Skip to content

Wat is een ABR-bestand?

28 de juli de 2021
abr files 5a5e6dca98020700374c720a

Een bestand met de ABR-bestandsextensie is een Photoshop-penseelbestand waarin informatie wordt opgeslagen over de vorm en textuur van een of meer penselen. Ze worden gebruikt via het penseel van Photoshop. Standaard worden deze bestanden opgeslagen in de installatiemap van Photoshop onder: …VoorinstellingenBorstels.

U kunt gratis Photoshop-penselen online downloaden.

Hoe een ABR-bestand te openen

ABR-bestanden kunnen worden geopend en gebruikt met Adobe Photoshop vanuit het penseel:

 1. Selecteer het gereedschap Penseel in het menu Extra. De … gebruiken B sleutel is een andere manier om erop te focussen.

 2. Selecteer het huidige penseeltype in het menu bovenaan Photoshop.

 3. Gebruik de kleine menuknop om te selecteren: Penselen importeren.

  Optie Penselen importeren in Photoshop

 4. Zoek het ABR-bestand dat u wilt gebruiken en selecteer vervolgens Laden.

Als die methode niet werkt, is er een andere manier om aangepaste penselen in Photoshop te importeren Bewerking > Voorinstellingen > Voorinstellingsbeheer. Kiezen Borstels als het vooraf ingestelde type en selecteer vervolgens Laden om het ABR-bestand te vinden. GIMP is een andere gratis afbeeldingseditor die ABR-bestanden kan gebruiken. Kopieer het ABR-bestand naar de juiste map zodat GIMP het kan zien. Bij onze installatie van GIMP (de jouwe kan iets anders zijn), is de map hier:

C:Program FilesGIMP 2sharegimp2.0brushesBasic

Je kunt ook ABR-bestanden openen met Tumasoft’s Argus of gratis met abrViewer, maar deze programma’s laten je alleen een voorbeeld zien van hoe het penseel eruit ziet – je kunt het niet echt gebruiken. Als u merkt dat een toepassing op uw computer het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, raadpleeg dan onze handleiding Het standaardprogramma wijzigen voor een specifieke bestandsextensie om die wijziging aan te brengen in Ramen.

Hoe een ABR-bestand te converteren

Hoewel het waarschijnlijk niet veel nodig is om het te doen, is abrMate een gratis applicatie die ABR naar PNG kan converteren, zolang het penseelbestand maar is gemaakt in Photoshop CS5 of ouder. Als het eenmaal in het PNG-formaat is, kun je een gratis afbeeldingsconverter gebruiken om dat naar JPG of een ander formaat te converteren. U kunt ook een GIMP-penseelbestand (GBR) naar een Photoshop-penseelbestand converteren, zodat een onder GIMP gemaakt penseelbestand met Photoshop kan worden gebruikt, maar het is niet zo gestroomlijnd als de meeste conversies. U kunt als volgt een Photoshop-penseelbestand maken van een GIMP-penseelbestand:

 1. Open het GBR-bestand van GIMP in XnView.

 2. Sla de afbeelding op als een PNG-bestand.

 3. Open de PNG in Photoshop.

 4. Selecteer het gebied dat u als penseel wilt gebruiken.

 5. Maak het penseel via Bewerking > Penseelvoorinstelling definiëren.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Het is gemakkelijk om de ABR-bestandsextensie te verwarren met ABW, ABF (Adobe Binary Screen Font) of ABS (Absolute Database). Als u uw bestand niet kunt openen met de hierboven genoemde programma’s, verwart u mogelijk een ander bestandsformaat met een Photoshop Brush-bestand. FAQ

 • Hoe open ik ABR-bestanden zonder Photoshop?

  Om de ABR-bestanden te openen en te gebruiken in andere programma’s dan Photoshop, moet u de bestanden converteren naar PNG-indeling met een tool zoals ABRviewer. Download ABRviewer en selecteer Bestand > Penselensets openen > Open > kies het bestand > Exporteren > Miniaturen. U kunt ook geluk hebben door ABR-bestanden rechtstreeks in GIMP te openen zonder ze naar PNG te converteren.

 • Hoe voeg ik een ABR-bestand toe aan Illustrator?

  U kunt geen ABR-penseelbestanden toevoegen aan Illustrator. U kunt echter wel Illustrator-penseelbestanden maken en toevoegen met de AI-bestandsextensie. Om Illustrator-penseelbestanden te importeren, gaat u naar Raam > Borstelbibliotheken > Andere bibliotheek en zoek het bestand. Ga dan naar de Penseelbibliotheek paneel > selecteer het penseel om te importeren > Toevoegen aan Penselen.