Skip to content

Wat is een CDDA-bestand?

18 de juli de 2021
cdda files 5af1c3273418c6003881b1e8

Een bestand met de CDDA-bestandsextensie is een CD Digital Audio-bestand dat audio opslaat in het AIFF-formaat. CDDA-bestanden worden normaal gesproken alleen weergegeven wanneer audiobestanden zijn geript van een audio-cd die de CD Digital Audio-specificatie gebruikt. Dit wordt meestal gedaan via het Apple iTunes-programma met de Audio CD optie branden.

Hoe een CDDA-bestand te openen

CDDA-bestanden kunnen gratis worden geopend met iTunes van Apple op Windows en macOS, en ik stel me misschien ook enkele andere multi-format mediaspelers voor. U kunt audiobestanden in CDDA-indeling branden met de Bestand > Afspeellijst op schijf branden optie in iTunes. Zorg ervoor dat de afspeellijst die u wilt branden degene is die u bekijkt wanneer u deze selecteert. Logic Pro X is een ander programma van Apple dat CDDA-bestanden op Macs opent, maar het is niet gratis. Apple heeft instructies voor het branden van bestanden naar het CDDA-formaat. Hoewel het waarschijnlijk onwaarschijnlijk is dat dit gebeurt, aangezien er maar weinig (of geen) andere formaten zijn dan de CD Digital Audio, waarvan men de CDDA-extensie gebruikt, is het mogelijk dat een ander programma op uw computer is gekoppeld aan deze specifieke extensie en wordt geopend wanneer u dubbelklikt op deze typen bestanden. Als dat gebeurt en u wilt overschakelen naar iTunes of iets anders, raadpleeg dan onze handleiding Hoe u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie kunt wijzigen om die wijziging in Windows aan te brengen.

Hoe een CDDA-bestand te converteren

dBpoweramp’s CD Ripper is geen gratis programma, maar er is een proefversie die u kunt downloaden voor Windows en Mac om CDDA-bestanden naar WAV en andere audioformaten te converteren. Als je na het converteren van het CDDA-bestand met CD Ripper wilt dat het een ander formaat heeft dat niet door die software wordt ondersteund, gebruik dan een van deze gratis audioconversieprogramma’s om de CDDA op te slaan in MP3 of WAV of in een aantal andere populaire audioformaten . Misschien wil je het tegenovergestelde doen en iets als een MP3-bestand converteren naar CDDA, zodat je het kunt gebruiken in een apparaat dat alleen het CDDA-formaat ondersteunt. Hoewel dit mogelijk is met sommige bestandsconversieprogramma’s, moet u begrijpen dat het MP3-formaat compressie met verlies gebruikt, wat betekent dat een deel van de audiogegevens wordt weggesneden om de grootte van het bestand te verkleinen, terwijl het nog steeds vrijwel hetzelfde klinkt als voorheen. Wanneer u MP3 naar CDDA converteert, voegt u op de een of andere manier de eerder verwijderde gegevens niet terug aan het bestand – het gaat voor altijd verloren, zelfs onder het CDDA-formaat. Het is vergelijkbaar met wanneer je heel dichtbij inzoomt op een foto en niet meer en meer details kunt blijven zien – die gegevens waren er in de eerste plaats nooit. U kunt een bestandsextensie (zoals de .CDDA-bestandsextensie) meestal niet wijzigen in een extensie die uw computer herkent (zoals .MP3) en verwachten dat het nieuw hernoemde bestand bruikbaar is. In de meeste gevallen moet een daadwerkelijke conversie van het bestandsformaat met behulp van een van de hierboven beschreven methoden plaatsvinden.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als je bestand niet opent met iTunes of de andere programma’s die op deze pagina worden genoemd, is de kans groot dat je de bestandsextensie verkeerd leest. Het kan gemakkelijk zijn om een ​​ander bestandsformaat te verwarren met het CDDA-formaat als de bestandsextensies vergelijkbaar zijn. CDA-bestanden zijn een voorbeeld van waar dit kan gebeuren. CDA-bestanden zijn CD Audio Track Shortcut-bestanden en zijn niet gerelateerd aan CDDA-bestanden. Ze kunnen in feite worden gebruikt met iTunes en andere audiospelers, maar het zijn eigenlijk gewoon verwijzingen naar audiotracks op een cd. Je kunt ze niet gebruiken zoals een gewoon audiobestand. Een ander bestand dat verward kan worden met een CDDA-bestand, is een CCD-bestand. Dit zijn CloneCD Disc Image-bestanden gemaakt door CloneCD en gebruikt door programma’s zoals ImgBurn. Ze zijn helemaal niet gerelateerd aan CDDA-bestanden en kunnen daarom niet worden geopend in een CDDA-opener. Als je bestand niet echt eindigt op .CDDA, onderzoek dan de bestandsextensie die het gebruikt om er meer over te weten te komen en om te zien welke programma’s het bestand kunnen openen of converteren.