te luisteren, geeft je doorgaans meer speeltijd voordat je opnieuw moet opladen – dit verlengt ook de levensduur van uw batterij op de lange termijn. Uit gemaksoogpunt is er ook geen netwerkvertraging (buffering) wanneer al je muziek lokaal wordt opgeslagen. Het afspelen en overslaan van nummers gaat vrijwel onmiddellijk omdat alle benodigde audiogegevens worden opgeslagen op een harde schijf, flashgeheugenkaart, enz. Het nadeel van het cachen van muziek is dat je een eindige hoeveelheid opslagruimte hebt. Heel vaak kunnen de opslagvereisten bijzonder beperkt zijn op mobiele apparaten zoals smartphones die ook ruimte nodig hebben voor andere soorten media en apps. Als u een draagbaar apparaat gebruikt dat al weinig ruimte heeft, is het misschien niet de beste optie om de offlinemodus van een muziekservice te gebruiken.

Kan het worden gebruikt voor het synchroniseren van afspeellijsten?

Veel muziekservices die een offline caching-faciliteit voor muzieknummers bieden, stellen je ook in staat om je cloudgebaseerde afspeellijsten te synchroniseren met je draagbare apparaat. Dit zorgt voor een naadloze manier om van uw muziekbibliotheek te genieten en uw afspeellijsten synchroon te houden zonder dat u constant verbonden hoeft te zijn met de muziekservice.

Zijn gedownloade nummers tegen kopiëren beveiligd?

Als u een abonnement betaalt voor een streaming-muziekservice met een offline modus, worden de bestanden die u in de cache plaatst, geleverd met DRM-kopieerbeveiliging. Dit is om ervoor te zorgen dat er voldoende copyrightcontrole is over de nummers die u downloadt en dat de muziekdienst haar licentieovereenkomsten met de verschillende betrokken platenmaatschappijen kan handhaven. Er is een uitzondering op deze regel; als u een cloudopslagservice gebruikt waarmee u uw eigen muziekbestanden kunt uploaden om ze naar andere apparaten te streamen of te downloaden, dan is de DRM-kopieerbeveiliging uiteraard niet actief. Dit geldt ook als je nummers koopt in een formaat met gratis DRM-beperkingen.