Skip to content

Wat is een DLL-bestand?

8 de augustus de 2021
dll files 5a46983eeb4d520037e162d5

Wat te weten

  • Een DLL-bestand is een Dynamic Link Library-bestand.
  • Ze kunnen door meerdere programma’s worden gebruikt om functies te delen.
  • De meeste mensen behandelen ze alleen wanneer ze DLL-fouten moeten herstellen.

In dit artikel wordt beschreven wat DLL-bestanden zijn, hoe en waarom ze worden gebruikt en wat u moet doen als er een DLL-fout optreedt.

Wat is een DLL-bestand?

Een DLL-bestand, een afkorting voor Dynamische linkbibliotheek, is een type bestand dat instructies bevat waarop andere programma’s een beroep kunnen doen om bepaalde dingen te doen. Op deze manier kunnen verschillende programma’s de mogelijkheden delen die in een enkel bestand zijn geprogrammeerd, en dit zelfs tegelijkertijd. Verschillende programma’s kunnen bijvoorbeeld allemaal een beroep doen op de zeernuttig.dll bestand (dat is natuurlijk verzonnen) om de vrije ruimte op een harde schijf te vinden, een bestand in een bepaalde map te zoeken en een testpagina af te drukken op de standaardprinter. In tegenstelling tot uitvoerbare programma’s, zoals die met de EXE-bestandsextensie, kunnen DLL-bestanden niet rechtstreeks worden uitgevoerd, maar moeten ze worden aangeroepen door andere code die al actief is. DLL’s hebben echter dezelfde indeling als EXE’s en sommige gebruiken zelfs de .EXE-bestandsextensie. Hoewel de meeste Dynamic Link Libraries eindigen op de bestandsextensie .DLL, kunnen andere .OCX, .CPL of .DRV gebruiken.

DLL-bestanden.

DLL-fouten oplossen

DLL-bestanden zijn, vanwege het aantal en hoe vaak ze worden gebruikt, de focus van een groot percentage van de fouten die worden gezien bij het starten, gebruiken en afsluiten van Windows. Hoewel het misschien gemakkelijk is om dat gewoon te downloaden missend of niet gevonden DLL-bestand, dat is zelden de beste manier om te gaan. Zie ons artikel Belangrijke redenen om GEEN DLL-bestanden te downloaden voor meer informatie hierover. Als u een DLL-fout krijgt, kunt u het beste informatie vinden voor het oplossen van problemen die specifiek zijn voor dat DLL-probleem, zodat u zeker weet dat u het op de juiste manier en voor altijd oplost. Mogelijk hebben we zelfs een specifieke fix-it-handleiding voor degene die u heeft. Raadpleeg anders onze DLL-fouten oplossen voor algemeen advies.

Meer over DLL-bestanden

Het woord “dynamisch” in Dynamic Link Library wordt gebruikt omdat de gegevens alleen in een programma worden gebruikt wanneer het programma er actief om vraagt, in plaats van dat de gegevens altijd in het geheugen beschikbaar zijn. Veel DLL-bestanden zijn standaard beschikbaar vanuit Windows, maar programma’s van derden kunnen ze ook installeren. Het is echter ongebruikelijk om een ​​DLL-bestand te openen, omdat het nooit echt nodig is om een ​​DLL-bestand te bewerken, en dit veroorzaakt waarschijnlijk problemen met programma’s en andere DLL’s. Als u echter weet wat u doet, is Resource Hacker een manier om dat te doen. DLL-bestanden zijn handig omdat ze een programma in staat kunnen stellen zijn verschillende componenten te scheiden in unieke modules die vervolgens kunnen worden toegevoegd of verwijderd om bepaalde functionaliteiten op te nemen of uit te sluiten. Wanneer de software op deze manier werkt met DLL’s, kan het programma minder geheugen gebruiken omdat het niet alles in één keer hoeft te laden. DLL’s bieden ook een manier om delen van een programma te updaten zonder dat het hele programma opnieuw hoeft te worden opgebouwd of opnieuw moet worden geïnstalleerd. Het voordeel wordt zelfs versterkt wanneer een programma de DLL gebruikt, omdat alle toepassingen dan kunnen profiteren van de update van dat ene DLL-bestand. ActiveX-besturingselementen, Configuratiescherm-bestanden en apparaatstuurprogramma’s zijn enkele van de bestanden die Windows gebruikt als Dynamic Link-bibliotheken. Deze bestanden gebruiken respectievelijk de bestandsextensie OCX, CPL en DRV. Wanneer een DLL instructies van een andere DLL gebruikt, is die eerste nu afhankelijk van de tweede. Dit maakt het gemakkelijker voor DLL-functionaliteiten om te breken, want in plaats van dat er een kans is dat alleen de eerste defect raakt, hangt het nu ook af van de tweede, wat de eerste zou beïnvloeden als er problemen zouden optreden. Als een afhankelijke DLL wordt geüpgraded naar een nieuwere versie, wordt overschreven met een oudere versie of van de computer wordt verwijderd, werkt het programma dat afhankelijk is van het DLL-bestand mogelijk niet meer naar behoren. Resource-DLL’s zijn gegevensbestanden die dezelfde bestandsindeling hebben als DLL’s, maar de bestandsextensies ICL, FON en FOT gebruiken. ICL-bestanden zijn pictogrambibliotheken, terwijl FONT- en FOT-bestanden lettertypebestanden zijn.