Skip to content

Wat is een animatie in presentatiesoftware?

21 de juli de 2021
business people giving presentation to colleague in office 567354107 5af93280a474be0037d941ea

Een geanimeerde afbeelding is, in de eenvoudigste definitie, elk grafisch element dat beweging weergeeft. Visuele effecten die worden toegepast op afzonderlijke items op een dia – of op een hele dia – in presentatiesoftware worden animaties. PowerPoint, Keynote, OpenOffice Impress en andere presentatiesoftware worden geleverd met animatiefuncties die bij de software zijn geleverd, zodat gebruikers afbeeldingen, titels, opsommingstekens en diagramelementen kunnen animeren om hun publiek geïnteresseerd te houden in de presentatie.

Microsoft PowerPoint-animaties

In PowerPoint kunnen animaties worden toegepast op tekstvakken, opsommingstekens en afbeeldingen, zodat ze tijdens een diavoorstelling op de dia bewegen. Voorinstellingen voor animatie in versies van PowerPoint zijn van invloed op alle inhoud op de dia. Animatie-effecten voor in- en uitstappen zijn een snelle manier om beweging aan uw dia’s toe te voegen. U kunt ook een bewegingspad toepassen op een tekst of object om het te animeren. Alle versies van PowerPoint hebben aangepaste animatiefuncties waarmee u kunt beslissen welke elementen worden verplaatst en hoe ze worden verplaatst. De Animation Painter, die werd geïntroduceerd in PowerPoint 2010, is een geweldige animatietool die ongeveer hetzelfde werkt als de optie Format Painter in andere Microsoft Office-programma’s. Hiermee kunt u een animatie-effect van het ene object naar het andere kopiëren met een enkele klik of dubbelklik om meerdere objecten met hetzelfde animatieformaat te schilderen. Powerpoint 2016 heeft het Morph-overgangstype toegevoegd. De functie vereist twee dia’s die een object gemeen hebben. Wanneer Morph is geactiveerd, animeren, verplaatsen en benadrukken de dia’s automatisch objecten op de dia’s.

Apple Keynote-animaties

Keynote is de presentatiesoftware van Apple voor gebruik op Macs en mobiele apparaten van Apple. Met Keynote kunt u uw presentatie dynamischer maken door eenvoudige effecten te gebruiken, zoals het met één punt tegelijk weergeven van tekst op de dia of het laten stuiteren van een afbeelding van een bal op de dia. U kunt ook complexe animaties maken door twee of meer van deze effecten te combineren. Met de build-inspector van Keynote kun je een effect, snelheid en richting voor je animatie selecteren en aangeven of de animatie plaatsvindt zoals het object verschijnt of wanneer het verdwijnt. Je kunt in Keynote ook acties combineren tot één animatie of objecten stuk voor stuk bouwen. Zowel Keynote als PowerPoint bieden u de mogelijkheid om geluidseffecten toe te voegen aan geanimeerde tekst en objecten. Maak er goed gebruik van.

Overdrijf het niet

Animatie voegt een gevoel van speelsheid toe aan een presentatie, waardoor uw publiek ontspannen en betrokken kan blijven bij de presentatie. Gebruik een combinatie van animaties bij binnenkomst en vertrek en effecten op het scherm die de aandacht van het publiek trekken. Gebruik animatie echter met zorg. Een paar animaties verlevendigen je presentatie, maar gebruik je er teveel en je krijgt een amateuristisch ogende mengelmoes. Deze fout is vergelijkbaar met de beginnersfout van het gebruik van te veel verschillende lettertypen op een enkele dia. Sommige mensen ontvangen liever een papieren versie van een presentatie. Omdat verschillende presentatietoepassingen animaties en overgangen op verschillende manieren gebruiken, kunt u experimenteren met een print-naar-PDF-versie van de presentatie om ervoor te zorgen dat u niet onnodig één dia per animatie invoegt. FAQ

 • Hoe voeg ik animaties toe aan PowerPoint?

  Om PowerPoint-animaties toe te voegen, selecteert u het object dat u wilt animeren en gaat u naar de Animaties tabblad. U kunt kiezen uit voorinstellingen of een aangepaste PowerPoint-animatie maken.

 • Hoe herschik ik animaties in PowerPoint?

  Om de volgorde van PowerPoint-animaties te wijzigen, gaat u naar de Animaties tabblad. Alle animaties voor die dia worden weergegeven in het deelvenster Animatie. Klik en sleep de animaties om ze opnieuw te ordenen.

 • Hoe wijzig ik de animatiesnelheid in PowerPoint?

  Om de animatiesnelheid in PowerPoint aan te passen, kiest u het geanimeerde object, gaat u naar de Animaties tabblad en bewerk vervolgens de Looptijd veld in de rechterbovenhoek. Gebruik de pijlen om de snelheid in stappen van een kwart seconde aan te passen of voer een aangepaste snelheid in.

 • Hoe verwijder ik PowerPoint-animaties?

  Selecteer het geanimeerde object of druk op Ctrl+EEN om alle objecten op de dia te selecteren, ga dan naar de Animaties tabblad en selecteer Geen. Om animaties voor een diavoorstelling uit te schakelen, vinkt u de Weergeven zonder animatie selectievakje voordat u de show begint.