Skip to content

Wat is een IRQ (Interrupt Request)?

11 de juli de 2021
irq system information 5a3ad7ac845b340037762a82

Een IRQ, een afkorting voor Interrupt Request, wordt in een computer gebruikt om precies dat te verzenden: een verzoek naar onderbreken de CPU door een ander stuk hardware.

Doel van IRQ

Een Interrupt Request is nodig voor zaken als toetsenborddrukken, muisbewegingen, printeracties en meer. Wanneer een apparaat het verzoek doet om de processor tijdelijk te stoppen, kan de computer het apparaat wat tijd geven om zijn eigen bewerking uit te voeren. Elke keer dat u bijvoorbeeld een toets op het toetsenbord indrukt, vertelt een interrupt-handler de processor dat hij moet stoppen met wat hij aan het doen is, zodat hij de toetsaanslagen aankan. Elk apparaat communiceert het verzoek via een unieke datalijn die een kanaal wordt genoemd. Meestal zie je dat naar IRQ wordt verwezen, naast dit kanaalnummer, ook wel an . genoemd IRQ-nummer. IRQ 4 kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het ene apparaat en IRQ 7 voor het andere. IRQ wordt uitgesproken als de letters IRQ, niet als erk.

IRQ-fouten

Fouten met betrekking tot Interrupt Request worden meestal alleen gezien bij het installeren van nieuwe hardware of het wijzigen van instellingen in bestaande hardware. Hier zijn enkele IRQ-fouten die u mogelijk ziet: IRQL_NOT_DISPATCH_LEVEL
IRQL_NOT_GREATER_OR_EQUAL
STOP: 0x00000008
STOP: 0x00000009

Zie Hoe u STOP 0x00000009-fouten kunt oplossen als u een van deze stopfouten ervaart (ons advies is voor beide vergelijkbaar). Hoewel het mogelijk is dat hetzelfde IRQ-kanaal voor meer dan één apparaat wordt gebruikt (zolang beide niet tegelijkertijd worden gebruikt), is dit normaal gesproken niet het geval. Een IRQ-conflict treedt hoogstwaarschijnlijk op wanneer twee stukken hardware hetzelfde kanaal proberen te gebruiken voor een interruptverzoek. Aangezien de Programmable Interrupt Controller (PIC) dit niet ondersteunt, kan de computer vastlopen of zullen de apparaten niet meer werken zoals verwacht (of helemaal niet meer werken). In de vroege Windows-dagen waren IRQ-fouten gebruikelijk en er was veel probleemoplossing nodig om ze op te lossen. Dit kwam omdat het gebruikelijker was om IRQ-kanalen handmatig in te stellen, zoals bij DIP-switches, waardoor het waarschijnlijker was dat meer dan één apparaat dezelfde IRQ-lijn gebruikte. IRQ’s worden echter veel beter afgehandeld in nieuwere versies van Windows die plug-and-play gebruiken, dus je zult zelden een IRQ-conflict of ander IRQ-probleem tegenkomen.

IRQ-instellingen bekijken en bewerken

De eenvoudigste manier om IRQ-informatie in Windows te bekijken, is met Apparaatbeheer. Verander de Visie menu-optie om Bronnen per type om de … te zien Onderbrekingsverzoek (IRQ) sectie.

U kunt ook Systeeminformatie gebruiken. Voer de . uit msinfo32.exe opdracht uit het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R), en navigeer vervolgens naar Hardwarebronnen > IRQ’s.

IRQ's in systeeminformatie in Windows 8

Systeeminformatie IRQ-lijst.
Linux-gebruikers kunnen de cat /proc/interrupts commando om IRQ-toewijzingen te bekijken. Mogelijk moet u de IRQ-lijn voor een specifiek apparaat wijzigen als het dezelfde IRQ gebruikt als een ander apparaat, hoewel dit meestal niet nodig is omdat systeembronnen automatisch worden toegewezen aan nieuwere apparaten. Het zijn alleen oudere Industry Standard Architecture (ISA)-apparaten die mogelijk handmatige IRQ-aanpassingen nodig hebben.

IRQ-instellingen wijzigen

U kunt IRQ-instellingen wijzigen in het BIOS of binnen Windows via Apparaatbeheer. Zo wijzigt u IRQ-instellingen met Apparaatbeheer: Onthoud dat het maken van onjuiste wijzigingen aan deze instellingen problemen kan veroorzaken die u voorheen niet had. Zorg ervoor dat u weet wat u doet en dat u alle bestaande instellingen en waarden hebt vastgelegd, zodat u weet waarnaar u kunt terugkeren als er iets misgaat.

 1. Open Apparaatbeheer.

 2. Dubbelklik of dubbeltik op een apparaat om het te openen Eigendommen venster. U moet eerst de categorie van dat apparaat openen voordat u het kunt zien, wat u kunt doen door te dubbelklikken/tikken.

 3. In de Middelen tabblad, deselecteer de Automatische instellingen gebruiken keuze.

  Toetsenbord IRQ-eigenschappen in Apparaatbeheer

  Als u dit tabblad niet kunt vinden of als de optie grijs is of niet is ingeschakeld, betekent dit dat u ofwel geen bron voor dat apparaat kunt opgeven of dat het apparaat geen andere instellingen heeft die erop kunnen worden toegepast.

 4. Gebruik de Instellingen gebaseerd op vervolgkeuzemenu om de hardwareconfiguratie te selecteren die moet worden gewijzigd.

 5. Selecteer IRQ van de Broninstellingen oppervlakte van de woningen.

 6. Gebruik de Verander instelling om de IRQ-waarde te bewerken.

Gemeenschappelijke IRQ-kanalen

Hier zijn waar enkele van de meest voorkomende IRQ-kanalen voor worden gebruikt:

IRQ-lijn Omschrijving
IRQ 0 Systeemtimer
IRQ 1 Toetsenbordcontroller
IRQ 2 Ontvangt signalen van IRQ’s 8-15
IRQ 3 Seriële poortcontroller voor poort 2
IRQ 4 Seriële poortcontroller voor poort 1
IRQ 5 Parallelle poort 2 en 3 (of geluidskaart)
IRQ 6 Diskette-controller
IRQ 7 Parallelle poort 1 (vaak printers)
IRQ 8 CMOS/realtime klok
IRQ 9 ACPI-onderbreking
IRQ 10 Randapparatuur
IRQ 11 Randapparatuur
IRQ 12 PS/2-muisaansluiting
IRQ 13 Numerieke gegevensverwerker
IRQ 14 ATA-kanaal (primair)
IRQ 15 ATA-kanaal (secundair)

Aangezien IRQ 2 een specifiek doel heeft, zal elk apparaat dat is geconfigureerd om het te gebruiken in plaats daarvan IRQ 9 gebruiken. Meer van Lifewire

 • Computerhardware met RGB en rode LED's

  Wat het rode lampje op een moederbord betekent (en hoe dit te verhelpen)

 • Screenshot van Windows XP Device Manager met een rode x op twee apparaten

  Waarom staat er een rode X in Apparaatbeheer?

 • Windows 10 Apparaatbeheer

  Wat is apparaatbeheer?

 • Afbeelding van een computer in een donker kantoor met netwerklijnen die uit de monitor komen

  Wat is een systeembron?

 • Illustratie van een rokende, oververhitte laptop van overklokken met een snelheidsmeter op het scherm

  Hoe u uw Intel CPU kunt overklokken?

 • Illustratie van verschillende computerhardware, waaronder harde schijf, RAM, moederbord, monitor, muis en optisch station

  Alles wat u moet weten over computerhardware

 • Moederbordpoorten close-up

  Moederbordpoorten: wat ze zijn en hoe ze werken

 • Persoon die op laptop toetsenbord typt

  Een laptoptoetsenbord uitschakelen in Windows 10

 • Windows 10 Blue Screen of Death

  Problemen met stoppen, bevriezen en opnieuw opstarten oplossen tijdens de POST

 • Illustratie van een servercluster

  Wat is een server?

 • Afbeelding van een Blue Screen of Death (BSOD) in Windows 10

  Hoe u Bad Pool Caller-fout op Windows 10 kunt oplossen

 • Illustratie van een man bij een oud schakelbord

  Taakbeheer: een compleet overzicht

 • Afbeelding van een groene elektrische stekker en kabel

  Wat betekent opnieuw plaatsen?

 • Screenshot van een Windows XP BSOD met een stopcode

  Wat is een STOP-code?

 • Een 64-bits versus 32-bits afbeelding

  32-bits versus 64-bits

 • Close-up van een computermuis, naast een laptop.

  Hoe een bevroren muis op een laptop te ontgrendelen

reddingsdraad

Volg ons

 • Facebook

 • Over ons
 • Reclame maken
 • Privacybeleid
 • Cookie beleid
 • carrières
 • Redactionele richtlijnen
 • Contact
 • Gebruiksvoorwaarden
 • EU-privacy
 • Privacyverklaring Californië
 • TRUSTe

Uw privacyrechten

Lifewire en onze externe partners gebruiken cookies en verwerken persoonlijke gegevens zoals unieke identificatiegegevens op basis van uw toestemming om informatie op een apparaat op te slaan en/of te openen, gepersonaliseerde advertenties weer te geven en voor inhoudsmeting, doelgroepinzicht en productontwikkeling. Klik hieronder om uw toestemmingskeuzes voor Lifewire.com te wijzigen of in te trekken, inclusief uw recht om bezwaar te maken wanneer een legitiem belang wordt gebruikt. U kunt uw instellingen op elk moment bijwerken via de link “EU-privacy” onderaan elke pagina. Deze keuzes worden wereldwijd aan onze partners gesignaleerd en hebben geen invloed op de browsegegevens. Lijst met partners (leveranciers)

Wij en onze partners verwerken gegevens om:

Scan actief apparaatkenmerken voor identificatie. Gebruik nauwkeurige geolocatiegegevens. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. Selecteer gepersonaliseerde inhoud. Maak een gepersonaliseerd inhoudsprofiel. Meet advertentieprestaties. Selecteer basisadvertenties. Maak een gepersonaliseerd advertentieprofiel. Selecteer gepersonaliseerde advertenties. Pas marktonderzoek toe om doelgroepinzichten te genereren. Inhoudsprestaties meten. Ontwikkelen en verbeteren van producten. Lijst met partners (leveranciers)