Skip to content

Wat is een bestandsbeheerder?

18 de juli de 2021
Lisa File Manager 863d78391f334ef5ae3b015cc087dd5d

Een bestandsbeheerder is een toepassing waarmee u bestanden en mappen op dat apparaat kunt beheren, evenals aangesloten schijven en zelfs netwerkopslag. Met toepassingen voor bestandsbeheer kunt u bestanden en mappen kopiëren, bekijken, bewerken, verwijderen of verplaatsen. De eerste grafische bestandsbeheerder werd in 1983 geïntroduceerd op de Lisa-pc van Apple. Hoewel de Lisa geen commercieel succes was, luidde de interface een nieuwe manier in om een ​​computer te gebruiken, inclusief bestandsbeheer.

Waar is Bestandsbeheer in Windows 10?

De standaard app voor bestandsbeheer in Windows 10 is Verkenner. U kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot Verkenner in Windows 10. Standaard is de Verkenner-app (een mappictogram) vastgemaakt aan de taakbalk.

Dit is de snelste manier om toegang te krijgen tot Verkenner. Verschillende andere opties zijn onder meer:

  • Start menu: Selecteer Begin, typ Verkenneren selecteer de Bestandsverkenner desktop-app.
  • Opdracht uitvoeren: Selecteer Begin, typ Rennenen selecteer de Desktop-app uitvoeren. Typ in de app Uitvoeren Ontdekkingsreiziger en selecteer OK.
  • Rechtsklik starten: Klik met de rechtermuisknop Begin en selecteer Verkenner.

Een screenshot van de Windows 10 Verkenner

De app Bestandsverkenner in Windows 10 is een van de meer functionele apps voor bestandsbeheer die door Microsoft worden aangeboden. Het bevat verschillende vensters om door mappen te bladeren, bestanden te beheren en een voorbeeld van de bestandsinhoud te bekijken.

Open Bestandsbeheer op MacOS

De app Bestandsbeheer op Mac heet Vinder. Het draait altijd op je Mac en, tenzij je het standaardgedrag van de Mac hebt gewijzigd, is het de app waarin de Mac opstart.

Een screenshot van de Finder in macOS.

Bestandsbeheersoftware op Linux

Linux-besturingssystemen hebben altijd de reputatie gehad ingewikkeld in het gebruik te zijn. In de afgelopen jaren zijn de beste Linux-desktopomgevingen echter opmerkelijk intuïtief en worden ze geleverd met hun eigen krachtige bestandsverkenner-apps die wedijveren met Windows Verkenner. Sommige standaard bestandsbeheerders die zijn opgenomen in populaire Linux-distributies zijn:

  • Dolfijn: KDE Plasma
  • Thunar: XFCE
  • PCManFM: LXDE
  • Caja: MAAT
  • Nautilus: GNOME
  • Nemo: Kaneel
  • Pantheon-bestanden: Elementair besturingssysteem

Het proces om de bestandsbeheerder op Linux te openen, varieert van het ene besturingssysteem tot het andere. Linux-ontwikkelaars houden echter meestal dingen vergelijkbaar met de Windows-ervaring. U vindt dus meestal toegang tot bestandsbeheer in een pseudo “Start” -menu, op de taakbalk of een bureaubladpictogram.

Android Bestandsbeheer

Zolang u een Android-besturingssysteem boven 5.0 (Lollipop) gebruikt, wordt het geleverd met een standaard bestandsbeheerder. Om de app te openen, tik je gewoon op de Bestandsbeheer app in uw lijst met apps.

Een screenshot van de standaard Android-bestandsbeheerder

Het standaard Android-bestandsbeheer is erg minimalistisch, maar het is ook heel eenvoudig te gebruiken. Als je gewoon een eenvoudige manier nodig hebt om door bestanden te bladeren, te kopiëren, te verplaatsen of te openen, dan doet het zijn werk goed.

iPhone Bestandsbeheer

Toen de iPhone uitkwam, was er geen app voor bestandsbeheer (en je kon er geen installeren omdat de App Store nog niet was gemaakt). Met iOS 11 introduceerde Apple een app Bestanden die ook lokale apparaatbestanden kon openen en beheren. Net als de standaard Android-bestandsbeheerder, is het een zeer eenvoudige app. Maar voor essentiële bestandsbeheertaken doet het zijn werk goed. Om de app te openen, tik je gewoon op de Bestanden app vanaf een van je startschermen.

Een screenshot van de iPhone iCloud Drive-app