Skip to content

Wat is een NOMEDIA-bestand?

17 de augustus de 2021
nomedia file android 5b5a159846e0fb0071ed6225

Een bestand met de bestandsextensie .NOMEDIA is een Android No Media-bestand. Ze zijn alleen te zien op Android-telefoons en -tablets, of op apparaten die zijn verbonden met een Android-apparaat. Deze speciale bestanden hebben nooit een bestandsnaam (dwz ze worden altijd gezien als .geen media) en worden gebruikt om andere apps te vertellen dat ze niet moeten zoeken naar mediabestanden in dezelfde map waarin het NOMEDIA-bestand zich bevindt. Als er bijvoorbeeld een map is met de naam Schermafbeeldingen en daarin is een .NOMEDIA-bestand, dan zullen de meeste apps die afbeeldingen/video’s zoeken daar begrijpen dat ze er geen gegevens van moeten lezen. Met andere woorden, de map lijkt onzichtbaar.

Gebruik voor het NOMEDIA-bestand

Aangezien het bestand in wezen een map verbergt voor andere apps, is het meest voor de hand liggende voordeel van het plaatsen van een NOMEDIA-bestand in een map op uw telefoon het verbergen van privéfoto’s of het verbergen van ongewenste of overbodige beltonen, afbeeldingen, video’s, enz. U kunt bijvoorbeeld zet je gevoelige foto’s en video’s in een Geheime inhoud album in uw Galerij-app en voeg er vervolgens een NOMEDIA-bestand aan toe, zodat een toevallige toeschouwer die door uw foto’s kijkt, alleen ziet wat u wilt dat ze zien. Deze bestanden zijn ook handig in situaties waarin het apparaat anders een enorme prestatie zou kunnen krijgen als een multimediaspeler door een map met honderden of duizenden afbeeldingen of videobestanden scant. Als u niet wilt dat de app door een specifieke map bladert, kunt u veel geheugen en batterijduur besparen door deze te markeren als een map “geen media”. Weten waarvoor NOMEDIA-bestanden worden gebruikt, is ook handig als uw multimedia-app niet al uw foto’s of video’s weergeeft. Als Google Foto’s bijvoorbeeld geen back-up maakt van bestanden in een bepaalde map, komt u er misschien achter dat er een NOMEDIA-bestand in staat, in welk geval als u het bestand verwijdert of de naam ervan wijzigt, Google Foto’s de inhoud normaal kan lezen.

NOMEDIA-bestanden maken of verwijderen op Android

Een NOMEDIA-bestand moet in de map worden geplaatst die moet worden gemarkeerd als de map “geen media”. U kunt het bestand maken als u de inhoud van de map wilt verbergen, of het NOMEDIA-bestand verwijderen om muziek, video’s, beltonen, enz. zichtbaar te maken. U kunt NOMEDIA-bestanden rechtstreeks vanaf uw apparaat maken en verwijderen met een app zoals g(x) labs’ Nomedia, of Droida’s app met dezelfde naam. Als je die van g(x) labs gebruikt, zet je de optie op AAN naast een map om er een .NOMEDIA-bestand in te plaatsen. Met de tweede, tik en houd een map vast om dit speciale bestand te maken; de map wordt rood om aan te geven dat er een NOMEDIA-bestand in zit.

Schermafbeeldingen van twee nomedia-apps voor bestandsbeheer

Met sommige bestandsverkenner-apps, zoals Bestandsbeheer Pro, kunt u bestanden hernoemen, wat betekent dat u elk bestand in elke gewenste map kunt hernoemen .geen media. Het is echter duidelijk dat dit alleen een goed idee is als er een onbelangrijk bestand in de map staat waarvan u de naam kunt wijzigen. Wees zeer voorzichtig met het gebruik van apps die niet specifiek zijn gemaakt voor het omgaan met NOMEDIA-inhoud. Omdat de app mogelijk geen NOMEDIA-mappen weergeeft (de meeste niet), kunnen de gegevens ook voor die app worden verborgen, zoals het geval is met Bestandsbeheer Pro. Wat dit betekent dat u niet in staat zult zijn om zichtbaar maken het met dezelfde app. Een andere manier om NOMEDIA-bestanden te maken of te verwijderen, is vanaf uw computer. Installeer ES File Explorer File Manager op uw Android en open vervolgens Netwerk > Beheer op afstand uit de menukaart. Schakel de externe netwerkfunctie in en ga vervolgens vanaf een computer naar het FTP-adres dat in de app wordt gegeven.

NOMEDIA-bestanden maken of verwijderen op Windows

In Windows kunt u Verkenner openen en het adres typen in de navigatiebalk zoals weergegeven in de afbeelding bovenaan deze pagina. Van daaruit kunt u een nieuw tekstbestand maken met de naam .geen media in een willekeurige map, of hernoem een ​​van de bestanden om de NOMEDIA-bestandsextensie te hebben (zorg er wel voor dat u ook de bestandsnaam verwijdert).

Schermafbeeldingen die laten zien hoe u een NOMEDIA-bestand kunt maken in een Android-map vanuit Windows

Deze methode werkt ook om een ​​NOMEDIA-bestand te verwijderen of te hernoemen om het verborgen effect ongedaan te maken. Als u problemen ondervindt bij het maken van een NOMEDIA-bestand vanaf uw computer, opent u eerst de teksteditor en slaat u vanaf daar een .geen media bestand naar een map op uw computer (zorg ervoor dat de Opslaan als type optie is ingesteld op Alle bestanden), van waaruit u het via de FTP-verbinding naar een map op uw Android-apparaat kunt kopiëren. In tegenstelling tot de meeste bestanden is er geen reden om te proberen een NOMEDIA-bestand te openen. De meeste zijn helemaal leeg, dus als je er een in een teksteditor bekijkt, wordt er toch niets weergegeven. De enige uitzondering is als je een foto of video hebt hernoemd tot .geen media om de map te verbergen. Als dat het geval is, kunt u het bestand weer normaal gebruiken door het terug te hernoemen naar een PNG, JPG, MP4, enz. FAQ

  • Hoe verwijder je NOMEDIA-bestanden?

    Verwijder op een computer het NOMEDIA-bestand op dezelfde manier als elk ander bestand: selecteer het bestand en druk op Verwijderen op uw toetsenbord, of klik met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer Verwijderen. Op Android moet u een applicatie voor bestandsbeheer downloaden, zoals Nomedia, om NOMEDIA-bestanden te maken en te verwijderen.

  • Kunnen NOMEDIA-bestanden virussen bevatten of gevaarlijk zijn?

    Nee. Zelfs als de bestandsextensie vreemd lijkt en nul bytes aan ruimte in beslag neemt, is dit inherent aan het ontwerp en is dit geen probleem.