Skip to content

Wat is een Lightning-connector?

17 de maart de 2023
lightning connector 5a33e73796f7d00036afe5c8

De Lightning-connector is een kleine verbindingskabel die wordt gebruikt met de mobiele apparaten van Apple (en zelfs sommige accessoires) die de apparaten oplaadt en verbindt met computers en oplaadstenen.

Wat is een Lightning-connector?

De Lightning-connector werd in 2012 geïntroduceerd met de komst van de iPhone 5 en, kort daarna, de iPad 4. Het blijft de standaardmanier om ze zowel op te laden als aan te sluiten op andere apparaten zoals een laptop, hoewel sommige apparaten, zoals de iPad Pro uit 2018 gebruikt mogelijk USB-C in plaats van Lightning als standaardconnector. De kabel zelf is klein met aan de ene kant een dunne Lightning-adapter en aan de andere kant een standaard USB-A-adapter. De Lightning-connector is 80 procent kleiner dan de 30-pins connector die hij heeft vervangen en is volledig omkeerbaar, wat betekent dat het niet uitmaakt in welke richting de connector is gericht wanneer u hem op de Lightning-poort aansluit.

Wat kan de Lightning-connector doen?

De kabel wordt voornamelijk gebruikt om het apparaat op te laden. De iPhone en iPad bevatten beide een Lightning-kabel en een oplader die wordt gebruikt om het USB-uiteinde van de kabel op een stopcontact aan te sluiten. De kabel kan ook worden gebruikt om het apparaat op te laden door het op de USB-poort van een computer aan te sluiten, maar de kwaliteit van de lading die u uit uw laptop of desktop-pc kunt halen, kan variëren. De USB-poort op een oudere computer levert mogelijk niet genoeg stroom om een ​​iPhone of iPad op te laden. De Lightning-connector doet meer dan alleen stroom overbrengen. Het kan ook digitale informatie verzenden en ontvangen, zodat u het kunt gebruiken om foto’s en video’s naar uw laptop te uploaden of om muziek en films te downloaden. De iPhone, iPad en iPod Touch communiceren met iTunes om bestanden tussen uw iOS-apparaat en uw computer te synchroniseren. De Lightning-connector kan ook audio verzenden. Beginnend met de iPhone 7, heeft Apple de koptelefoonconnector in zijn smartphone-opstelling gedumpt. Terwijl de opkomst van draadloze hoofdtelefoons en luidsprekers de beslissing van Apple dreef, bevatten de nieuwste iPhones een Lightning-naar-hoofdtelefoonadapter die de apparaten verbindt met hoofdtelefoons met miniplug-connectoren.

Lightning-connectoradapters breiden het gebruik ervan uit

Een brede markt van Lightning-adapters breidt de mogelijkheden van uw draagbare Apple-apparaten uit.

 • Lightning-naar-USB camera-aansluitkit. Dit apparaat geeft je iPhone of iPad effectief een USB-poort. Hoewel geadverteerd voor het aansluiten van camera’s op uw smartphone of tablet, ondersteunt de USB-poort een bekabeld toetsenbord, een muzikaal toetsenbord met behulp van MIDI of zelfs een USB-naar-Ethernet-kabel. Deze adapter is er in drie varianten: USB, Micro-USB en USB-C voor nieuwere apparaten.
 • Lightning-naar-HDMI “Digital AV”-adapter. Dit apparaat is een geweldige manier om uw iPhone of iPad op uw HDTV aan te sluiten. Met de adapter kunt u niet alleen het scherm van uw apparaat op de tv dupliceren, maar veel apps zoals Netflix en Hulu werken met de adapter om er video op volledig scherm doorheen te sturen. De adapter heeft ook een Lightning-poort, zodat je je iPhone of iPad kunt opladen terwijl deze is aangesloten op je tv.
 • Hoofdtelefoonaansluiting van bliksem naar 3,5 mm. Deze dongle verbindt standaard bedrade hoofdtelefoons met de iPhone of iPad via de Lightning-poort. Het werkt met elk apparaat dat de 3,5 mm-standaard voor audio gebruikt, inclusief externe luidsprekers.
 • Bliksem-naar-VGA. Gebruik deze kabel om video uit te voeren naar een monitor of projector die de VGA-invoerstandaard gebruikt. Deze technologie verzendt alleen video, geen geluid, maar is perfect voor presentaties op het werk.

Waarom bevat de Mac een Lightning-kabel? Waar werkt het nog meer mee?

Omdat de adapter zo dun en veelzijdig is, is de Lightning-connector een geweldige manier geworden om veel van de geweldige accessoires op te laden die we gebruiken met de iPhone, iPad en Mac. Hier zijn enkele van de verschillende apparaten en accessoires die de Lightning-poort gebruiken:

 • Magisch toetsenbord
 • Magische muis 2
 • Magisch trackpad 2
 • Apple Pencil (De Lightning-poort wordt ook gebruikt om de Pencil te koppelen aan de iPad Pro.)
 • Siri Remote (voor gebruik met de nieuwste Apple TV’s.)
 • AirPods-oplaadcassette
 • Beats X-oortjes
 • Earpods (Dit zijn de nieuwe koptelefoons die bij de iPhone en iPad worden geleverd.)

Welke mobiele apparaten zijn compatibel met de Lightning Connector?

Apple introduceerde de Lightning-connector in september 2012 en het is de standaardpoort geworden op het mobiele aanbod van Apple, waaronder de iPhone, iPad en iPod Touch. De volgende apparaten hebben Lightning-poorten:

 • iPhone 5 en nieuwer.
 • iPad 4 en nieuwer (inclusief Air-, Mini- en Pro-modellen).
 • iPod Touch 5e generatie en hoger.
 • iPod Nano van de 7e generatie

iPad

iPod

 • iPod Nano (7e generatie)
 • iPod Touch (5e generatie)
 • iPod Touch (6e generatie)

Hoewel er een 30-pins adapter beschikbaar is voor de Lightning-connector voor achterwaartse compatibiliteit met oudere accessoires, is er geen Lightning-adapter voor de 30-pins connector. Dit betekent dat apparaten die eerder zijn geproduceerd dan die op deze lijst, niet werken met nieuwere accessoires waarvoor de Lightning-connector is vereist.

FAQ

 • Hoe krijg je water uit een Lightning-connector?

  Koppel alle kabels of accessoires los, tik zachtjes op uw apparaat met de connector naar beneden gericht om vloeistof te verwijderen en laat het apparaat minimaal 30 minuten in een droge ruimte staan. Probeer opnieuw op te laden. Als de waarschuwing voor vloeistofdetectie nog steeds verschijnt, laat u het apparaat maximaal 24 uur drogen op een plek met enige luchtstroom.

 • Hoe verwijder je een kapotte Lightning-connector?

  Wanneer een Lightning-kabel in een apparaat afbreekt, gebruik dan een grote en stevige pin (zoals een luierspeld of een naainaald) om het gebroken stuk los te wrikken. U kunt ook een kleine punttang gebruiken om de kapotte connector uit te graven.

 • Hoe maak je een Lightning Connector schoon?

  Een vuile Lightning-kabel of -poort kan een defecte verbinding veroorzaken, dus je moet de oplaadpoort met perslucht reinigen. Vervolg door de connector en poort schoon te maken met een wattenstaafje gedrenkt in ontsmettingsalcohol.