Skip to content

Wat is een AXX-bestand?

9 de juli de 2021
axx files 58f5389b5f9b581d59e70434

Een bestand met de AXX-bestandsextensie is een AxCrypt Encrypted-bestand. AxCrypt is een programma voor bestandscodering dat een bestand zodanig vervormt (versleutelt) dat het onbruikbaar is zonder eerst te worden gedecodeerd met een specifiek wachtwoord/wachtwoordzin. Wanneer een AXX-bestand wordt gemaakt, krijgt het automatisch exact dezelfde naam als het niet-versleutelde bestand, maar met deze bestandsextensie aan het einde. Bijvoorbeeld versleutelen vakantie.jpg resulteert in een bestand genaamd vakantie.jpg.axx.

Hoe een AXX-bestand te openen

U kunt dubbelklikken op een AXX-bestand om het te openen met de AxCrypt-software. Als u echter bent aangemeld bij uw AxCrypt-account, zal het openen van het bestand het echte bestand openen en het AXX-bestand niet echt decoderen. Gebruik de programma’s het dossier > Beveiligd openen menu om het AXX-bestand te openen, maar niet daadwerkelijk te decoderen. Om het AXX-bestand te decoderen, moet u er met de rechtermuisknop op klikken en kiezen: AxCrypt > decoderen of gebruik de het dossier > Stop met beveiligen keuze.

AXX-bestand geselecteerd via AxCrypt

Op de downloadpagina voor AxCrypt kunt u de standalone optie kiezen als u de draagbare versie wilt gebruiken, die niet op uw computer wordt geïnstalleerd en eenvoudig op een flashstation kan worden geopend. Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma AXX-bestanden opent, leest u hoe u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie in Windows kunt wijzigen.

Hoe een AXX-bestand te converteren

Een AXX-bestand wordt alleen gebruikt met de AxCrypt-software en kan daarom niet naar een ander formaat worden geconverteerd. Als het je lukt om een ​​AXX-bestand naar een ander formaat te “converteren”, blijft de inhoud versleuteld en onbruikbaar. Om een ​​bestand te converteren dat AxCrypt al heeft versleuteld en opgeslagen als een AXX-bestand, moet u het eerst ontsleutelen met hetzelfde programma, waarna u het bestand mogelijk kunt converteren met een gratis bestandsconverter. Als u bijvoorbeeld een AXX-bestand decodeert om er een MP4-bestand uit te halen, kunt u een converter zoals Freemake Video Converter op het videobestand gebruiken, maar u kunt het niet gebruiken om het AXX-bestand rechtstreeks in een ander formaat op te slaan.

Meer informatie over AXX-bestanden

AXX-bestanden zijn eenvoudig te maken op een computer waarop AxCrypt is geïnstalleerd. Ofwel gebruik de het dossier > veilig menu of klik met de rechtermuisknop wat versleuteld moet worden en kies dan AxCrypt > Versleutelen. De gratis versie van AxCrypt kan geen AXX-bestand van een map maken, tenzij u eerst van de map een archiefbestand maakt, zoals een ZIP-bestand. Vervolgens kunt u het ZIP-bestand versleutelen om er een AXX-bestand van te maken. Als u ervoor kiest om een ​​map te versleutelen, worden alle bestanden erin afzonderlijk versleuteld.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Deze bestandsextensie lijkt qua spelling erg op het Audible-formaat voor Audible Enhanced Audiobook-bestanden die eindigen op AAX. Als je hier bent voor die bestanden, kun je er een openen met iTunes. De AXX-bestandsextensie lijkt ook op het achtervoegsel dat is toegevoegd aan bestanden van andere formaten, maar dat betekent niet dat ze met dezelfde software kunnen worden geopend. Enkele voorbeelden zijn AZZ (AZZ Cardfile Database), AX (DirectShow Filter), AX (Annotated XML-voorbeeld), AXD (ASP.NET Web Handler), AXT (Adobe Photoshop Extract) en AXA (Annodex Audio)-bestanden. Als je bestand niet opent met AxCrypt, controleer dan de bestandsextensie om te zien waar het op eindigt. Als het geen AXX is, onderzoek dan de echte bestandsextensie om meer te weten te komen over het formaat en zoek uit welk programma het kan openen.