Skip to content

Wat is een computerstick?

6 de augustus de 2021
Intelcomputerstick 5a26e527c7822d001af65baf

Een computerstick is een computer ter grootte van een handpalm met één bord die lijkt op een mediastreamingstick (zoals de Amazon Fire TV Stick of Roku Streaming Stick). Ze worden soms aangeduid als rekenstokken, pc-sticks, PC’s op een stick, computers op een stokje, of schermloze pc’s.

Computersticks zijn voorzien van mobiele processors, grafische processors, flash-geheugenopslag, RAM, Bluetooth, Wi-Fi, besturingssystemen en een HDMI-connector. Sommige computersticks bieden ook microSD-kaartsleuven, micro-USB en/of USB 2.0/3.0-poorten voor opslaguitbreiding.

Een computerstick gebruiken

Computersticks zijn eenvoudig in te stellen en te gebruiken zolang u over de benodigde apparatuur beschikt. Om te beginnen, heb je nodig:

 • Een vrije HDMI-poort op een televisie, beeldscherm of desktop- of laptop-pc.
 • Stroom van een nabijgelegen USB-poort of stopcontact.
 • Toetsenbord en muis. (Bluetooth draadloze modellen zullen handiger zijn.)
 1. Eenmaal aangesloten, start de computerstick de opstartvolgorde. Schakel met de computerstick de televisie- of monitoringang naar de HDMI-poort om het bureaublad van het systeem te bekijken.

 2. Nadat je een toetsenbord en muis hebt gekoppeld voor volledige controle en de computerstick hebt aangesloten op een lokaal draadloos netwerk, heb je een volledig functionerende computer klaar voor gebruik. Sommige computersticks hebben mobiele apps die als digitale toetsenborden dienen.

Vanwege de beperkingen van hardware zijn computersticks niet de beste keuze voor processorintensieve programma’s zoals Photoshop, Pro Tools, 3D-games of multitasking. Computersticks hebben echter een aantrekkelijke prijs: meestal tussen $ 50 en $ 200, maar sommige kunnen meer dan $ 400 of meer kosten. Ze zijn ook zeer draagbaar. In combinatie met een opvouwbaar Bluetooth-toetsenbord met touchpad krijgen computersticks het voordeel van flexibiliteit en kracht voor het formaat.

Hoewel niet voor iedereen, zijn er bepaalde situaties die een computerstick echt nuttig maken.

Voordelen van een computerstick

Aangezien we desktops, laptops, smartphones en tablets hebben, is het begrijpelijk dat iemand zich afvraagt ​​of het praktisch is om ook een computerstick te bezitten. Hoewel niet voor iedereen, zijn er situaties die een computerstick echt nuttig maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Secundaire familie-pc: In plaats van de kinderen hun eigen desktop te geven, kunt u van elke compatibele televisie een computer maken die ze kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen ze op internet surfen, apps draaien of games spelen, allemaal op een groot scherm en zonder dat je toegang hoeft te verlenen tot je eigen apparaten. En als het op de hoofdtelevisie van het gezin staat, is het gemakkelijker om de activiteit van de kinderen te volgen.
 • Slimmer dan een Smart TV: Smart-tv’s zijn geweldig, maar ze hebben enkele beperkingen, namelijk beperkte app-ondersteuning, moeilijke muis- of toetsenbordbediening en beperkte draagbaarheid. Een computerstick kan alles wat een Smart TV kan en kan van elke televisie een Smart TV maken.
 • Reisgenoot: Laptops kunnen omvangrijk en zwaar zijn om mee te nemen. Heeft u een werkpresentatie of beurs te doen? Sluit een computerstick aan op een projector om PowerPoint-dia’s of video’s uit te voeren. Ontspannen in een hotelkamer? Gebruik een computerstick als een mediacenter om je favoriete media of muziek op het tv-scherm in de kamer te streamen.

FAQ

 • Zijn Intel pc-sticks goed?

  De Intel CS125 en Intel CS325 worden beschouwd als de beste pc-sticks op de markt dankzij hun snelle CPU’s en randapparatuur. Ze zijn ook de duurste, maar je krijgt waar voor je geld.

 • Wat zijn mini-pc’s?

  Mini-pc’s zijn een ander draagbaar alternatief voor laptops en desktopcomputers. Je sluit ze via HDMI aan op een monitor of tv. Ze bevatten ook poorten voor randapparatuur zoals toetsenborden en USB-drives.

 • Hoe schakel ik AutoRun in en uit voor externe apparaten?

  Om Windows AutoRun in te schakelen, waarmee programma’s vanaf een extern apparaat kunnen worden uitgevoerd zodra het is aangesloten op uw pc, moet u het Windows-register bewerken.