Skip to content

Wat is een netbook?

3 de januari de 2023
Wat is een netbook

De term netbook beschrijft een kleine laptopcomputer die voornamelijk is ontworpen om internettools en -services uit te voeren, zoals surfen op het web, het opslaan van bestanden en een paar apps. Netbooks werden geïntroduceerd in 2007 en werden verkocht voor ongeveer $ 200 tot $ 400. Deze lage kosten maakten netbooks tot een populaire keuze voor mensen die geen zin hadden in de kosten en het gedoe van het kopen en sjouwen van laptops, die duurder en zwaarder waren dan ze nu zijn.

De term netbook is bedacht door Intel toen het zijn energiezuinige Centrino Atom-processor op de markt bracht, die in 2007 in alle netbooks van de eerste generatie werd gebruikt. Minder dan een jaar later hadden de meeste pc-fabrikanten netbooks.

Opkomst en ondergang van de netbook

Netbooks waren populair tussen 2007 en 2014, maar toen tablets steeds populairder werden, raakten netbooks uit de gratie. Tabletten hadden een krachtige technische stoot en ze waren moeilijk te verslaan in het combineren van draagbaarheid en functionaliteit. Tegelijkertijd werden laptops met alle functies kleiner en krachtiger. Nu laptops niet langer de grote, onpraktische machines waren die ze ooit waren, werd de prijs, niet de grootte, de doorslaggevende factor bij de keuze tussen een netbook en een laptop. Toen de prijzen van laptops daalden, waren netbooks ten dode opgeschreven. De opkomst van de smartphone deed netbooks nog meer pijn. Deze minicomputers passen in zakken en kunnen alle e-mail en websurfen aan die gebruikers nodig hebben. Tegenwoordig brengen de meeste pc-fabrikanten geen lichtgewicht, goedkopere systemen meer op de markt als netbooks. In plaats daarvan brengen ze netbook-achtige laptops op de markt als goedkopere, minder krachtige opties binnen hun huidige laptopproductlijnen. Chromebooks vormden een andere bedreiging voor netbooks en boden vergelijkbare mogelijkheden tegen bodemprijzen.

Hoe netbooks verschilden van laptops

Netbooks waren technisch gezien laptops omdat ze harde frames en een aangesloten beeldscherm hadden, maar ze waren kleiner en compacter dan draagbare computers die als laptops werden aangeduid. Zelfs binnen het netbook-ecosysteem waren er verschillen tussen hoe netbook-modellen eruit zagen. Als iets kleiner was dan een laptop, kreeg het een netbook-aanduiding, of het nu een 6-inch of 11-inch scherm had. Intern gebruikten de meeste netbooks CPU’s met laag voltage en laag vermogen en hadden ze een harde schijf met een kleinere capaciteit en een lagere RAM-capaciteit. Dit leidde tot een minder dan optimale ervaring bij het uitvoeren van intensieve taken zoals films kijken of games spelen. De meeste netbooks hadden geen geïntegreerd dvd-station, maar wel meerdere poorten om USB-apparaten aan te sluiten. Netbooks zijn ontworpen om alleen basiscomputertaken uit te voeren, zoals surfen op het web, e-mail en tekstverwerking. Tegelijkertijd kunnen laptops met volledige functionaliteit fungeren als desktopvervangers. Veel netbooks werden geleverd met het Windows-besturingssysteem geïnstalleerd. Met Windows 8 eiste Microsoft dat systemen een resolutie van minimaal 1024 x 768 hadden, waardoor veel netbooks geen upgradepad meer hadden. Windows 10 is compatibel met ultrakleine beeldschermen.

Netbooks vandaag

Het schrijven was aan de muur voor netbooks toen de prijsfactor, hun grootste pluspunt, een betwistbaar punt werd. Netbook-prijzen begonnen te stijgen toen fabrikanten probeerden meer functionaliteit toe te voegen; ondertussen daalde de prijs van traditionele laptops. Tegenwoordig heeft bijna elke pc-maker een goedkope, ultradraagbare laptop in zijn assortiment. Er zijn nog steeds speciale ultrakleine laptops die niet in categorieën kunnen worden ingedeeld. De GDP Pocket is bijvoorbeeld een netwerkachtig apparaat dat voor ongeveer $ 500 wordt verkocht. Toch wordt het een kleine laptop genoemd, geen netbook. Asus brengt een dunne en lichte HD-laptop op de markt voor ongeveer $ 200 zonder het een netbook te noemen, terwijl Dell een Inspiron-model van $ 250 heeft. Maar de term netbook leeft voort, ook al betekent het niet precies wat het in 2007 betekende. Toshiba heeft een 10,1-inch model dat het een netbook noemt voor ongeveer $ 450. Gebruikte netbookmodellen van HP, Acer en Asus zijn vaak online te vinden. In sommige marketingmaterialen wordt de term netbook gebruikt om te verwijzen naar een lichte, goedkope laptop.

FAQ

  • Wat is het verschil tussen een Chromebook en een netbook?

    Net als netbooks zijn Chromebooks compact, draagbaar en hebben ze beperkte functies die verder gaan dan standaard computergebruik. Een duidelijk verschil is dat Chromebooks draaien op Chrome OS, dat allemaal op de Chrome-browser is gebaseerd. Chromebooks kunnen ook Android-apps uitvoeren en worden geleverd in converteerbare 2-in-1-formaten.

  • Wat is een netbook versus een notebook?

    Het belangrijkste verschil tussen netbooks en notebooks komt neer op het formaat van de laptop. Hoewel ze net zo klein zijn als netbooks, zijn notebooks qua gewicht en formaat meestal dichter bij gewone laptops. Notebooks worden meestal geleverd met beeldschermen van 15 inch of minder en wegen minder dan 5 pond.