Skip to content

Wat is een mobiel besturingssysteem?

20 de juni de 2021

Op elke computer of elk mobiel apparaat is een besturingssysteem (OS) geïnstalleerd. Windows, OS X (nu macOS), Unix, Linux, Android en iOS zijn allemaal besturingssystemen. Of het nu een laptop, desktopcomputer, smartphone, tablet of smartwatch is, besturingssystemen dienen als grafische software-overlays voor het aansturen van de interne hardware van het apparaat. Het verschil tussen besturingssystemen weerspiegelt de verschillende behoeften en doeleinden van het apparaat. Mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS zijn bijvoorbeeld specifiek ontworpen om smartphones, tablets en wearables van stroom te voorzien.

Wat doet een mobiel besturingssysteem?

De meeste mobiele besturingssystemen worden weergegeven als een grafische weergave van knoppen, pictogrammen, vensters en tegels die u kunt aanraken of gebruiken om verschillende taken uit te voeren. Deze visuele architectuur vormt de ruggengraat van het besturingssysteem. Zonder het besturingssysteem zou het apparaat een reeks opdrachtprompts en ondoorgrondelijke computercode zijn. Het mobiele besturingssysteem beheert de hardware en maakt het voor smartphones, tablets en wearables mogelijk om op een gebruiksvriendelijke manier apps en andere programma’s te draaien. Een mobiel besturingssysteem beheert ook mobiele multimediafuncties, mobiele en internetconnectiviteit, touchscreenbediening, Bluetooth-connectiviteit, GPS-navigatie, camera’s, spraakherkenning en meer. De meeste besturingssystemen zijn niet uitwisselbaar. Als u bijvoorbeeld een Samsung-telefoon hebt waarop het Android-besturingssysteem wordt uitgevoerd, kunt u deze niet gebruiken om Apple iOS uit te voeren, het besturingssysteem dat wordt gebruikt voor iPhones, iPads en iPod Touches.

Upgrades naar een mobiel apparaat

Als je het hebt over het upgraden van een smartphone of ander mobiel apparaat, dan heb je het eigenlijk over het upgraden van het besturingssysteem. Er worden regelmatig upgrades gegenereerd om de mogelijkheden van het apparaat te verbeteren en beveiligingsproblemen te dichten. Het is een goed idee om al uw mobiele apparaten te upgraden naar de meest recente versie.