Skip to content

Wat is een DB-bestand?

10 de juli de 2021
db files 5a32e9d89e942700378aaa41

Wat te weten

 • Een DB-bestand is een database-gerelateerd bestand.
 • De meeste kunnen niet handmatig worden geopend, maar worden in plaats daarvan automatisch door verschillende programma’s gebruikt.
 • Sommige kunnen worden geconverteerd naar JPG of CSV.

In dit artikel worden verschillende soorten DB-bestanden uitgelegd, waarvoor veelgebruikte bestanden worden gebruikt en hoe ze worden geopend, en een uitleg van Windows Duimen.db bestanden.

Wat is een DB-bestand?

De bestandsextensie .DB wordt vaak door een programma gebruikt om aan te geven dat het bestand informatie opslaat in een soort gestructureerde database-indeling. Mobiele telefoons kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om gecodeerde applicatiegegevens, contacten, sms-berichten of andere informatie op te slaan. Andere programma’s kunnen DB-bestanden gebruiken voor plug-ins die de functies van het programma uitbreiden, of voor het bewaren van informatie in tabellen of een ander gestructureerd formaat voor chatlogs, geschiedenislijsten of sessiegegevens. Sommige bestanden met de DB-extensie zijn mogelijk helemaal geen databasebestanden, zoals het Windows Thumbnail Cache-formaat dat wordt gebruikt door Duimen.db bestanden. Windows gebruikt deze bestanden om miniaturen van de afbeeldingen van een map weer te geven voordat u ze opent.

DB-bestanden.

Hoe een DB-bestand te openen

Er is een breed scala aan toepassingen voor DB-bestanden, maar dat ze allemaal dezelfde bestandsextensie gebruiken, betekent niet dat ze vergelijkbare gegevens opslaan of met dezelfde software kunnen worden geopend/bewerkt/geconverteerd. Het is belangrijk om te weten waar uw DB-bestand voor is voordat u kiest hoe u het wilt openen. Telefoons waarop deze bestanden zijn opgeslagen, worden waarschijnlijk gebruikt om een ​​soort applicatiegegevens te bewaren, of het nu gaat om de applicatiebestanden zelf of om persoonlijke gegevens die zijn opgeslagen in de app of het besturingssysteem. Tekstberichten op een iPhone worden bijvoorbeeld opgeslagen in een sms.db bestand in de /privé/var/mobiel/Bibliotheek/SMS/ map. Ze kunnen gecodeerd zijn en onmogelijk normaal te openen, of ze kunnen volledig zichtbaar en bewerkbaar zijn in een programma als SQLite als ze in het SQLite-databaseformaat zijn. Databasebestanden die door andere toepassingen zoals Microsoft Access, LibreOffice en Design Compiler Graphical worden gebruikt, kunnen soms worden geopend in hun respectievelijke programma of, afhankelijk van de gegevens, worden geïmporteerd in een andere toepassing die deze voor een soortgelijk doel kan gebruiken. Skype slaat een geschiedenis van chatberichten op in een DB-bestand met de naam hoofd.db, die tussen computers kan worden verplaatst om het berichtenlogboek over te brengen, maar waarschijnlijk niet rechtstreeks met het programma kan worden geopend. Het is echter mogelijk dat u Skype’s kunt lezen hoofd.db met een databasebestandsbrowser. Afhankelijk van uw Skype-versie, hoofd.db bestand kan zich op een van deze locaties bevinden:

 • C:Gebruikers[username]AppDataLocalPackagesMicrosoft.SkypeApp_kzf8qxf38zg5cLocalStatemain.db
 • C:Gebruikers[username]AppDataRoamingSkype[Skype username]hoofd.db

Wat zijn Thumbs.db-bestanden?

Duimen.db bestanden worden automatisch gemaakt door sommige versies van Windows en in mappen geplaatst die afbeeldingen bevatten. Elke map met een Duimen.db bestand heeft slechts één van deze DB-bestanden. Zie Beschadigde of beschadigde Thumbs.db-bestanden herstellen als u een kernel32.dll-fout krijgt die verband houdt met een Duimen.db het dossier. Het doel van de Duimen.db bestand is om een ​​gecachte kopie van de miniatuurversies van de afbeeldingen in die specifieke map op te slaan, zodat wanneer u de map met zichtbare miniaturen bekijkt, u een klein voorbeeld van de afbeelding te zien krijgt zonder deze te hoeven openen. Dit maakt het heel gemakkelijk om door een map te bladeren om een ​​specifieke afbeelding te vinden. Zonder de Duimen.db bestand, zou Windows deze voorbeeldafbeeldingen niet voor u kunnen weergeven en zou in plaats daarvan alleen een generiek pictogram worden weergegeven. Als u het DB-bestand verwijdert, moet Windows al die miniaturen elke keer dat u ze aanvraagt ​​opnieuw genereren, wat misschien geen snel proces is als de map een grote verzameling afbeeldingen bevat of als u een trage computer hebt. Er zijn geen tools meegeleverd met Windows die kunnen bekijken Duimen.db bestanden, maar misschien heb je geluk met Thumbs Viewer of Thumbs.db Explorer, die je beide kunnen laten zien welke afbeeldingen in het DB-bestand in de cache zijn opgeslagen en sommige of alle afbeeldingen kunnen uitpakken.

Thumbs.db-bestanden uitschakelen

Het is veilig om te verwijderen Duimen.db bestanden zo vaak als u wilt, maar Windows blijft ze maken om deze miniaturen in de cache op te slaan. Een manier om dit te omzeilen is om te openen Folder opties door het uitvoeren van de beheer mappen opdracht in het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+ R). Ga dan naar de Visie tabblad en selecteer Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen.

Windows 10-mapoptie om altijd pictogrammen weer te geven, nooit miniaturen.

Een andere manier om te voorkomen dat Windows maakt Duimen.db bestanden is om de DWORD-waarde te wijzigen Miniatuurcache uitschakelen een gegevenswaarde hebben van 1, op deze locatie in het Windows-register: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

Mogelijk moet u uw computer opnieuw opstarten om de registerwijziging door te voeren. Als u deze wijziging aanbrengt, stopt Windows met het weergeven van miniatuurafbeeldingen, wat betekent dat u elke afbeelding moet openen om te zien wat het is. Je zou dan in staat moeten zijn om elke Duimen.db bestanden die onnodige ruimte innemen. U kunt snel alles verwijderen Duimen.db bestanden door ernaar te zoeken of door het hulpprogramma Schijfopruiming te gebruiken (voer het uit vanaf de opdrachtregel met de cleanmgr.exe opdracht). Als je een niet kunt verwijderen Duimen.db bestand omdat Windows zegt dat het open is, schakel Windows Verkenner naar Details om de miniaturen te verbergen en probeer het DB-bestand opnieuw te verwijderen. Dit doe je vanuit de Visie menu wanneer u met de rechtermuisknop op de witte ruimte in de map klikt.

Menu-optie Details bekijken in Windows 10 Verkenner

Hoe DB-bestanden te converteren

DB-bestanden die worden gebruikt met MS Access en vergelijkbare programma’s kunnen meestal worden geconverteerd naar CSV, TXT en andere op tekst gebaseerde indelingen. Probeer het bestand te openen in het programma dat het heeft gemaakt of het actief gebruikt, en kijk of er een Exporteren of Opslaan als optie waarmee u de conversie kunt activeren. Als je DB-bestand niet eens met een normaal programma kan worden geopend, zoals de meeste applicatiebestanden en versleutelde bestanden, dan is er weinig kans dat er een DB-converter is die het bestand in een nieuw formaat kan opslaan. De Duimen.db kijkers hierboven kunnen de miniaturen exporteren vanuit a Duimen.db bestand en sla ze op in het JPG-formaat. Dit bestand heeft niets te maken met DBF-bestanden, ook al lijken ze gerelateerd. FAQ

 • Kan ik een DB-bestand openen in Excel?

  Ja. In de Gegevens tabblad, selecteer Gegevens verkrijgen > Uit databaseen kies vervolgens het programma waaruit u het DB-bestand wilt importeren. Het importeren van gegevens brengt een permanente verbinding tot stand die kan worden vernieuwd, zodat de database up-to-date blijft als u wijzigingen aanbrengt.

 • Kan ik een DB-bestand openen in MySQL?

  Ja. Ga in de MySQL Workbench naar MySQL-verbindingen en voer de database-informatie in. Eenmaal verbonden met de database, ga naar Gegevens importeren/herstellen en selecteer Importeren uit op zichzelf staand bestand.

 • Hoe open ik een SQLite-bestand?

  Gebruik een app of webtool waarmee u SQLite-bestanden kunt bekijken en bewerken. Ga bijvoorbeeld naar SQLite Viewer met Google Drive om SQLite-bestanden te openen in de Chrome-browser.