Skip to content

Wat is een ad-hoc draadloos netwerk?

16 de augustus de 2021
GettyImages 509259997 57d5f21f3df78c58335f0699

“Ad hoc” betekent geïmproviseerd of geïmproviseerd, dus een draadloos ad-hocnetwerk (WANET) is een soort on-demand, geïmproviseerd apparaat-naar-apparaat-netwerk. In de ad-hocmodus kunt u rechtstreeks een draadloze verbinding met een andere computer of een ander apparaat tot stand brengen zonder dat u verbinding hoeft te maken met een Wi-Fi-toegangspunt of router. Omdat een ad-hocverbinding geen bestaande infrastructuur nodig heeft om het netwerk in stand te houden, is deze gedecentraliseerd en wordt het beschouwd als een peer-to-peer (P2P) netwerk. In plaats van een centraal beheerapparaat (zoals een router) te gebruiken waar de gegevens van het netwerk constant in en uit stromen voor en na het bereiken van de onderliggende apparaten (zoals telefoons en computers), stuurt elk knooppunt dat deel uitmaakt van het ad-hocnetwerk gegevens gelijkmatig door de hele structuur.

Details draadloos ad-hocnetwerk

Hieronder volgen enkele kenmerken, toepassingen, voordelen en nadelen van ad-hocnetwerken:

 • Er is geen dure apparatuur nodig om een ​​on-the-fly, ad hoc netwerk op te zetten.
 • Er is geen single point of failure in een ad hoc netwerk.
 • Ad-hocnetwerken zijn handig wanneer u bestanden of andere gegevens rechtstreeks met een andere computer wilt delen, maar geen toegang hebt tot een wifi-netwerk.
 • In noodgevallen waar een draadloos netwerk geschikt is, maar er is geen onderliggend netwerk om te gebruiken, kunnen draadloze ad-hocnetwerken snel worden ingezet en vergelijkbare resultaten opleveren.
 • Er kan meer dan één laptop worden aangesloten op het ad-hocnetwerk, zolang de adapterkaarten zijn geconfigureerd voor ad-hocmodus en verbinding maken met dezelfde SSID. De computers moeten zich binnen 100 meter van elkaar bevinden.
 • U kunt een ad-hoc draadloos netwerk gebruiken om de internetverbinding van uw computer te delen met een andere computer.
 • Er is geen centrale beheerhub waar alle apparaten kunnen worden beheerd.

Soorten draadloze ad-hocnetwerken

Draadloze ad-hocnetwerken zijn onderverdeeld in klassen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Mobiel ad-hocnetwerk (MANET): Een ad-hocnetwerk van mobiele apparaten.
 • Voertuig ad hoc netwerk (VANET): Gebruikt voor communicatie tussen voertuigen. Intelligente VANET’s gebruiken kunstmatige intelligentie en ad-hoctechnologieën om te communiceren wat er moet gebeuren bij ongevallen.
 • Smartphone ad hoc netwerk (SPAN): Draadloos ad-hocnetwerk gecreëerd op smartphones via bestaande technologieën zoals Wi-Fi en Bluetooth.
 • Draadloos mesh-netwerk: Een mesh-netwerk is een ad-hocnetwerk waarbij de knooppunten rechtstreeks met elkaar communiceren om informatie door het netwerk door te geven.
 • Leger tactische MENT: Gebruikt in het leger voor ‘on-the-move’-communicatie, een draadloos tactisch ad-hocnetwerk vertrouwt op bereik en onmiddellijke werking om netwerken op te zetten wanneer dat nodig is.
 • Draadloos sensornetwerk: Draadloze sensoren die alles verzamelen, van temperatuur- en drukmetingen tot geluids- en vochtigheidsniveaus, kunnen een ad-hocnetwerk vormen om informatie aan een thuisbasis te leveren zonder dat er rechtstreeks verbinding mee hoeft te worden gemaakt.
 • Ad hoc netwerk voor noodhulp: Ad-hocnetwerken zijn belangrijk wanneer zich een ramp voordoet en gevestigde communicatiehardware niet goed functioneert.

Beperkingen ad hoc draadloos netwerk

Voor het delen van bestanden en printers moeten alle gebruikers in dezelfde werkgroep zitten, of als een computer lid is van een domein, moeten de andere gebruikers accounts op die computer hebben om toegang te krijgen tot gedeelde items. Andere beperkingen van ad-hoc draadloos netwerken zijn het gebrek aan beveiliging en een trage gegevenssnelheid. Ad-hocmodus biedt minimale beveiliging; als aanvallers binnen het bereik van uw ad-hocnetwerk komen, hebben ze geen problemen om verbinding te maken. Nieuwere Wi-Fi Direct-technologie elimineert veel van de beperkingen en beveiligingsrisico’s die aanwezig zijn in ad-hoc draadloze netwerken.