Skip to content

Wat is een AAF-bestand?

17 de augustus de 2021
aaf files 5a46c262c7822d00378af914

Een bestand met de AAF-bestandsextensie is een Advanced Authoring Format-bestand. Het bevat complexe multimedia-informatie zoals video- en audioclips, evenals metadata-informatie voor die inhoud en dat project. De meeste videobewerkingsprogramma’s gebruiken eigen formaten voor hun projectbestanden. Wanneer meerdere programma’s het importeren en exporteren van AAF-bestanden ondersteunen, is het gemakkelijk om de werkinhoud van een project van de ene applicatie naar de andere te verplaatsen. Het AAF-formaat is ontwikkeld door de Advanced Media Workflow Association.

Hoe een AAF-bestand te openen

Er bestaan ​​verschillende programma’s die compatibel zijn met AAF-bestanden, waaronder Adobe After Effects, Adobe Premiere Pro, Apple’s Final Cut Pro, Avid’s Media Composer (voorheen Avid Xpress), Sony’s Vegas Pro en meer. Deze programma’s gebruiken AAF-bestanden om projectinformatie uit een ander AAF-ondersteunend programma te importeren of te exporteren voor gebruik in een ander programma. Veel bestanden zijn alleen-tekstbestanden, wat betekent dat ongeacht de bestandsextensie een teksteditor (zoals een uit onze lijst met beste gratis teksteditors) de inhoud van het bestand mogelijk correct kan weergeven. We denken echter niet dat dit het geval is met AAF-bestanden. In het beste geval kunt u wat metadata of bestandskopinformatie voor het AAF-bestand in een teksteditor bekijken, maar gezien de multimediacomponenten van dit formaat, betwijfelen we ten zeerste of een teksteditor u iets nuttigs zal laten zien. Als u merkt dat een toepassing op uw pc het AAF-bestand probeert te openen, maar het de verkeerde toepassing is, of als u liever een ander geïnstalleerd programma AAF-bestanden laat openen, raadpleeg dan onze handleiding om die wijziging in Windows aan te brengen.

Hoe een AAF-bestand te converteren

De software van bovenaf die AAF kan openen, kan het AAF-bestand waarschijnlijk exporteren naar OMF (Open Media Framework), een vergelijkbaar formaat als AAF. Het converteren van AAF-bestanden naar multimediabestandsindelingen zoals MP3, MP4, WAV, enz. kan worden gedaan met AnyVideo Converter HD en waarschijnlijk enkele vergelijkbare videoconversieprogramma’s. U kunt het AAF-bestand mogelijk ook naar deze indelingen converteren door het in een van de bovenstaande programma’s te openen en vervolgens de mediabestanden te exporteren/op te slaan. AnyVideo Converter HD is alleen gratis voor de eerste 15 conversies. Als u geen gratis AAF-converter kunt vinden die werkt, is AATranslator misschien een goed alternatief. Koop gewoon de Verbeterde versie.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als de hierboven genoemde programma’s uw bestand niet openen, controleer dan of u een andere bestandsextensie niet verwart met AAF. Dat zijn twee veelvoorkomende letters die in veel andere bestandsextensies worden gebruikt. AAC, AXX, AAX (Audible Enhanced Audiobook), AAE (Sidecar Image Format), AIFF, AIF en AIFC kunnen er bijvoorbeeld uitzien alsof ze gerelateerd kunnen zijn aan AAF-bestanden, maar dat is niet zo. U krijgt hoogstwaarschijnlijk een foutmelding als u een van die bestanden probeert te openen in een AAF-bestandsopener en omgekeerd.