Skip to content

Wat is een bladwijzer?

29 de juli de 2021
LedePhoto PhotobyAlejandroEscamillaonUnsplash 1064816d3b7c4985b983539782fa2ab1

Als u op zoek bent naar een snelle optie voor het opslaan van links met ingebouwde functies voor het organiseren van een waslijst met opgeslagen links, hoeft u niet verder te zoeken dan de zoekbalk van uw browser. Dat kleine stervormige pictogram is niet alleen voor het uiterlijk, het is eigenlijk de bladwijzerfunctie van uw browser. Laten we eens kijken wat bladwijzers voor webbrowsers eigenlijk zijn en hoe u er het meeste uit kunt halen.

Wat is een bladwijzer?

Soms aangeduid als “favorieten” of “opgeslagen links”, is een browserbladwijzer een functie waarin een browser u een link naar een webpagina laat opslaan, zodat u deze later opnieuw kunt openen zonder opnieuw naar de website te hoeven zoeken met een zoekmachine , of handmatig het exacte webadres in de zoekbalk van uw browser in te voeren. De bladwijzer zelf is de opgeslagen link. De bladwijzerbeheerder van uw browser bestaat meestal uit een reeks mappen en submappen waarmee u een groot aantal bladwijzers kunt ordenen. Voor het grootste deel is de bladwijzerfunctie meestal te herkennen aan een stervormig pictogram aan de rechterkant van de hoofdzoekbalk van uw browser. Wanneer u klaar bent om de link naar de website die u momenteel bekijkt op te slaan, kunt u het sterpictogram selecteren om de link automatisch op te slaan in de bladwijzermap van uw browser. Gewoonlijk verandert het sterpictogram van kleur of toont het een soort animatie nadat u het hebt geselecteerd. Daarnaast kunt u ook een dialoogvenster zien verschijnen waarin u wordt gevraagd een map of submap te kiezen waarin u uw link wilt opslaan.

Opgeslagen bladwijzers zoeken

Om toegang te krijgen tot uw eerder opgeslagen bladwijzers, hebben de meeste browsers meestal een apart pictogram voor uw bladwijzermap en/of kunt u ze openen via uw instellingenmenu. In Google Chrome heb je bijvoorbeeld toegang tot je bladwijzers via het instellingenmenu; selecteer de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek van de browser en markeer vervolgens Bladwijzers om meer bladwijzeropties weer te geven. Selecteer in Firefox, aan de rechterkant van de werkbalk, het pictogram in de vorm van een reeks van vier boeken die verticaal zijn opgeborgen om een ​​menu te openen met de bladwijzers als eerste optie. En tot slot geeft Microsoft Edge gebruikers toegang tot hun opgeslagen bladwijzers in het instellingenmenu; selecteer de drie horizontaal georiënteerde stippen in de rechterbovenhoek van de browser en selecteer vervolgens Favorieten. Een andere manier om uw bladwijzers in Edge te bekijken, is door de vallende ster pictogram direct rechts van de hoofdzoekbalk.

Browserbladwijzers beheren

Hoewel het verleidelijk is om gewoon een enorme berg bladwijzers te verzamelen zonder ze te ordenen, wordt het ten zeerste aanbevolen om dat niet te doen. De meeste browsers bieden een aantal gebruiksvriendelijke, aanvullende bladwijzerfuncties waarmee u uw favoriete websites kunt beheren. De volgende bladwijzerbeheerfuncties zijn met name handig voor het sorteren, opslaan en bekijken van uw bladwijzers.

Mappen en submappen

Als u bladwijzers verzamelt, kan het handig zijn om de gewoonte aan te nemen om mappen voor verschillende soorten bladwijzers te maken en deze vervolgens in hun respectievelijke mappen op te slaan. Als je bijvoorbeeld weet dat je graag links naar recepten verzamelt, maak dan een map in de bladwijzersmanager van je browser alleen voor die receptlinks, zodat je er later geen tijd aan hoeft te besteden.

Bladwijzerbalk

Het gebruik van een bladwijzerbalk gaat min of meer hand in hand met het gebruik van mappen en submappen. Nu je goed georganiseerde mappen hebt voor al je links, kun je ze gemakkelijker vinden door er pictogrammen voor te maken op de hoofdwerkbalk van je browser. Ga naar de bladwijzerbalk. Wanneer u de bladwijzerbalkfunctie van uw browser inschakelt, wordt er meestal een extra rij ruimte onder de hoofdwerkbalk van uw browser gemaakt, zodat u koppelingen naar uw bladwijzermappen eraan kunt vastzetten. Hierdoor heeft u directer toegang tot uw favoriete bladwijzers in plaats van door uw browserinstellingen te gaan.

Uw bladwijzers synchroniseren tussen browsers

Dus wat als u besluit een nieuwe browser te gebruiken voor al uw behoeften op het gebied van internetten? Wat gebeurt er met al uw favoriete links die in uw oude browser zijn opgeslagen? Maak je geen zorgen, niet alles is verloren. In de meeste browsers kunt u uw bladwijzers zelfs naar andere browsers overbrengen met een eenvoudige functie die gewoonlijk wordt aangeduid als “het synchroniseren van uw bladwijzers”. Als u besluit een nieuwe browser te gebruiken en uw oude nog niet hebt verwijderd, is het misschien de moeite waard om te controleren of uw nieuwe browser een bladwijzersynchronisatiefunctie in de instellingen heeft. Op die manier hoeft u, als u uw oude bladwijzers met uw nieuwe browser kunt synchroniseren, uw opgeslagen links in de nieuwe browser niet opnieuw op te bouwen. Je kunt ze gewoon overzetten.

Zijn sommige browsers beter in het omgaan met bladwijzers dan andere?

Het gebruik van bladwijzers, hoewel optioneel, is tegenwoordig een superhandig hulpprogramma geworden bij het surfen op het web. Omdat de meeste, zo niet alle, browsers een of andere vorm van de bladwijzerfunctie hebben, kun je echt niet fout gaan door het te gebruiken in een van de webbrowsers die tegenwoordig beschikbaar zijn. Bepalen welke browser het beste is, hangt echt af van uw persoonlijke voorkeuren en hoe u uw bladwijzers wilt beheren. Het is echt aan jou.