Skip to content

Wat is een meeslepende ervaring?

2 de maart de 2023
GettyImages 1091894148 5c782bfdc9e77c0001e98dfd

Een meeslepende ervaring is de perceptie dat je op de ene plek bent terwijl je eigenlijk op een andere plek bent. Het is in wezen de opschorting van de werkelijkheid, al is het maar voor even. Mensen willen altijd de meest meeslepende ervaring die mogelijk is, vooral als het gaat om entertainment. Het is de reden waarom Renaissance Fairs ver van snelwegen liggen, dus de enige geluiden die je hoort zijn de gestage geluiden klap van hoeven en het gekletter van zwaarden. Het is de reden waarom bioscopen de lichten uitdoen zodat je alleen het scherm kunt zien. Volgens Wikipedia is een meeslepende ervaring (en op zijn beurt onderdompeling) “de perceptie fysiek aanwezig te zijn in een niet-fysieke wereld”. In termen van virtual en augmented reality geldt dit dubbel. Dit artikel zal volledig definiëren welke elementen een meeslepende ervaring definiëren en welke stappen u kunt nemen om uw onderdompeling in uw volgende virtuele of augmented ervaring te verbeteren.

De elementen van onderdompeling

Onderdompeling is afhankelijk van het gebruik van onze zintuigen, met name vier: zicht, geluid, aanraking en geur. Virtual reality maakt gebruik van zicht, geluid en soms aanraking.

Zicht: De virtual reality-headset blokkeert het perifere zicht (of gebruikt een omhullende headset om het te verbeteren) om de aandacht van de drager te richten op wat er recht voor hem gebeurt. Augmented reality maakt gebruik van headsets of smartphoneschermen om virtuele elementen aan de echte wereld toe te voegen.

Geluid: Virtual reality-headsets bevatten geluiddempende hoofdtelefoons die de drager dwingen zich te concentreren op de geluiden van de virtuele wereld. Augmented reality biedt geluiden voor alles wat er op het scherm gebeurt.

Aanraken: Accessoires voor virtual reality-headsets kunnen de drager haptische feedback geven. Andere voorbeelden van het gebruik van aanraking zijn trillingen en gerommel wanneer een item wordt opgepakt of er iets in de virtuele wereld wordt geraakt. Augmented reality gebruikt zelden aanraking om de onderdompeling te vergroten vanwege de beperkingen van augmented reality-technologie. Al deze verschillende elementen zorgen samen voor een meeslepende ervaring, maar een groot deel van “echte” onderdompeling berust op een opschorting van ongeloof en de bereidheid om naar een andere wereld te worden getransporteerd.

Populaire Virtual en Augmented Reality-technologie

Er zijn een aantal verschillende technologieën en hardware die meeslepende ervaringen mogelijk maken, maar sommige zijn beter dan andere. Hieronder volgen de meest populaire opties.

Microsoft HoloLens

De HoloLens werd voor het eerst aangekondigd met het oog op gaming, maar is sindsdien uitgebreid naar een aantal commerciële toepassingen. Interieurontwerpers kunnen het gebruiken om te visualiseren hoe een kamer er eenmaal ingericht uit zal zien. Architecten kunnen het gebruiken om zich een skyline van een stad voor te stellen met een nieuw gebouw op zijn plaats. De HoloLens heeft veel potentie, maar heeft een hoog prijskaartje en beperkte consumententoepassingen.

HTC VivePro

De HTC Vive Pro is een van de meest meeslepende headsets op de markt. Het maakt gebruik van twee camera’s voor volledige tracking op kamerschaal in een ruimte tot 4,5 meter bij 4,5 meter. In tegenstelling tot de Oculus Rift of andere soortgelijke hardware, beweeg je niet met een stuurknuppel – je loopt eigenlijk door de kamer. De originele versie van de HTC Vive had een veel lagere resolutie die afbreuk deed aan de onderdompeling, maar de HTC Vive Pro verhoogt de resolutie naar nieuwe niveaus waardoor het gemakkelijk te geloven is dat je in de virtuele wereld bent.

HTC Vive Pro-productfoto

Oculus Rift

De Oculus Rift was de originele virtual reality-headset. Hoewel recentere iteraties één-op-één bewegingsregistratie bevatten, kan de Rift het best worden gebruikt zittend in een stoel met een controller of toetsenbord.

Productfoto van de Oculus Rift-headset

Andere opties voor meeslepende ervaringen

Het enige nadeel van virtual reality-apparatuur is hoe duur het is. Opties zoals de Samsung Gear VR maken de virtuele wereld echter toegankelijk voor iedereen met een krachtig genoeg smartphone. Google heeft met de Magic Leap ook stappen in die richting gezet. En als geen van deze opties haalbaar is, zijn er low-end virtual reality-headsets beschikbaar voor slechts $ 20. Entertainment staat op het punt een nieuwe weg in te slaan nu consumenten meer meeslepende ervaringen eisen. Films, games en zelfs muziek zijn allemaal ontworpen en gestructureerd op een manier die zou kunnen profiteren van virtual reality. Stel je voor dat je je hoofd in een film draait, alleen om een ​​draak op je af te zien komen. Het blaast zeker de old-school 3D-films uit het water.

FAQ

  • Wat is de Samsung Immersive VR Experience Box?

    De Samsung Immersive VR Experience Box was een promotieartikel dat werd aangeboden aan klanten die de Samsung Galaxy S8 pre-orderden. De geschenkdoos bevatte een Gear VR, Bluetooth-koptelefoon en andere accessoires.

  • Wat is gemengde relatie?

    Mixed reality, of MR, combineert elementen van augmented en virtual reality. MR maakt gebruik van een headset om door de computer gegenereerde beelden over echte omgevingen te leggen. De drager kan communiceren met virtuele objecten en ze vanuit meerdere hoeken bekijken.

  • Wanneer is virtual reality uitgevonden?

    VR-technologie dateert uit 1957. Het eerste virtual reality-systeem was de Sensorama, gemaakt door Morton Heilig.