Skip to content

Wat is een M4V-bestand?

16 de augustus de 2021
m4v files 5a70a3cbc06471003716a252

Ontwikkeld door Apple en bijna identiek aan het MP4-formaat, een bestand met de M4V-bestandsextensie is een MPEG-4-videobestand, of soms een iTunes genoemd Video bestand. U zult dit soort bestanden meestal vinden die worden gebruikt voor films, tv-programma’s en muziekvideo’s die zijn gedownload via de iTunes Store. Apple kan M4V-bestanden beschermen met DRM-auteursrechtbescherming om ongeoorloofde distributie van de video te voorkomen. Die bestanden kunnen dan alleen worden gebruikt op een computer die geautoriseerd is om ze af te spelen.

Muziek gedownload via iTunes is beschikbaar in de M4A-indeling, terwijl tegen kopiëren beveiligde muziek als M4P-bestanden wordt geleverd.

Hoe M4V-bestanden af ​​te spelen

U kunt beveiligde M4V-bestanden alleen afspelen als de computer hiervoor geautoriseerd is. Dit gebeurt via iTunes door in te loggen op hetzelfde account dat de video heeft gekocht. Leer hoe u uw computer autoriseert in iTunes als u hierbij hulp nodig heeft. Deze DRM-beveiligde M4V-bestanden kunnen ook rechtstreeks worden afgespeeld op de iPhone, iPad of iPod touch die de video heeft gekocht. Als het bestand niet met dergelijke beperkingen is beveiligd, kun je M4V’s afspelen op een Windows-pc of Linux-computer met VLC of Miro. Enkele andere manieren waarop Windows M4V-bestanden afspeelt, is met MPC-HC, MPlayer, QuickTime, Windows Media Player en waarschijnlijk vele andere mediaspelers.

M4V geopend in Windows met VLC

VLC Een M4V afspelen in Windows.
Het openen van M4V-bestanden op een Mac is mogelijk met sommige van die programma’s, evenals met Elmedia Player. Google Drive ondersteunt ook het M4V-formaat en het werkt vanaf elke computer, ongeacht het besturingssysteem. Omdat de M4V- en MP4-indelingen zo op elkaar lijken, kunt u misschien de bestandsextensie wijzigen van .M4V naar .MP4 en deze nog steeds openen in een mediaspeler. Als u een bestandsextensie op deze manier wijzigt, wordt het bestand niet echt geconverteerd naar een nieuw formaat – daarvoor heeft u een bestandsconverter nodig (hieronder uitgelegd). In dit geval zorgt het hernoemen van de extensie van .M4V naar .MP4 ervoor dat een MP4-opener herkent dat het bestand is dat het kan openen (een MP4-bestand), en aangezien de twee vergelijkbaar zijn, zal het waarschijnlijk zonder problemen werken.

Hoe een M4V-bestand te converteren

U kunt een M4V-bestand converteren naar MP4, AVI en andere formaten met behulp van een gratis bestandsconverter zoals Any Video Converter. Een andere M4V-bestandsconverter is Freemake Video Converter, die het converteren van M4V naar formaten zoals MP3, MOV, MKV en FLV ondersteunt, evenals de mogelijkheid om een ​​M4V rechtstreeks naar een dvd of naar een ISO-bestand te converteren. Een andere M4V-converteroptie, als u er liever niet een naar uw computer downloadt, is FileZigZag. Het is een gratis online bestandsconverter die M4V’s converteert naar niet alleen andere videoformaten, maar ook naar audioformaten zoals M4A, AAC, FLAC en WMA. Een vergelijkbare gratis M4V-bestandsconverter die werkt als FileZigZag is Zamzar. Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je misschien eenvoudig de .M4V-bestandsextensie wijzigen in .MP4 om het M4V-bestand in MP4 te veranderen zonder een conversieproces te doorlopen.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als u uw bestand niet kunt openen met de M4V-openers of converters die op deze pagina worden vermeld, controleer dan de bestandsextensie. Misschien heb je een bestand met een andere bestandsextensie, wat kan betekenen dat het een heel ander formaat heeft. Het is gemakkelijk om andere bestanden voor M4V-bestanden te verwarren als hun bestandsextensies vergelijkbaar zijn. M4 wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Macro Processor Library-bestanden, dus die bestanden moeten worden geopend met een teksteditor. M-bestanden en MivaScript-bestanden die de MV-bestandsextensie gebruiken, zijn vergelijkbaar. Alleen omdat ze enkele van dezelfde bestandsextensieletters delen, betekent nog niet dat u ze kunt openen met een M4V-compatibel programma. FAQ

  • Is M4V beter dan MP4?

    Over het algemeen zijn beide formaten vrij gelijkaardig, maar er zijn enkele subtiele verschillen. Sommige Apple-fans en makers van inhoud geven misschien de voorkeur aan M4V omdat het profiteert van Apple’s FairPlay DRM-kopieerbeveiliging, terwijl MP4 een meer open formaat is dat compatibel is met een groot aantal verschillende apparaten. Terwijl M4V alleen de H.264-videocodec gebruikt, kan MP4 de H.264-codec of de HEVC-codec gebruiken, die vergelijkbare kwaliteit heeft maar half zo groot is.

  • Is M4V kleiner dan MP4?

    Over het algemeen zie je niet veel verschil in grootte tussen een M4V- of MP4-bestand. Maar dat veronderstelt dat ze allebei dezelfde H.264-videocodec gebruiken. Als de MP4 in kwestie de HEVC-codec gebruikt, wat een kleinere bestandsgrootte mogelijk maakt, kan deze kleiner zijn dan de M4V.