Skip to content

Wat is een emulator?

1 de augustus de 2021
001 what is an emulator ee0c0a29e3a64d3b9a1305a659187fef

Een emulator is een computer of programma dat een andere computer of programma emuleert of imiteert. Emulators maken het bijvoorbeeld mogelijk om Windows op een Mac-computer te draaien en vice versa. Lees meer over hoe emulators werken en waarom u een emulator zou kunnen gebruiken.

Wat is een emulator?

IBM bedacht het concept van computeremulatie als een manier om programma’s die zijn ontworpen voor oudere apparaten op nieuwere modellen uit te voeren. De methode die IBM gebruikte, was gebaseerd op een combinatie van software en hardware voor emulatie. In plaats van nieuwe toepassingen voor de nieuwe computers te ontwerpen, gaf de ingebouwde achterwaartse compatibiliteit ontwikkelaars meer flexibiliteit. Tegenwoordig wordt de term emulator vaak gebruikt in de context van videogames. De emulator voor videogames werd in de jaren negentig populair omdat het mensen in staat stelde oudere consolegames op moderne desktopcomputers te spelen. Met de toename van smartphones en tablets is er ook steeds meer vraag naar emulators die iOS of Android op pc’s kunnen uitvoeren.

Hoe emulators werken

Verschillende soorten emulators maken gebruik van verschillende emulatietechnieken. Toch is het einddoel altijd hetzelfde: de ervaring van het gebruik van de originele hardware of software nabootsen. Sommige emulators overtreffen de prestaties van het originele product en bevatten extra functies. Emulatie vereist veel rekenkracht. Vanwege deze emulatiebelasting lopen velen qua prestaties achter op hun echte tegenhangers. Omdat onbetaalde programmeurs ze meestal maken, kan het lang duren voordat emulators zijn ontwikkeld. Emulatie is nauw verwant aan het concept van virtualisatie. Virtuele machines zijn een soort emulator die draait op de onderliggende hardware van het hostsysteem. Daarom is er geen emulatiebelasting, maar virtuele machines zijn beperkt in wat ze kunnen doen in vergelijking met de originele machine.

Waarom emulators gebruiken?

Software is meestal platformspecifiek, daarom maken ontwikkelaars afzonderlijke applicaties voor Android, iOS, Windows en Mac. Als je een Mac-gebruiker bent en een app wilt gebruiken die alleen voor Windows beschikbaar is, is je enige optie (naast het kopen van een Windows-computer) het gebruik van een emulator. Emulators spelen ook een belangrijke rol bij digitale bewaring. Programma’s die zijn opgeslagen in verouderde formaten, zoals oude spelcassettes, kunnen met een speciaal apparaat worden gedownload als ROM-bestanden (alleen-lezen geheugen). De ROM’s kunnen vervolgens worden afgespeeld met een emulator voor het originele spelsysteem waarvoor ze zijn ontworpen.

Voorbeelden van emulators

Er zijn talloze commerciële en open-source emulators beschikbaar voor elk belangrijk besturingssysteem. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Emulators zoals BlueStacks maken het mogelijk om Android-apps te gebruiken op Windows en Mac.
  • Programma’s zoals Xcode kunnen iOS op Mac en Windows draaien.
  • Appetize.io is een browsergebaseerde emulator waarmee je iOS-apps op elke pc kunt gebruiken.
  • WINE voert Windows-applicaties uit op het Linux-besturingssysteem.
  • Emulators zoals Nestopia kunnen Nintendo-spellen op Linux spelen.
  • Console-emulators zoals de SNES Classic zijn op zichzelf staande hardware waarmee gamers oude videogames op moderne HD-televisies kunnen spelen.
  • Talloze emulators voor de PlayStation Portable laten gebruikers games spelen voor andere consoles op het mobiele systeem van Sony.