Skip to content

Wat is een ASP-bestand?

18 de augustus de 2021
asp files 5a3433d9f1300a003726d758

Een bestand met de bestandsextensie .ASP is hoogstwaarschijnlijk een Active Server Page-bestand, een ASP.NET-webpagina die wordt geleverd door een Microsoft IIS-server. De server verwerkt scripts in het bestand en genereert vervolgens HTML om de pagina in de webbrowser weer te geven. ASP-bestanden worden ook klassieke ASP-bestanden genoemd en gebruiken normaal gesproken de VBScript-taal. Nieuwere ASP.NET-pagina’s worden opgeslagen met de ASPX-bestandsextensie en zijn vaak geschreven in C#. Een veelvoorkomende plaats waar u “.ASP” zou kunnen zien, is helemaal aan het einde van een URL die verwijst naar een ASP.NET-webpagina, of wanneer uw webbrowser u per ongeluk een ASP-bestand stuurt in plaats van het eigenlijke bestand dat u probeerde te openen downloaden. Andere ASP-bestanden kunnen door Adobe-programma’s worden gebruikt als Adobe Color Separation Setup-bestand, maar de indeling is mogelijk verouderd en irrelevant bij nieuwere programmaversies. Deze bestanden bevatten kleuropties (zoals scheidingstype, inktlimiet en kleurtypes) die worden gebruikt bij het exporteren of afdrukken van een document.

Gedownloade ASP-bestanden openen

Als je een ASP-bestand kreeg toen je iets anders probeerde te downloaden (vaak een PDF), dan is de kans groot dat de server het bestand gewoon niet correct heeft genoemd. Misschien probeerde u bijvoorbeeld een bankafschrift of een ander document te downloaden en in plaats van het te openen in uw PDF-viewer, wordt het geopend met een teksteditor of weet uw computer niet hoe het het moet openen. In dit specifieke geval heeft de server “.PDF” niet aan het einde van de bestandsnaam toegevoegd, maar in plaats daarvan “.ASP” gebruikt, hoewel het eigenlijke bestandsformaat PDF is. De eenvoudigste oplossing hier is om het bestand gewoon zelf te hernoemen, door de laatste drie letters na de punt te wissen en .PDF in te voeren. Hernoem bijvoorbeeld verklaring.asp tot verklaring.pdf. Dit naamgevingsschema is niet hoe je het ene bestandsformaat daadwerkelijk naar het andere converteert, maar het is hier volledig acceptabel omdat het bestand echt in het PDF-formaat is, maar gewoon niet de juiste naam heeft gekregen. U voltooit net de stap van het hernoemen die de server niet zelf heeft gedaan.

Andere ASP-bestanden openen

Active Server Page-bestanden die eindigen op .ASP zijn tekstbestanden, wat betekent dat ze volledig leesbaar (en bewerkbaar) zijn in een teksteditor zoals Notepad++, Brackets of Sublime Text. Enkele alternatieve ASP-editors zijn Microsoft Visual Studio en Adobe Dreamweaver. Een URL die eindigt op .ASP, zoals hieronder, betekent alleen dat de pagina in het ASP.NET-framework draait. Uw webbrowser doet al het werk om deze weer te geven: https://www.w3schools.com/asp/asp_introduction.asp

Aangezien ASP-bestanden moeten worden geparseerd voordat ze naar een webbrowser worden verzonden, is het openen van a lokaal .ASP-bestand in een webbrowser toont u alleen de tekstversie en geeft de HTML-pagina niet echt weer. Daarvoor moet u Microsoft IIS gebruiken en de pagina openen als localhost. U kunt ASP-bestanden maken van een leeg document door de .ASP-bestandsextensie toe te voegen aan het einde van het bestand. Dit werkt ook voor het converteren van HTML naar ASP – hernoem gewoon de extensie van .HTML naar .ASP. Adobe Color Seperation Setup-bestanden werken met Adobe-programma’s zoals Acrobat, Illustrator en Photoshop.

Hoe ASP-bestanden te converteren

ASP-bestanden die Active Server Page-bestanden zijn, kunnen worden geconverteerd naar andere indelingen, maar dit zou betekenen dat het bestand niet meer werkt zoals het bedoeld was. Dit komt omdat de server die het bestand uitgeeft, het in het juiste formaat moet hebben om pagina’s correct weer te geven. Als u het ASP-bestand bijvoorbeeld naar HTML of PDF converteert, wordt het bestand geopend in een webbrowser of PDF-lezer, maar werkt het ook niet als een Active Server Page-bestand als het op de webserver wordt gebruikt. Als u een ASP-bestand toch moet converteren, kunt u Microsoft Visual Studio of Adobe Dreamweaver gebruiken. Met die programma’s kun je ASP converteren naar formaten zoals HTML, ASPX, VBS, ASMX, JS, SRF en meer. Deze online ASP naar PHP-converter kan die conversie uitvoeren als u het bestand in het PHP-formaat wilt hebben.

Meer informatie

De .ASP-bestandsextensie lijkt sterk op andere extensies die niets te maken hebben met de formaten die op deze pagina worden genoemd, en dus niet kunnen worden geopend met dezelfde programma’s die hierboven zijn gelinkt. APS-bestanden kunnen er bijvoorbeeld uitzien en klinken als ASP-bestanden, maar het zijn eigenlijk Greeting Card Studio Project-bestanden die zijn gemaakt en gebruikt door Greeting Card Studio. Hetzelfde concept is van toepassing op andere bestandsextensies zoals ALP. Sommige technologietermen gebruiken ook het ASP-acroniem, maar zijn niet gerelateerd aan een van de ASP-indelingen op deze pagina. ASP staat bijvoorbeeld ook voor Application Service Provider, Analog Signal Processing, ATM Switch Processor, Addressable Scan Port, Advanced System Platform en Auto-Speed ​​Port.