Skip to content

Wat is een computerbestand?

6 de augustus de 2021
row of red work files with one yellow one 110953663 57ab2a733df78cf45974949c

Een bestand is in de computerwereld een op zichzelf staand stuk informatie dat beschikbaar is voor het besturingssysteem en een willekeurig aantal afzonderlijke programma’s. Een computerbestand kan worden gezien als een traditioneel bestand dat men in de archiefkast van een kantoor zou aantreffen. Net als een kantoorbestand kan de informatie in een computerbestand eigenlijk uit alles bestaan.

Meer over computerbestanden

Welk programma een individueel bestand ook gebruikt, het is verantwoordelijk voor het begrijpen van de inhoud ervan. Van vergelijkbare bestandstypen wordt gezegd dat ze een algemeen “formaat” hebben. In de meeste gevallen is de eenvoudigste manier om de indeling van een bestand te bepalen, te kijken naar de extensie van het bestand. Elk afzonderlijk bestand in Windows (en de meeste andere besturingssystemen) heeft ook een bestandskenmerk dat een voorwaarde stelt aan het specifieke bestand. U kunt bijvoorbeeld geen nieuwe informatie schrijven naar een bestand waarvoor het kenmerk alleen-lezen is ingeschakeld. Een bestandsnaam is gewoon de naam die een gebruiker of programma aan het bestand geeft om te helpen identificeren wat het is. Een afbeeldingsbestand kan een naam hebben als: kids-lake-2017.jpg. De naam zelf heeft geen invloed op de inhoud van het bestand, dus zelfs als een videobestand zoiets heeft als afbeelding.mp4, betekent dit niet dat het plotseling een afbeeldingsbestand is. Bestanden in elk besturingssysteem worden opgeslagen op harde schijven, optische stations en andere opslagapparaten. De specifieke manier waarop een bestand wordt opgeslagen en georganiseerd, wordt een bestandssysteem genoemd, dat begint met de hoofdmap en vervolgens doorgaat naar talloze submappen of mappen. Raadpleeg onze handleiding over het kopiëren van een bestand in Windows als u hulp nodig heeft bij het kopiëren van een bestand van de ene plaats naar de andere. Een gratis tool voor gegevensherstel kan worden gebruikt als u per ongeluk een bestand hebt verwijderd.

Voorbeelden van bestanden

Een afbeelding die u van uw camera naar uw computer kopieert, heeft mogelijk de JPG- of TIF-indeling. Dit zijn bestanden op dezelfde manier als video’s in het MP4-formaat, of MP3-audiobestanden, bestanden zijn. Hetzelfde geldt voor DOCX-bestanden die worden gebruikt met Microsoft Word, TXT-bestanden die tekst in platte tekst bevatten, enz. Hoewel bestanden voor de organisatie in mappen zijn opgenomen (zoals de foto’s in uw map Afbeeldingen of muziekbestanden in uw iTunes-map), zijn sommige bestanden in gecomprimeerde mappen, maar ze worden nog steeds als bestanden beschouwd. Een ZIP-bestand is bijvoorbeeld in feite een map die andere bestanden en mappen bevat, maar het fungeert eigenlijk als een enkel bestand. Een ander populair bestandstype vergelijkbaar met ZIP is een ISO-bestand, dat een weergave is van een fysieke schijf. Het is slechts een enkel bestand, maar het bevat alle informatie die u op een schijf kunt vinden, zoals een videogame of film. Je kunt zelfs met deze paar voorbeelden zien dat niet alle bestanden hetzelfde zijn, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel om informatie op één plek bij elkaar te houden.

Een bestand converteren naar een ander formaat

U kunt een bestand in het ene formaat converteren naar een ander formaat, zodat het in verschillende software of om verschillende redenen kan worden gebruikt. Een MP3-audiobestand kan bijvoorbeeld worden geconverteerd naar M4R, zodat een iPhone het herkent als een beltoonbestand. Hetzelfde geldt voor een document in het DOC-formaat dat moet worden geconverteerd naar PDF, zodat het kan worden geopend met een PDF-lezer. Dit soort conversies, plus vele, veel andere kunnen worden bereikt met een tool uit deze lijst met gratis bestandsconversiesoftware en online services.