Skip to content

Wat is een EXE-bestand?

9 de augustus de 2021
exe files 5a46966b89eacc00371d9731

Een bestand met de EXE-bestandsextensie is een uitvoerbaar bestand dat wordt gebruikt in besturingssystemen zoals Windows, MS-DOS, OpenVMS en ReactOS voor het openen van softwareprogramma’s. Software-installatieprogramma’s hebben meestal de naam: setup.exe of install.exe, maar toepassingsbestanden hebben unieke namen, meestal relatief aan de naam van het softwareprogramma. Wanneer u bijvoorbeeld de Firefox-webbrowser downloadt, krijgt het installatieprogramma een naam als: Firefox Setup.exe, maar eenmaal geïnstalleerd, wordt het programma geopend met de firefox.exe bestand dat zich in de installatiemap van het programma bevindt.

Sommige EXE-bestanden kunnen in plaats daarvan zelfuitpakkende bestanden zijn die hun inhoud extraheren naar een specifieke map wanneer ze worden geopend, bijvoorbeeld voor het snel uitpakken van een verzameling bestanden of voor het installeren van een draagbaar programma. EXE-bestanden verwijzen vaak naar bijbehorende DLL-bestanden. EXE-bestanden die zijn gecomprimeerd, gebruiken in plaats daarvan de EX_-bestandsextensie.

EXE-bestanden kunnen gevaarlijk zijn

Veel kwaadaardige software wordt getransporteerd via EXE-bestanden, meestal op de achtergrond van een programma dat veilig lijkt te zijn. Deze infectie treedt op wanneer een programma waarvan u denkt dat het authentiek is, schadelijke computercode start die zonder uw medeweten wordt uitgevoerd. Het programma kan in feite echt zijn, maar ook een virus bevatten, of de software kan volledig nep zijn en gewoon een bekende, niet-bedreigende naam hebben. Wees daarom, net als andere uitvoerbare bestandsextensies, voorzichtig bij het openen van EXE-bestanden die u van internet downloadt of per e-mail ontvangt. EXE-bestanden hebben zo’n potentieel om destructief te zijn dat de meeste e-mailproviders niet toestaan ​​dat ze worden verzonden, en sommige zullen je zelfs niet toestaan ​​het bestand in een ZIP-archief te plaatsen en dat te verzenden. Zorg er altijd voor dat u de afzender van het EXE-bestand vertrouwt voordat u het opent. Nog iets om te onthouden over EXE-bestanden: ze worden alleen gebruikt om een ​​applicatie te starten. Dus als je bijvoorbeeld een videobestand hebt gedownload waarvan je dacht dat het een .EXE-bestandsextensie heeft, moet je het onmiddellijk verwijderen. Video’s die u van internet downloadt, hebben normaal gesproken de bestandsindeling MP4, MKV of AVI, maar nooit EXE. Dezelfde regel is van toepassing op afbeeldingen, documenten en alle andere soorten bestanden – elk van hen gebruikt hun eigen set bestandsextensies. Een belangrijke stap bij het beperken van eventuele schade door kwaadaardige EXE-bestanden is om uw antivirussoftware actief en up-to-date te houden.

Hoe een EXE-bestand te openen

EXE-bestanden hebben geen programma nodig om te openen, omdat Windows weet hoe ermee om te gaan. Soms worden EXE-bestanden echter onbruikbaar door een registerfout of een virusinfectie. Wanneer dit gebeurt, wordt Windows misleid om een ​​ander programma, zoals Kladblok, te gebruiken om het EXE-bestand te openen, wat natuurlijk niet zal werken. Het oplossen van deze glitch omvat het herstellen van de juiste associatie van het register met EXE-bestanden. Bekijk de eenvoudige oplossing van Winhelponline voor dit probleem. Sommige EXE-bestanden zijn zelfuitpakkende archieven. Deze EXE-bestanden kunnen automatisch worden uitgepakt naar een specifieke locatie of zelfs naar dezelfde map van waaruit het EXE-bestand is geopend. Anderen kunnen u vragen waar u de inhoud wilt decomprimeren. Als je een zelfuitpakkend EXE-bestand wilt openen zonder de bestanden te dumpen, gebruik dan een bestandsuitpakprogramma zoals 7-Zip, PeaZip of jZip. Als u bijvoorbeeld 7-Zip gebruikt, klikt u met de rechtermuisknop op het EXE-bestand en kiest u ervoor om het met dat programma te openen om het EXE-bestand als een archief te bekijken. Een programma als 7-Zip kan ook zelfuitpakkende archieven maken in het EXE-formaat. Dit kan gedaan worden door 7z als archiefformaat te kiezen en de SFX-archief maken keuze.

Hoe EXE-bestanden op een Mac te openen

Als je een programma hebt dat je op je Mac wilt gebruiken en dat alleen beschikbaar is als EXE-installatieprogramma/-programma, kun je het beste kijken of er een gewone Mac-versie van het programma is. Ervan uitgaande dat dit niet beschikbaar is, wat vaak het geval is, is een andere populaire optie om Windows zelf uit te voeren vanaf uw macOS-computer, met behulp van iets dat een emulator of virtuele machine. Dit soort programma’s emuleren (vandaar de naam) een Windows-pc – met hardware en al – waardoor ze op EXE Windows gebaseerde programma’s kunnen installeren. Enkele populaire Windows-emulators zijn Parallels Desktop en VMware Fusion, maar er zijn er nog meer. Apple’s Boot Camp is een andere optie. Het gratis WineBottler-programma is nog een andere manier om dit probleem van Windows-programma’s op een Mac aan te pakken. Met deze tool zijn geen emulators of virtuele machines vereist.

Hoe een EXE-bestand te converteren

EXE-bestanden zijn gebouwd met een specifiek besturingssysteem in gedachten. Het decompileren van een bestand dat in Windows wordt gebruikt, zou resulteren in veel Windows-compatibele bestanden, dus het converteren van een EXE-bestand naar een formaat dat het bruikbaar maakt op een ander platform, zoals een Mac, zou een vervelende taak zijn. Zoek in plaats van naar een EXE-converter naar een andere versie van de software die beschikbaar is voor het besturingssysteem waarop u deze wilt gebruiken. CCleaner is een voorbeeld van een programma dat u voor Windows kunt downloaden als EXE of op een Mac als DMG-bestand. FAQ

  • Hoe voer ik een EXE-bestand uit in de opdrachtprompt?

    Open de opdrachtprompt door te typen cmd in de Windows-zoekbalk en typ vervolgens CD padnaam. Als je eenmaal in de juiste directory bent, voer het bestand uit door te typen begin bestandsnaam.exe.

  • Waar bevindt het Minecraft EXE-bestand zich?

    Controleer voor de Java-editie van Minecraft de locatie waar je de game hebt gedownload. Als u de locatie niet kunt vinden, gebruikt u de AppData-map op Windows. Om het EXE-bestand in macOS te vinden, opent u een Finder-venster en typt u ~/Bibliotheek/Applicatie-ondersteuning/minecraft.