Skip to content

Wat is een MODD-bestand?

9 de augustus de 2021
modd files 5a5623cbb39d030037882463

Een bestand met de MODD-bestandsextensie is een Sony Video Analysis-bestand, gemaakt door sommige Sony-camcorders. Ze worden gebruikt door de video-analysefunctie van Sony’s PlayMemories Home (PMH)-programma om de bestanden te beheren zodra ze op een computer zijn geïmporteerd. MODD-bestanden slaan dingen op zoals GPS-informatie, tijd en datum, beoordelingen, opmerkingen, labels, miniatuurafbeeldingen en andere details. Ze gaan normaal gesproken vergezeld van MOFF-bestanden, THM-bestanden, afbeeldingsbestanden en M2TS- of MPG-videobestanden. Een MODD-bestand kan er ongeveer zo uitzien: bestandsnaam.m2ts.modd om aan te geven dat het MODD-bestand details over een M2TS-bestand beschrijft.

Verwar een MODD-bestand niet met een MOD-bestand (met één “D”), dat naast andere formaten heel goed een echt videobestand kan zijn. Een MOD-videobestand wordt een Camcorder Recorded Video-bestand genoemd.

Hoe een MODD-bestand te openen

MODD-bestanden worden over het algemeen geassocieerd met video’s die zijn geïmporteerd van Sony-camcorders, dus de bestanden kunnen worden geopend met Sony’s PlayMemories Home (PMH). Sony’s PMB (Picture Motion Browser) werkt ook, maar het is alleen relevant als je het programma al hebt omdat het in 2014 werd stopgezet, dus er is geen downloadlink beschikbaar. De PMH-tool maakt MODD-bestanden wanneer het stilstaande beelden groepeert of wanneer de software AVCHD-, MPEG2- of MP4-videobestanden importeert. Als je een MOD-videobestand hebt (er mist een “D”), dan kunnen Nero en CyberLink’s PowerDirector en PowerProducer het openen.

Hoe een MODD-bestand te converteren

Aangezien MODD-bestanden beschrijvende bestanden zijn die worden gebruikt door PlayMemories Home en niet de echte videobestanden zijn die van de camera zijn genomen, kunt u ze niet converteren naar MP4, MOV, WMV, MPG of een ander bestandsformaat. U kunt de eigenlijke videobestanden (de M2TS, MP4, enz.) echter converteren naar deze formaten met een videobestandconversieprogramma of webservice. Hoewel het niet veel nut zal hebben met de hierboven genoemde software, kun je misschien ook een MODD-bestand converteren naar een op tekst gebaseerd formaat zoals TXT of HTM/HTML, met behulp van een gratis teksteditor. Zoals uitgelegd, zijn MODD-bestanden niet hetzelfde als MOD-bestanden, dit zijn echte videobestanden. Als u een MOD-bestand naar MP4, AVI, WMV, enz. Moet converteren, kunt u een gratis video-omzetter gebruiken, zoals VideoSolo Free Video Converter, Prism Video Converter of Windows Live Movie Maker.

Waarom PMH MODD-bestanden maakt

Afhankelijk van de versie van Sony’s PMH-software die u gebruikt, ziet u mogelijk honderden of zelfs tienduizenden MODD-bestanden naast uw afbeeldings-/videobestanden. De software maakt MODD-bestanden voor elke video en afbeelding die er doorheen loopt, zodat het datum- en tijdinformatie, uw opmerkingen, enz. kan opslaan. Dit betekent dat ze hoogstwaarschijnlijk worden gemaakt telkens wanneer nieuwe mediabestanden van uw camera worden geïmporteerd . Hoewel er een echte reden is voor de software om deze bestanden te gebruiken, is het volkomen veilig om de MODD-bestanden te verwijderen als u dat wilt – u hoeft ze niet op uw computer te bewaren als u niet van plan bent het programma PlayMemories Home te gebruiken om uw bestanden te ordenen. Als u de MODD-bestanden verwijdert, zal PMH ze gewoon opnieuw genereren de volgende keer dat het bestanden van de camera importeert. Een optie die zou kunnen werken om te voorkomen dat nieuwe MODD-bestanden worden gemaakt, is door de Hulpmiddelen > Instellingen menu-optie in PlayMemories en deselecteer vervolgens de Importeren met PlayMemories Home wanneer een apparaat is aangesloten optie van de Importeren tabblad. Als u het programma PlayMemories Home echter niet gebruikt, kunt u het gewoon verwijderen om te voorkomen dat er meer MODD-bestanden worden gemaakt. Als u van plan bent om PlayMemories Home te verwijderen, is het raadzaam om een ​​gratis verwijderprogramma te gebruiken om ervoor te zorgen dat elke verwijzing naar de software wordt verwijderd, zodat er geen MODD-bestanden meer op uw computer verschijnen.

Kunt u uw bestand nog steeds niet openen?

Als de bovenstaande programma’s u niet helpen het bestand te openen, is de kans groot dat u de bestandsextensie verkeerd leest. Sommige bestanden gebruiken een achtervoegsel dat sterk lijkt op “.MODD”, maar dat betekent niet noodzakelijk dat ze verwant zijn of met dezelfde software kunnen worden geopend. MDD is daar een voorbeeld van. Deze bestanden lijken duidelijk erg veel op MODD-bestanden, alleen zonder één letter. Als je een MOD-bestand hebt, wordt het niet geopend met de MODD-openers van bovenaf, maar heb je een programma nodig zoals Autodesk’s Maya of 3ds Max, aangezien sommige MOD-bestanden Point Oven Deformation Data-bestanden zijn die met die applicaties worden gebruikt. Anderen kunnen zelfs worden gebruikt met het MDict-programma. Als het nog niet duidelijk is, is het hier de bedoeling om de bestandsextensie te controleren die aan uw specifieke bestand is toegevoegd. Als het echt .MODD leest, moet u misschien de bovenstaande programma’s nog een keer proberen, omdat dit de toepassingen zijn die MODD-bestanden gebruiken. Onderzoek anders de daadwerkelijke bestandsextensie om te zien welke programma’s speciaal zijn gebouwd voor het openen of converteren van het bestand dat u heeft. FAQ

  • Wat zijn MOFF-bestanden?

    Een MOFF-bestand is een Sony AVCHD-indexbestand. MOFF-bestanden bevatten metadata voor afbeeldingen en video’s.

  • Kan ik MODD- en MOFF-bestanden verwijderen?

    Ja. Het verwijderen van MODD- en MOFF-bestanden heeft geen invloed op afbeeldingen en video’s, hoewel u alle metadata (datum, tijd, enz.) verliest.

  • Wat is een THM-bestand?

    THM-bestanden zijn miniatuurafbeeldingen die door camcorders zijn gemaakt voor videobestanden. Ze bevatten meestal het eerste frame van de video. Als u een THM-afbeelding verwijdert, verliest u het bijbehorende miniatuurvoorbeeld.