Skip to content

Wat is een JSX-bestand?

18 de augustus de 2021
jsx files 5a673e01b1f09f0037c0562d

Een bestand met de JSX-bestandsextensie is een ExtendScript-bestand. Deze bestanden zijn geschreven in de ExtendScript-scripttaal, die vergelijkbaar is met JavaScript en ActionScript, maar enkele extra functies ondersteunt. JSX-bestanden worden gebruikt voor het schrijven van plug-ins voor Adobe Creative Suite-software zoals Photoshop, InDesign en After Effects. De bestandsextensie .JSXBIN wordt gebruikt wanneer een JSX-bestand binair wordt opgeslagen.

Hoe een JSX-bestand te openen

JSX-bestanden zijn uitvoerbare bestanden, wat betekent dat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de normale werking van uw computer als ze met kwade bedoelingen zijn ontworpen. U moet zeer voorzichtig zijn bij het openen van uitvoerbare bestandsindelingen zoals deze die u via e-mail hebt ontvangen of gedownload van websites die u niet kent. Omdat JSX-bestanden worden gebruikt in de programma’s van Adobe, kunt u ze openen met Photoshop, InDesign en After Effects vanuit de Bestand > Scripts > Bladeren menu onderdeel. Dit is ook waar deze programma’s JS- en JSXBIN-bestanden importeren. Zoals de meeste broncode zijn JSX-bestanden eigenlijk alleen maar tekstbestanden, dus elke teksteditor kan ze openen om te bewerken. De gratis Kladblok-applicatie in Windows is een manier om dit te doen, maar we raden er een aan uit onze lijst met beste gratis teksteditors. Adobe’s gratis ExtendScript Toolkit is echter waarschijnlijk de beste manier om JSX-bestanden te bewerken, omdat het een syntaxiscontrole, debugger en andere handige ontwikkelingsfuncties heeft.

Hoe een JSX-bestand te converteren

Het programma ExtendScript Toolkit kan uw JSX-bestand converteren naar een binair JavaScript-bestand in de JSXBIN-indeling. Aangezien JSX-bestanden slechts tekstdocumenten zijn, kunt u ook een teksteditor gebruiken om het .JSX-bestand op te slaan in .TXT, .HTML of een andere op tekst gebaseerde indeling die u maar wilt. Houd er echter rekening mee dat Adobe-programma’s de code in deze bestanden alleen kunnen uitvoeren als ze de JSX-extensie gebruiken.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Sommige JSX-bestanden hebben mogelijk niet de ExtendScript Script-indeling en kunnen dus niet worden geopend met het ExtendScript Toolkit-programma. Als je denkt dat het JSX-bestand dat je hebt een ander formaat heeft, probeer het dan te openen met een teksteditor. Zelfs als het formaat niet alleen tekst is, kan de koptekst in het bestand u enige richting geven over wat voor soort bestand het is. Als u nog steeds problemen ondervindt, moet u de extensie eens goed bekijken. Omdat de meeste maar drie letters hebben, is het soms gemakkelijk om gelijknamige extensies te verwarren. Controleer of je JSX-bestand niet echt een ander bestand is met een vergelijkbare bestandsextensie, zoals een van deze:

  • JXR-bestanden zijn JPEG XR-afbeeldingen
  • JSP-bestanden zijn Java Server Pages
  • SXO-bestanden zijn SX Paint Saved Graphical Working Environment-bestanden
  • CSX-bestanden zijn Visual C#-scripts