Skip to content

Wat is een HGT-bestand?

15 de juni de 2023
hgt file vtbuilder 5a8c69720e23d90037ba2049

Wat te weten

  • Een HGT-bestand is een gegevensbestand van de Shuttle Radar Topography Mission (SRTM).
  • Open er een met VTBuilder of DG Terrain Viewer.
  • Converteren naar BT of PNG met VTBuilder.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een HGT-bestand is en hoe het wordt gebruikt, plus hoe u er een op uw computer opent en hoe u er een converteert naar een ander formaat. HGT is ook een afkorting voor Honeywell Gas Technologies, maar dat heeft niets te maken met het bestandsformaat dat op deze pagina wordt uitgelegd.

Wat is een HGT-bestand?

Een bestand met de HGT-bestandsextensie is een Shuttle Radar Topography Mission (SRTM)-gegevensbestand. Deze bestanden bevatten digitale hoogtemodellen, dit zijn 3D-afbeeldingen van een oppervlak, meestal een planeet, verkregen tijdens de Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) door NASA en de National Geospatial-Intelligence Agency (NGA). Hier gebruikt, is “HGT” slechts een afkorting voor “hoogte”. Het bestand krijgt normaal gesproken de naam van de lengte- en breedtegraad waarop de afbeelding betrekking heeft, binnen één graad. Bijvoorbeeld het dossier N33W177.hgt zou erop wijzen dat het gegevens bevat voor de breedtegraden 33 tot 34 noord en lengtegraden 177 tot 178 west.

Een HGT-bestand in VTBuilder.

Zie Shuttle Radar Topography Mission, gehost door het NASA Jet Propulsion Laboratory, voor alle basisinformatie over SRTM-gegevens, die in HGT-indeling worden geleverd. Er is ook dit geweldige overzicht van SRTM en de geproduceerde gegevens.

Hoe een HGT-bestand te openen

HGT-bestanden kunnen worden geopend met VTBuilder, ArcGIS Pro en FME Desktop van Safe Software. DG Terrain Viewer werkt ook voor zowel Windows als Linux. Je kunt het ook in Blender importeren met de blender-osm-add-on. Als u VTBuilder gebruikt om uw HGT-bestand te openen, gebeurt dit niet binnen het reguliere Open project menu onderdeel. In plaats daarvan moet u het bestand in het programma importeren via de Laag > Data importeren > Verhoging menu. Als u merkt dat een programma op uw computer het HGT-bestand probeert te openen, maar het de verkeerde toepassing is of als u liever hebt dat een ander geïnstalleerd programma deze bestanden opent, leest u hier hoe u die instellingen in Windows kunt wijzigen.

Hoe een HGT-bestand te converteren

VTBuilder kan een HGT-bestand exporteren naar een Binary Terrain (.BT)-bestand. Om dit te doen, importeert u het eerst via Laag > Data importeren > Verhoging en sla het vervolgens op met behulp van de Laag > Laag opslaan als keuze. VTBuilder ondersteunt ook het exporteren naar PNG, TIFF en een aantal andere veelgebruikte en minder gebruikelijke afbeeldings- en gegevensindelingen. In ArcGIS Pro, met het bestand al geopend in het programma, zou u in staat moeten zijn om naarExporteren > Raster naar ander formaat om het in een nieuw formaat op te slaan. De andere bovenstaande programma’s kunnen dit bestand waarschijnlijk ook converteren. Dit gebeurt normaal gesproken via een Exporteren optie of een Opslaan als menu.

Kan het nog steeds niet openen?

Als u een HGT-bestand hebt waarvan u weet dat het geen SRTM-gegevensbestand is, of als het niet werkt met een van de software waarover u hierboven hebt gelezen, kan het zijn dat uw specifieke bestand in een heel ander formaat is. Gebruik in dat geval een teksteditor om het te openen. Soms, is er herkenbare tekst in het bestand die u kan helpen begrijpen welk programma is gebruikt om het te bouwen, wat u naar meer informatie over het formaat zou moeten leiden. Zo niet, dan leest u misschien de bestandsextensie verkeerd en verwart u een SRT-bestand met een HGT-bestand. HTG is een ander voorbeeld dat verwant lijkt, maar in feite door HackTheGame wordt gebruikt voor missiepakketbestanden.