Skip to content

Wat is draadloze USB?

20 de juli de 2021
USB 4926a1cc5fc644b8877f85d4fc8c1ef1

Draadloze USB is een vorm van draadloze communicatie die over het algemeen een kort bereik en veel bandbreedte heeft. Het wordt vaak gebruikt in computermuizen en toetsenborden om meer gemak te bieden ten koste van een interne voedingsbron zoals batterijen. Wireless USB wordt soms afgekort als ‘WUSB’, maar is beter bekend als Certified Wireless USB. Certified Wireless USB is geen andere naam voor Bluetooth omdat het verschillende netwerkprotocollen zijn.

Hoe draadloze USB werkt

Wireless USB werkt als standaard USB (Universal Serial Bus), maar zonder koperdraad als tussenconnector. Waar de signalen en informatie normaal gesproken via koperdraden zouden worden uitgezonden, verandert een draadloze USB-adapter (als onderdeel van een muis, toetsenbord of hoofdtelefoon) de signalen in plaats daarvan in radiogolven. De meeste draadloze USB-toetsenborden werken op de 2,4 GHz-radiofrequentie.

Wanneer u op een toets op het toetsenbord drukt, wordt dat signaal als een radiogolf naar de ontvanger uitgezonden, waarna het signaal van een radiogolf wordt omgezet in informatie die de computer kan gebruiken. Deze informatie wordt naar de driver van het apparaat gestuurd en vervolgens gedecodeerd en doorgegeven aan het besturingssysteem. Voor taken die nauwkeurige invoer vereisen (zoals gamen), worden draadloze apparaten soms afgekeurd. Er is gewoonlijk tussen de 8 en 16 milliseconden vertraging bij elk draadloos USB-apparaat vanwege de 125 Hz pollingsnelheid die standaard is in USB-apparaten. Veel apparaten die draadloze USB gebruiken, hebben een kleine transceiver nodig om met uw computer te kunnen werken. Meestal wordt de transceiver aangesloten op een USB Type-A-poort (het rechthoekige type) en communiceert hij op die manier met de randapparatuur in plaats van de in uw computer ingebouwde Wi-Fi te gebruiken.

Soorten draadloze USB-apparaten

Er zijn vier hoofdtypen draadloze USB-apparaten die u zult tegenkomen:

  • Draadloze muizen
  • Draadloze toetsenborden
  • Draadloze hoofdtelefoon
  • Draadloze USB-hubs

Draadloze hoofdtelefoons werken iets anders dan draadloze muizen en toetsenborden vanwege het type gegevens dat ze verzenden. Terwijl draadloze muizen en toetsenborden uitzenden wat in wezen binaire gegevens zijn, of een reeks van enen en nullen, zijn audiogegevens ingewikkelder en vereisen ze meer om te decoderen. Deze werken meestal ook op de 2,4 GHz-frequentie en laten beweging toe tot ongeveer 10 meter van de ontvanger. Een ander type apparaat is een draadloze USB-hub. Een draadloze USB-hub maakt het mogelijk om USB-apparaten over het hele netwerk te delen. Het doet dit door een USB-naar-Wi-Fi-brug te maken; met andere woorden, het vertaalt de signalen van aangesloten USB-apparaten in een signaal dat alle andere apparaten op het netwerk kunnen lezen. Het nadeel van het gebruik van een draadloze USB-hub is dat alle apparaten die op de hub zijn aangesloten, rechtstreeks via een USB-kabel moeten worden aangesloten. Het draadloze aspect van de hub verwijst alleen naar de mogelijkheid om verbinding te maken via Wi-Fi. Er zijn andere soorten USB-apparaten, maar de meeste hebben gespecialiseerde toepassingen die niet van toepassing zijn op gevallen van gemiddeld gebruik. Muizen, toetsenborden, koptelefoons en hubs zijn de meest voorkomende typen en beslaan 95% van alle USB-apparaten.

Draadloze USB-verbindingssnelheden

Het laatste aspect om in gedachten te houden met betrekking tot USB is de snelheid. USB 2.0 is het oudere (en komt vaker voor bij oudere apparaten) type verbinding. USB 3.0 is een nieuwer type dat aanzienlijk sneller is. USB 3.0 is een veelgebruikte standaard geworden die vaak wordt gezien in nieuwere draadloze apparaten.