Skip to content

Wat is een LIST-bestand?

18 de januari de 2023
list files 5a957795875db90036911472

Wat te weten

  • Een LIST-bestand kan een APT List-bestand zijn.
  • Het werkt via de pakketbeheerder van Debian APT.
  • Conversies zijn alleen mogelijk als u een op tekst gebaseerd LIST-bestand hebt.

Dit artikel beschrijft welke bestandsindelingen de LIST-bestandsextensie gebruiken en hoe u het bestand opent en converteert.

Wat is een LIST-bestand?

Een bestand met de LIST-bestandsextensie kan een APT List-bestand zijn dat wordt gebruikt in het Debian-besturingssysteem. Het LIST-bestand bevat een verzameling downloadbronnen voor softwarepakketten. Ze zijn gemaakt door de meegeleverde Advanced Package Tool. Een JAR Index-bestand gebruikt ook de LIST-bestandsextensie. Dit LIST-bestand wordt soms opgeslagen in een JAR-bestand en wordt gebruikt om informatie te bewaren over andere gerelateerde inhoud, zoals andere te downloaden JAR-bestanden. Sommige webbrowsers gebruiken ook LIST-bestanden, die graag woorden opsommen die wel of niet in het ingebouwde woordenboek van de browser moeten worden gebruikt. Andere browsers kunnen de lijst voor een ander doel gebruiken, bijvoorbeeld om de DLL-bestanden te beschrijven waarop het programma vertrouwt om correct te werken. Andere bestanden die deze extensie gebruiken, zijn mogelijk gekoppeld aan Microsoft Entourage of worden gebruikt met BlindWrite.

LIST-bestanden.

Hoe een LIST-bestand te openen

Debian gebruikt LIST-bestanden met zijn pakketbeheersysteem genaamd Advanced Package Tool. Zie ons artikel over het installeren van pakketten met behulp van APT voor een zelfstudie. LIST-bestanden die aan JAR-bestanden zijn gekoppeld, worden samen met JAR-bestanden gebruikt via de Java Runtime Environment (JRE). Als u echter het JAR-bestand kunt openen, kunt u een teksteditor zoals Kladblok gebruiken, of een van onze beste gratis teksteditorslijst, om het LIST-bestand te openen en de tekstinhoud ervan te lezen. Als uw bestand een bestand is waarin woordenboekitems, bibliotheekafhankelijkheden, incompatibele programma’s of een andere lijst met tekstinhoud worden opgeslagen, kunt u het gemakkelijk openen met elke teksteditor. Gebruik de bovenstaande lijst met teksteditors om enkele van de beste voor uw computer te vinden, of gebruik de ingebouwde editor van uw besturingssysteem, zoals Kladblok (Windows) of Teksteditor (Mac). Microsoft Entourage was de e-mailclient van Microsoft voor Macs die LIST-bestanden kon openen. Hoewel het niet langer in ontwikkeling is, kan een LIST-bestand dat met het programma is gemaakt, mogelijk nog steeds worden bekeken in Microsoft Outlook. LIST-bestanden die zijn gekoppeld aan een geripte kopie van een schijf kunnen worden geopend met BlindWrite.

Tip

Zoals u kunt zien, kunnen bestanden die deze extensie gebruiken door een aantal programma’s worden gebruikt. Als je er al een paar op je computer hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat het bestand wordt geopend in een programma waarmee je het liever niet gebruikt. Leer hoe u kunt wijzigen welk programma LIST-bestanden opent als Windows om hulp vraagt.

Hoe een LIST-bestand te converteren

Er zijn verschillende soorten LIST-bestanden, maar in elk hierboven genoemd geval is het onwaarschijnlijk dat ze kunnen worden geconverteerd naar een ander bestandsformaat. Aangezien sommige echter slechts tekstbestanden zijn, is het eenvoudig om een ​​daarvan te converteren naar een andere op tekst gebaseerde indeling, zoals CSV of HTML. Als u dit doet, kunt u het bestand gemakkelijker openen in openers voor tekstbestanden, maar als u de bestandsextensie wijzigt van .LIST in .CSV, enz., zou het programma dat het bestand gebruikt niet langer begrijpen hoe het moet worden gebruikt. De Firefox-webbrowser kan bijvoorbeeld een LIST-bestand gebruiken om alle benodigde DLL-bestanden uit te leggen. Als u de extensie verwijdert en vervangt door HTML, kunt u het bestand openen in een webbrowser of teksteditor, maar het maakt het ook onbruikbaar in Firefox, aangezien het programma zoekt naar een bestand dat eindigt op LIST, niet op HTML. Als er een programma is dat een LIST-bestand kan converteren, is het hoogstwaarschijnlijk hetzelfde programma dat het kan openen. Hoewel dit niet waarschijnlijk lijkt, zou het ergens in het programma beschikbaar zijn als het mogelijk is Bestand menu, misschien genoemd Opslaan als of Exporteren.

Kan het nog steeds niet openen?

LIST is een korte bestandsextensie die gewone letters bevat, dus het is geen verrassing hoe gemakkelijk het is om andere extensies door elkaar te halen voor deze. Wanneer dit gebeurt, krijgt u hoogstwaarschijnlijk foutmeldingen wanneer u het bestand probeert te openen in een van de hierboven gelinkte programma’s. LIS is bijvoorbeeld een vergelijkbare extensie, maar heeft niets te maken met LIST-bestanden. SQR-uitvoerbestanden en VAX Program Listing-bestanden gebruiken de LIS-extensie. LIT is een andere. Als het niet wordt gebruikt voor een eBook-bestandsindeling, is het een broncodebestand of een soort script. Hoe dan ook, het werkt mogelijk niet zoals u van plan bent als het wordt geopend met een aantal van de hierboven genoemde tools.