Skip to content

Wat is een ASE-bestand?

8 de september de 2021
1631103337 ase files 58ee45c13df78cd3fc20b5c5

Een bestand met de ASE-bestandsextensie is een Adobe Swatch Exchange-bestand dat wordt gebruikt voor het opslaan van een verzameling kleuren die toegankelijk zijn via de Stalen palet van sommige Adobe-producten zoals Photoshop. Het formaat maakt het gemakkelijk om kleuren tussen programma’s te delen.

Autodesk-software kan bestanden met deze extensie exporteren naar het Autodesk ASCII Scene Export-formaat. Ze worden gebruikt als platte tekstbestanden waarin informatie over 2D- en 3D-scènes wordt opgeslagen. Ze lijken op het ASC-formaat van Autodesk, maar kunnen meer informatie bevatten over zaken als vormen en punten. Andere ASE-bestanden kunnen Velvet Studio Sample-audiobestanden zijn die worden gebruikt voor het opslaan van instrumentgeluiden, of grafische Aseprite Sprite-bestanden. ASE is ook een afkorting voor een aantal niet-gerelateerde technologietermen, zoals: Application Service-element, Application Services-omgeving, en Geautomatiseerde software-engineering.

Hoe een ASE-bestand te openen

ASE-bestanden kunnen worden geopend met Adobe’s Photoshop-, Illustrator-, InDesign- en InCopy-software, evenals met het stopgezette Fireworks-programma. Dit gebeurt via de Stalen palet, dat u kunt openen via de Raam > Stalen menu. Selecteer de kleine menuknop rechtsboven in het palet en klik vervolgens op Stalen laden (het heet Stalenbibliotheek openen in Illustrator en Stalen toevoegen bij Vuurwerk). Als u het bestand niet kunt vinden, zorg er dan voor dat de optie “Files of type:” is ingesteld op Staaluitwisseling (*.ASE), anders filtert u mogelijk per ongeluk de resultaten voor andere bestanden, zoals ACO- of ACT-bestanden. U kunt ASE-bestanden ook online openen met ASE Color Decoder. Autodesk ASCII Scene Export (ASE)-bestanden en Autodesk ASCII Export (ASC)-bestanden kunnen worden geopend met AutoCAD en 3ds Max. Omdat het tekstbestanden zijn, kan elke teksteditor worden gebruikt om het bestand te lezen. Velvet Studio wordt gebruikt om bestanden te openen die Velvet Studio Sample-bestanden zijn. Als u een Aseprite Sprite-bestand hebt, kan een programma met dezelfde naam worden gebruikt om het te openen.

Hoe een ASE-bestand te converteren

Zoals je hierboven kunt zien, zijn er een paar verschillende toepassingen voor ASE-bestanden. We denken echter dat er geen andere bestandsconversieprogramma’s of programma’s zijn dan de hierboven genoemde die dit soort bestanden kunnen gebruiken. Als u op zoek bent naar een manier om een ​​Adobe Swatch Exchange-bestand naar een tekstindeling te converteren om de kleuren te zien die het bevat, kan dit bericht van Adobe Community nuttig zijn. Mogelijk kunt u de bovengenoemde Autodesk-software gebruiken om een ​​Autodesk ASCII Scene Export-bestand in een ander formaat op te slaan, maar we hebben dit zelf niet geprobeerd om meer details te krijgen. Zoek naar een Bestand > Opslaan als menu of een soort van Exporteren optie – u kunt het ASE-bestand op die manier mogelijk converteren.

Meer informatie over ASE-bestanden

Om ASE-bestanden in een Adobe-programma te maken, zoekt u hetzelfde menu in de Stalen palet dat wordt gebruikt om het bestand te openen, maar kies in plaats daarvan de optie Opslaan. In Photoshop heet het Stalen opslaan om te ruilen (de Stalen opslaan optie zal het opslaan in ACO). Standaard worden de vooraf geïnstalleerde ASE-bestanden opgeslagen in de Adobe-programma’s VoorinstellingenStalen map. U kunt Adobe Swatch Exchange-bestanden maken bij Adobe Color, die u vervolgens kunt downloaden als ASE-bestand.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Sommige bestandsextensies delen dezelfde letters als andere, maar dat betekent niet noodzakelijk dat de formaten verwant zijn of dat ze met dezelfde programma’s kunnen worden geopend. Twee voorbeelden zijn AST- en ASL-bestanden. Er zijn verschillende programma’s en/of instructies nodig om deze te bekijken en te bewerken, programma’s die niet noodzakelijkerwijs werken met ASE-bestanden.