Skip to content

Wat is een configuratiescherm-applet?

21 de juli de 2021
control panel applets 5a46623113f129003723917b

De afzonderlijke onderdelen van het Windows Configuratiescherm worden Configuratiescherm-applets genoemd. Ze worden meestal aangeduid als gewoon appeltjes. Elke applet van het Configuratiescherm kan worden gezien als een miniatuurprogramma dat kan worden gebruikt om instellingen voor een willekeurig aantal verschillende gebieden van Windows te configureren. Deze applets zijn samengevoegd op één plaats, het Configuratiescherm, om ze gemakkelijker te kunnen openen dan met een standaardtoepassing die op uw computer is geïnstalleerd.

Wat zijn de verschillende applets van het Configuratiescherm?

Er zijn veel applets voor het Configuratiescherm in Windows. Sommige zijn uniek voor individuele versies van Windows, meestal op naam, maar een groot deel ervan is vrijwel hetzelfde in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Bijvoorbeeld de Programma’s en functies en Standaardprogramma’s applets die worden gebruikt om programma’s en Windows-functies te installeren of te verwijderen, heette vroeger Voeg toe of verwijder programma’s vóór Windows Vista. Vanaf Windows Vista kunt u updates voor het Windows-besturingssysteem installeren via de applet van het Windows Update-configuratiescherm. Een die voor veel mensen nuttig is, is de Systeem Configuratiescherm-applet. U kunt deze applet gebruiken om te controleren welke versie van Windows u heeft en om basissysteeminformatie te zien, zoals de hoeveelheid RAM die de computer heeft geïnstalleerd, de volledige computernaam, of Windows al dan niet is geactiveerd en meer. Twee andere populaire applets zijn Apparaatbeheer en Systeembeheer.

Applets in het Configuratiescherm openen

Configuratiescherm-applets worden meestal geopend via het configuratiescherm zelf. Selecteer ze gewoon zoals u iets op de computer zou openen. De meeste applets zijn echter ook toegankelijk via het dialoogvenster Opdrachtprompt en Uitvoeren met speciale opdrachten. Als u de opdracht kunt onthouden, is het veel sneller om het dialoogvenster Uitvoeren te gebruiken om de applet te openen dan om via het Configuratiescherm te klikken/tikken. Een voorbeeld is te zien met de Programma’s en functies appeltje. Om deze applet snel te openen, zodat u programma’s kunt verwijderen, typt u gewoon controle appwiz.cpl in een opdrachtprompt of het dialoogvenster Uitvoeren. Een andere die niet zo gemakkelijk te onthouden is, is: controle /naam Microsoft.DeviceManager, waarvan u waarschijnlijk kunt raden dat het een commando is dat wordt gebruikt om Apparaatbeheer te openen. Zie onze lijst met commando’s van het Configuratiescherm in Windows voor een lijst van elke applet van het Configuratiescherm en de bijbehorende commando’s.

Meer over applets van het Configuratiescherm

Er zijn enkele applets voor het Configuratiescherm die kunnen worden geopend zonder een speciale opdracht of zelfs zonder het Configuratiescherm te openen. Een is Personalisatie (of Scherm vóór Windows Vista), die ook kan worden gestart door met de rechtermuisknop te klikken of op het bureaublad te tikken en vast te houden. Sommige programma’s van derden installeren applets in het Configuratiescherm om het voor de gebruiker gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot bepaalde toepassingsinstellingen. Dit betekent dat er mogelijk extra applets op uw computer staan, die niet van Microsoft zijn. Het programma IObit Uninstaller, dat een alternatief is voor de ingebouwde Windows Programma’s en functies tool, is een gratis verwijderprogramma dat toegankelijk is via de applet van het Configuratiescherm. Enkele andere applets die mogelijk zijn geïnstalleerd met niet-Microsoft-programma’s en hulpprogramma’s, zijn Java, NVIDIA en Flash. Registersleutels onder HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion worden gebruikt om registerwaarden te bevatten die de locatie beschrijven van CPL-bestanden die het Configuratiescherm gebruikt als applets, evenals voor de locatie van CLSID-variabelen voor applets die geen gekoppelde CPL-bestanden hebben. Deze registersleutels zijn: ExplorerControlPanelNameSpace en ConfiguratieschermCpls — nogmaals, beide bevinden zich in de HKEY_LOCAL_MACHINE-registercomponent.