Skip to content

Wat is een IP-adres?

5 de juli de 2021
GettyImages 145056981 58ed1c983df78cadab01d54b

Een IP-adres, een afkorting voor Internet Protocol-adres, is een identificatienummer voor netwerkhardware die op een netwerk is aangesloten. Met een IP-adres kan een apparaat communiceren met andere apparaten via een IP-gebaseerd netwerk zoals internet.

Hoe ziet een IP-adres eruit?

De meeste IP-adressen zien er als volgt uit: 151.101.65.121

Andere IP-adressen die u mogelijk tegenkomt, kunnen er meer zo uitzien: 2001:4860:4860::8844

Waar wordt een IP-adres voor gebruikt?

Een IP-adres geeft een identiteit aan een netwerkapparaat op internet. Net als een thuis- of bedrijfsadres dat een specifieke fysieke locatie voorziet van een identificeerbaar adres, worden apparaten in een netwerk van elkaar onderscheiden door middel van IP-adressen. Als je een pakket naar een vriend in een ander land stuurt, moet je de exacte bestemming weten. Ditzelfde algemene proces wordt gebruikt om gegevens via internet te verzenden. In plaats van een fysiek postadres te gebruiken, gebruikt de computer echter DNS-servers om een ​​hostnaam op te zoeken om het IP-adres te vinden. Wanneer u bijvoorbeeld een website-URL invoert, zoals www.levensdraad.com in een browser, wordt uw verzoek om die pagina te laden verzonden naar DNS-servers die de hostnaam van levensdraad.com opzoeken om het bijbehorende IP-adres te vinden. Zonder het IP-adres heeft de computer geen idee waar u naar op zoek bent.

IP-versies (IPv4 versus IPv6)

Er zijn twee versies van IP: internet protocol versie 4 (IPv4) en internet protocol versie 6 (IPv6). De eerste is de oudere versie, terwijl IPv6 de geüpgradede IP-versie is. Een van de redenen waarom IPv6 IPv4 vervangt, is dat het een groter aantal IP-adressen biedt dan IPv4. Wanneer meerdere apparaten op hetzelfde netwerk met internet zijn verbonden, is het belangrijk dat er voor elk apparaat een uniek adres beschikbaar is.

 • IPv4: De manier waarop IPv4-adressen zijn geconstrueerd, betekent dat het in staat is om meer dan 4 miljard unieke IP-adressen te bieden (232). Hoewel dit een groot aantal adressen is, is het niet genoeg voor de moderne wereld met alle verschillende apparaten die op internet worden gebruikt.
 • IPv6: IPv6 ondersteunt 340 biljoen, biljoen, biljoen adressen (2128). Dat is 340 met 12 nullen! Dit betekent dat elke persoon op aarde miljarden apparaten met internet kan verbinden.

Door dit te visualiseren, kunt u begrijpen hoeveel IP-adressen het IPv6-adresseringsschema meer toestaat dan IPv4. Doe alsof een postzegel voldoende ruimte zou kunnen bieden voor elk IPv4-adres. IPv6 zou dan, op schaal, het hele zonnestelsel nodig hebben om al zijn adressen te bevatten.

Naast het grotere aanbod van IP-adressen via IPv4, heeft IPv6 de volgende extra voordelen:

 • Geen IP-adresbotsingen veroorzaakt door privéadressen
 • Automatische configuratie
 • Geen reden voor Network Address Translation (NAT)
 • Efficiënte routering
 • Eenvoudigere administratie
 • Ingebouwde privacy

IPv4 geeft adressen weer als een 32-bits numeriek getal geschreven in decimaal formaat, bijvoorbeeld 207.241.148.80 of 192.168.1.1. Omdat er biljoenen mogelijke IPv6-adressen zijn, moeten ze in hexadecimaal worden geschreven om ze weer te geven, bijvoorbeeld 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf.

Verschillende soorten IP-adressen

Er zijn specifieke soorten IP-adressen. Hoewel alle IP-adressen uit cijfers of letters bestaan, worden niet alle adressen voor hetzelfde doel gebruikt. Er zijn privé-IP-adressen, openbare IP-adressen, statische IP-adressen en dynamische IP-adressen. Elk type IP-adres kan een IPv4-adres of een IPv6-adres zijn.

 • Privé IP-adres: deze worden gebruikt binnen een netwerk, bijvoorbeeld een thuisnetwerk dat wordt gebruikt door tablets, wifi-camera’s, draadloze printers en desktop-pc’s. Dit soort IP-adressen biedt een manier voor apparaten om te communiceren met een router en de andere apparaten op het particuliere thuisnetwerk. Privé IP-adressen kunnen handmatig worden ingesteld of automatisch worden toegewezen door de router.
 • Openbaar IP-adres: Deze worden gebruikt aan de buitenkant van een netwerk en worden toegewezen door een ISP. Het is het hoofdadres dat een thuis- of bedrijfsnetwerk gebruikt om te communiceren met de rest van de netwerkapparaten over de hele wereld (bijvoorbeeld internet). Het biedt de apparaten in een huis een manier om bijvoorbeeld een ISP te bereiken, en dus de buitenwereld, waardoor de apparaten toegang hebben tot websites en rechtstreeks kunnen communiceren met andere computers en servers over de hele wereld.

Zowel privé-IP-adressen als openbare IP-adressen zijn dynamisch of statisch, wat betekent dat ze respectievelijk veranderen of niet. Een IP-adres dat wordt toegewezen door een DHCP-server is een dynamisch IP-adres. Als een apparaat DHCP niet heeft ingeschakeld of DHCP niet ondersteunt, moet het IP-adres handmatig worden toegewezen, in welk geval het een statisch IP-adres wordt genoemd.

Wat is mijn IP-adres?

Verschillende apparaten en besturingssystemen vereisen unieke stappen om het IP-adres te vinden. Er zijn ook verschillende stappen die u moet nemen als u het openbare IP-adres wilt weten dat door uw ISP aan u is verstrekt, of als u het privé-IP-adres wilt zien dat de router aan een apparaat heeft toegewezen.

Een openbaar IP-adres vinden

Er zijn verschillende manieren om het openbare IP-adres van een router te vinden, maar sites zoals IP Chicken, WhatsMyIP.org, WhatIsMyIPAddress.com of icanhazip.com maken dit gemakkelijk. Deze sites werken op elk apparaat dat op het netwerk is aangesloten (zoals een smartphone, iPod, laptop, desktop of tablet) dat een webbrowser ondersteunt.

IP-adres getoond in Google

Een privé IP-adres vinden

Zoek in Windows het lokale IP-adres van uw apparaat met behulp van de opdrachtprompt en de ipconfig-opdracht.

Opdrachtprompt ipconfig resulteert in Windows 10

Leer hoe u het standaard IP-adres van de gateway kunt vinden als u het IP-adres van uw router moet vinden, of welk apparaat dan ook dat uw netwerk gebruikt om toegang te krijgen tot het openbare internet. Een privé IP-adres vinden op andere besturingssystemen:

 • Linux: Start voor Linux een terminalvenster en voer de opdracht in: hostnaam -I (dat is een hoofdletter “i”), ifconfig, of ip-adres laten zien.
 • MacOS: Gebruik voor macOS de opdracht ifconfig om het lokale IP-adres te vinden.
 • iOS: iPhone-, iPad- en iPod touch-apparaten tonen hun privé-IP-adres via de Instellingen app in de Wifi menu. Om het te zien, tik je op de kleine “i”-knop naast het netwerk waarmee het is verbonden.
 • Android: Vind het lokale IP-adres van een Android-apparaat via Instellingen > Netwerk & internet > Wifi, of afhankelijk van uw Android-versie, Instellingen > Wifi of Instellingen > Draadloze bediening > Wifi instellingen. Tik op het netwerk waarop u zich bevindt om een ​​nieuw venster te zien met netwerkinformatie die het privé-IP-adres bevat. Vouw de . uit Geavanceerd gedeelte van de pagina met netwerkdetails om het privé-IP-adres te zien.