Skip to content

Wat is een Booleaanse zoekopdracht?

12 de juli de 2021
GettyImages 177662951 590fb73b5f9b586470f3755a

Een Booleaanse zoekopdracht, in de context van een zoekmachine, is een soort zoekopdracht waarbij u speciale woorden of symbolen kunt gebruiken om uw zoekopdracht te beperken, uit te breiden of te definiëren. Dit is mogelijk via Booleaanse operatoren zoals EN, OF, NIET, en IN DE BUURT, evenals de symbolen + (toevoegen) en (aftrekken). Wanneer u een operator opneemt in een Booleaanse zoekopdracht, introduceert u ofwel flexibiliteit om een ​​breder scala aan resultaten te krijgen, ofwel definieert u beperkingen om het aantal niet-gerelateerde resultaten te verminderen.

De meeste populaire zoekmachines ondersteunen Booleaanse operatoren, maar de eenvoudige zoekfunctie die u op een website vindt waarschijnlijk niet.

Booleaanse betekenis

George Boole, een Engelse wiskundige uit de 19e eeuw, ontwikkelde een algebraïsche methode die hij voor het eerst beschreef in zijn boek uit 1847, De wiskundige analyse van logica en uiteengezet in zijn Een onderzoek naar de wetten van het denken (1854). Booleaanse algebra is fundamenteel voor moderne informatica, en alle belangrijke programmeertalen bevatten het. Het komt ook zwaar voor in statistische methoden en verzamelingenleer. De databasezoekopdrachten van vandaag zijn grotendeels gebaseerd op Booleaanse logica, waardoor we parameters in detail kunnen specificeren, bijvoorbeeld door termen te combineren om op te nemen en andere uit te sluiten. Aangezien internet verwant is aan een enorme verzameling informatiedatabases, zijn Booleaanse concepten ook hier van toepassing.

Booleaanse zoekoperators

Voor de doeleinden van een Booleaanse zoekopdracht op internet zijn dit de termen en symbolen die u moet kennen:

Booleaanse operator Symbool Uitleg Voorbeeld
EN + Alle woorden moeten aanwezig zijn in de resultaten voetbal EN nfl
OF Resultaten kunnen elk van de woorden bevatten paleo OF oer
NIET Resultaten omvatten alles behalve de term die volgt op de operator dieet NIET veganistisch
IN DE BUURT De zoektermen moeten binnen een bepaald aantal woorden van elkaar voorkomen zweedse NEAR minister

De meeste zoekmachines gebruiken standaard de OR Boolean-operator, wat betekent dat u een heleboel woorden kunt typen en naar elk van hen zal zoeken, maar niet noodzakelijkerwijs allemaal. Niet alle zoekmachines ondersteunen deze Booleaanse operatoren. Google begrijpt bijvoorbeeld maar ondersteunt niet NIET. Meer informatie over Booleaanse zoekopdrachten op Google voor hulp.

Waarom Booleaanse zoekopdrachten nuttig zijn

Wanneer u een regelmatige zoekopdracht uitvoert, zoals: hond als u op zoek bent naar foto’s van honden, krijgt u een enorm aantal resultaten. Een Booleaanse zoekopdracht zou hier nuttig zijn als u op zoek bent naar een specifiek hondenras of als u niet geïnteresseerd bent in het zien van foto’s van een specifiek type hond. In plaats van alleen alle hondenfoto’s te doorzoeken, kunt u de NOT-operator gebruiken om foto’s van poedels of boksers uit te sluiten. Een Booleaanse zoekopdracht is vooral handig na het uitvoeren van een eerste zoekopdracht. Als u bijvoorbeeld een zoekopdracht uitvoert die veel resultaten oplevert die betrekking hebben op de woorden die u hebt ingevoerd, maar niet echt weergeven wat u zocht, kunt u beginnen met het introduceren van Booleaanse operatoren om enkele van die resultaten te verwijderen en expliciete woorden toe te voegen. Om terug te keren naar het voorbeeld van de hond, overweeg dit: je ziet veel willekeurige hondenfoto’s, dus je voegt toe +parkeren om honden in parken te zien. Maar dan wil je de resultaten met water verwijderen, dus je neemt op: -water. Onmiddellijk heb je waarschijnlijk miljoenen resultaten verminderd.

Meer Booleaanse zoekvoorbeelden

Hieronder staan ​​nog enkele voorbeelden van Booleaanse operatoren. Onthoud dat u ze kunt combineren en andere geavanceerde zoekopties zoals aanhalingstekens kunt gebruiken om zinnen te definiëren. Booleaanse operatoren moeten in hoofdletters staan ​​zodat de zoekmachine ze kan begrijpen als een operator en niet als een gewoon woord.

EN

gratis EN-spellen

Helpt bij het vinden van gratis spellen door beide woorden op te nemen. “videochat-app” iOS EN Windows

Zoekt naar videochat-apps die zowel op Windows- als iOS-apparaten kunnen worden uitgevoerd.

OF

“open huizen” zaterdag OF zondag

Zoek open huizen die beide dagen open zijn. “beste webbrowser” macOS OF Mac

Als u niet zeker weet hoe het artikel moet worden geformuleerd, kunt u een zoekopdracht als deze proberen om beide woorden te dekken.

NIET

2019 films -komedie

Vindt films waarin 2019 wordt genoemd, maar sluit alle pagina’s uit met het woord komedie. “paleo recepten” -suiker

Lokaliseert webpagina’s over paleo-recepten, maar zorgt ervoor dat geen van hen het woord suiker bevat. Meer van Lifewire

 • Illustratie van een persoon die een Booleaanse zoekopdracht uitvoert voor HTML en Java

  Booleaans zoeken in Google

 • Vergrootglas, zoeken op internet

  Hoe u de meest populaire zoekopdrachten online kunt vinden

 • Spotlght zoeken met metadata

  Spotlight gebruiken met Booleaanse en metadata-operators

 • Man aan het werk op laptop

  Een gedeeltelijke zoekopdracht uitvoeren op Google

 • Binaire code

  Booleaanse waarden (logische waarden) gebruiken in Excel

 • E-mailconcept

  Het e-mailadres van iemand vinden

 • Een illustratie van aanhalingstekens gemaakt van alle media en inhoud die u kunt vinden door op internet te zoeken.

  Aanhalingstekens op zoekmachines: hoe ze te gebruiken

 • Persoon die de foutmelding "Wachtwoord is hoofdlettergevoelig" krijgt op een inlogscherm

  Wat betekent hoofdlettergevoelig?

 • Persoon die Duck Duck Go op een computer gebruikt

  10 dingen waarvan je niet wist dat je ze kon doen met DuckDuckGo

 • Een persoon die op zijn iPhone naar een woord op een webpagina zoekt.

  Control F op een iPhone gebruiken

 • Afbeelding van rood waarschuwingspictogram voor een blauwe cirkel

  Een fout in een URL oplossen

 • DuckDuckGo-startpagina.

  Wat is DuckDuckGo?

 • Schermafbeelding Spotify Advanced Music Search

  De geavanceerde muziekzoekopties van Spotify gebruiken

 • Illustratie van een zoekbalk van een zoekmachine, vergrootglas dat door een hand wordt vastgehouden en verschillende web- en instellingenpictogrammen rondom

  Welke zoekmachine moet ik gebruiken?

 • Letters op een schoolbord en een trechter die leidt naar het woord "zoeken"

  Een woord zoeken op Mac

 • Zoekmachines weergegeven in browservensters

  Een website zoeken

reddingsdraad

Volg ons

 • Facebook

 • Over ons
 • Reclame maken
 • Privacybeleid
 • Cookie beleid
 • carrières
 • Redactionele richtlijnen
 • Contact
 • Gebruiksvoorwaarden
 • EU-privacy
 • Privacyverklaring Californië
 • TRUSTe

Uw privacyrechten

Lifewire en onze externe partners gebruiken cookies en verwerken persoonlijke gegevens zoals unieke identificatiegegevens op basis van uw toestemming om informatie op een apparaat op te slaan en/of te openen, gepersonaliseerde advertenties weer te geven en voor inhoudsmeting, doelgroepinzicht en productontwikkeling. Klik hieronder om uw toestemmingskeuzes voor Lifewire.com te wijzigen of in te trekken, inclusief uw recht om bezwaar te maken wanneer een legitiem belang wordt gebruikt. U kunt uw instellingen op elk moment bijwerken via de link “EU-privacy” onderaan elke pagina. Deze keuzes worden wereldwijd aan onze partners gesignaleerd en hebben geen invloed op de browsegegevens. Lijst met partners (leveranciers)

Wij en onze partners verwerken gegevens om:

Scan actief apparaatkenmerken voor identificatie. Gebruik nauwkeurige geolocatiegegevens. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. Selecteer gepersonaliseerde inhoud. Maak een gepersonaliseerd inhoudsprofiel. Meet advertentieprestaties. Selecteer basisadvertenties. Maak een gepersonaliseerd advertentieprofiel. Selecteer gepersonaliseerde advertenties. Pas marktonderzoek toe om doelgroepinzichten te genereren. Inhoudsprestaties meten. Ontwikkelen en verbeteren van producten. Lijst met partners (leveranciers)