Skip to content

Wat is de Windows-hardwarecompatibiliteitslijst?

2 de augustus de 2021
windows 10 compatible logo 56a6faf75f9b58b7d0e5d21f

De Windows Hardware Compatibility List, meestal gewoon de Windows HCL, is heel eenvoudig een lijst met hardwareapparaten die compatibel zijn met een bepaalde versie van een Microsoft Windows-besturingssysteem. Zodra een apparaat het Windows Hardware Quality Labs-proces (WHQL) heeft doorstaan, kan de fabrikant een “Certified for Windows”-logo (of iets vergelijkbaars) in zijn advertenties gebruiken en mag het apparaat worden vermeld in de Windows HCL. De Windows Hardware Compatibility List wordt meestal gewoon de Windows HCL, maar je ziet het misschien onder veel verschillende namen, zoals HCL, Windows-compatibiliteitscentrum, Windows-compatibiliteitsproductlijst, Windows-catalogus, of Productlijst met Windows-logo.

Wanneer moet u de Windows HCL gebruiken?

Meestal dient de Windows-hardwarecompatibiliteitslijst als handig naslagwerk bij de aanschaf van hardware voor een computer waarop u een nieuwere versie van Windows wilt installeren. U kunt er meestal van uitgaan dat de meeste pc-hardware compatibel is met een gevestigde versie van Windows, maar het is waarschijnlijk verstandig om te controleren op compatibiliteit met een versie van Windows die nog niet zo lang op de markt is. De Windows HCL kan soms ook een handig hulpmiddel zijn voor het oplossen van problemen met bepaalde STOP-fouten (Blue Screens of Death) en foutcodes van Apparaatbeheer. Hoewel zeldzaam, is het mogelijk dat sommige fouten die door Windows worden gerapporteerd, verband houden met een bepaald stuk hardware, te wijten kunnen zijn aan een algemene incompatibiliteit tussen Windows en dat stuk hardware. U kunt zoeken naar het probleem met de hardware in de Windows HCL om te zien of deze wordt vermeld als incompatibel met uw versie van Windows. Als dat zo is, zou je weten dat dat het probleem was en zou je de hardware kunnen vervangen door een merk of model dat is compatibel, of neem contact op met de hardwarefabrikant voor meer informatie over bijgewerkte apparaatstuurprogramma’s of andere plannen voor compatibiliteit.

Hoe de Windows HCL te gebruiken

Ga om te beginnen naar de lijst met Windows-compatibele producten. De opties die u kunt invullen, zijn onder meer de productnaam, bedrijfsnaam, D & U-status en besturingssysteem. Weet u niet zeker welke u moet kiezen? Zie Welke versie van Windows heb ik? als u niet zeker weet welke versie van het besturingssysteem u gebruikt. U kunt in de Windows HCL zoeken naar tablets, pc’s, smartcardlezers, verwisselbare opslag, harde schijven, enz. Als u bijvoorbeeld zoekt naar informatie over compatibiliteit met Windows 10 op een NVIDIA GeForce GTX 780-videokaart, kunt u duidelijk zien dat deze compatibel is in zowel 32-bits als 64-bits versies van niet alleen Windows 10 maar ook Windows 8 en Windows 7.

Het selecteren van de Certificeringsrapport downloaden link op een van de producten uit de lijst toont u de specifieke certificeringsrapporten, waaruit blijkt dat Microsoft het heeft gecertificeerd voor gebruik in specifieke versies van Windows. De rapporten zijn zelfs gedateerd, zodat u kunt zien wanneer elk product is gecertificeerd.