Skip to content

Wat is een IP-webcam en hoe deze te gebruiken?

14 de november de 2022
GettyImages 95467436 5bc4c9d74cedfd005147ec2c

Wat te weten

 • Download de app voor je IP-webcam en gebruik deze om de webcam te verbinden met je wifi-netwerk.
 • Zorg ervoor dat de webcam Wi-Fi-protocollen ondersteunt, zoals WPA2. Update de beveiliging voor de firmware van de router.
 • Monitoring van meerdere kamers: gebruik webcams waarmee u camera’s kunt netwerken en feeds kunt delen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe en wanneer u een IP-webcam gebruikt, een camera die zonder computer is verbonden met internet.

IP-webcams: de basis

Een IP-webcam is meestal een klein apparaatje dat discreet in een ruimte kan worden verborgen of eenvoudig kan worden gemonteerd. Ze moeten echter meestal worden aangesloten op een standaard stopcontact of de batterijen moeten regelmatig worden vervangen.

Ze variëren van eenvoudige camera’s die zwart-witvideo met lage resolutie opnemen tot full-color HD-apparaten die automatisch mensen en dieren binnen hun gezichtsveld kunnen volgen met servo’s die in hun steunen zijn ingebouwd. De meest geavanceerde modellen hebben functies zoals nachtzicht en batterijback-up. Ze maken via je router verbinding met je wifi-netwerk in huis en je kunt er doorheen kijken met een webcam-app. Over het algemeen loopt alles via de app. Je maakt er verbinding mee met je netwerk, stelt het in met een stapsgewijs proces en bekijkt video en livestreams via de app. In de regel hebben de meeste merken webcams apps voor zowel Android als iOS en hebben ze een webpagina waarop u zich aanmeldt voor laptops en desktops. Controleer de verpakking voor de App Store- en Google Play-logo’s om er zeker van te zijn dat deze compatibel is met uw apparaat. Vergeet niet te controleren of je telefoon of tablet de webcam-app ondersteunt.

Welke IP-webcam moet ik kopen?

Vraag je bij het overwegen van een webcam eerst af hoe je deze wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een amateur-natuuronderzoeker bent en je afvraagt ​​wat er ’s nachts in je achtertuin gebeurt, heb je waarschijnlijk een nachtkijker nodig met bewegingsactivering die bestand is tegen het weer. Wil je hem gebruiken om te videobellen, dan wil je iets in kleur met een hoge resolutie. Evenzo zou het helpen als u goed naar het gezichtsveld kijkt en waar u uw webcam wilt installeren. Als je veel gebieden moet zien, zal een “panoramische” of “fisheye” webcam, die verwijst naar het type lens, een uitgebreid bereik laten zien. De video kan er vervormd uitzien; dit is een gevolg van de gebruikte lens. Veel webcams hebben echter een gezichtsveld dat ongeveer gelijk is aan dat van de camera van uw smartphone en zijn beter geschikt voor het bekijken van individuele kamers. Als u meerdere kamers wilt bewaken, moet u mogelijk meerdere van dezelfde webcams kopen. Zoek naar webcams waarmee je de camera’s kunt ‘netwerken’ en talloze feeds kunt delen met de app.

IP-webcams en beveiliging

Voordat u een IP-webcam koopt, moet u de beveiliging ervan nauwkeurig controleren. Omdat ze zijn ontworpen om rechtstreeks met internet te worden verbonden, kunnen ze kwetsbaar zijn voor hackers en zelfs online snuffelaars. Hoewel u thuis stappen moet ondernemen om elke IP-webcam die u koopt te beschermen, moet u controleren of deze een aantal functies ondersteunt voordat u geld neerlegt.

 • Wi-Fi-protocollen: De IP-webcam moet huidige, veilige Wi-Fi-protocollen ondersteunen, zoals WPA2. Elke website die u vraagt ​​te bezoeken, moet SSL/TLS gebruiken om uw wachtwoord te beveiligen; dit kan worden opgemerkt door te kijken naar het webadres, dat begint met “https://”. Het zou u in staat moeten stellen om wachtwoorden op de website in te stellen om naar de feed te kijken en toegang te krijgen tot de camera en instellingen. Deze informatie moet op de website van de fabrikant staan ​​of beschikbaar zijn via hun hulplijn. Zoek ook online naar kritiek op specifieke merken en modellen camera’s.
 • Software en firmware bijwerken: U moet ook controleren op beveiligingsupdates voor de firmware van uw router, die u kunt vinden op de website van de fabrikant van uw router, u moet eventuele updates in uw browser en computer uitvoeren voordat u de camera installeert, en u moet uw telefoon bijwerken naar de nieuwste software. Als u dit doet, zorgt u ervoor dat alle links in de “keten” van uw camera veilig zijn.
 • Plaatsing: Bedenk bij het plaatsen van uw webcam wie er door gezien kan worden. Een camera die uitkijkt op uw achtertuin om te zien wie de vogelvoeder bezoekt, is niet echt een beveiligingsprobleem, maar een camera die de beveiligingscode kan zien die u op uw toetsenbord slaat, kan dat wel zijn. Bespreek met de andere leden van uw huishouden waar u de camera plaatst en waarom, zodat zij de noodzaak begrijpen en ervoor kunnen zorgen dat deze wordt geplaatst waar deze het meest nuttig is en niet opdringerig is.

FAQ

 • Hoe kan ik een IP-camera gebruiken met Skype?

  Open de Skype desktop-app, selecteer de drie puntjes > Instellingen > Audio & Video > selecteer de Camera vervolgkeuzemenu en kies de IP-camera. Als uw Skype-camera niet werkt, kunt u het probleem oplossen door ervoor te zorgen dat deze is aangesloten en ingeschakeld en vervolgens de Skype-app bij te werken.

 • Hoe verbind ik mijn IP-webcam met OBS?

  Om een ​​webcam aan OBS studio toe te voegen, zorgt u ervoor dat de camera aan staat en gaat u naar de Video-opnameapparaat vervolgkeuzemenu en selecteer uw camera. Geef het vervolgens een naam en plaats het boven je achtergrond.