Skip to content

Wat is een opstartbestand?

7 de augustus de 2021
windows 10 boot files 5971fadcb501e8001149eb5d

Het woord “boot” heeft verschillende betekenissen in verschillende contexten. Misschien heb je te maken met een bestand dat de .BOOT-bestandsextensie gebruikt of misschien ben je op zoek naar informatie over wanneer je computer opstart, zoals de verschillende soorten opstartopties en het gebruik van opstartbare bestanden en programma’s.

Hoe .BOOT-bestanden te openen

Bestanden die eindigen op het achtervoegsel .BOOT zijn InstallShield-bestanden. Dit zijn platte tekstbestanden die installatie-instellingen opslaan voor het InstallShield-programma, een toepassing die wordt gebruikt voor het maken van installatiebestanden voor software-installaties. Aangezien het tekstbestanden zijn, kunt u de inhoud hoogstwaarschijnlijk bekijken met een teksteditor, zoals Kladblok in Windows of een toepassing uit onze lijst met beste gratis teksteditors. Dit soort BOOT-bestanden worden soms opgeslagen samen met vergelijkbare installatiebestanden zoals INI- en EXE-bestanden.

Wat zijn opstartbare bestanden?

Opstartbare bestanden hebben niets te maken met bestanden die eindigen op de .BOOT bestandsextensie en die worden gebruikt door InstallShield. In plaats daarvan zijn het gewoon bestanden die zijn geconfigureerd om te worden uitgevoerd wanneer de computers opstarten. Dat wil zeggen, voordat het besturingssysteem is geladen.

Er zijn echter twee soorten die we moeten behandelen. Een set zijn de bestanden die Windows nodig heeft om succesvol op te starten, die zijn opgeslagen op de harde schijf. De andere zijn de opstartbare bestanden die zijn opgeslagen op andere apparaten die worden uitgevoerd voordat het besturingssysteem wordt gestart.

Windows-opstartbestanden

Wanneer het Windows-besturingssysteem voor het eerst wordt geïnstalleerd, worden bepaalde bestanden op de harde schijf geplaatst die nodig zijn om het besturingssysteem te kunnen laden, of dit nu in de normale modus of in de veilige modus is. Windows XP vereist bijvoorbeeld dat NTLDR, naast andere bestanden, wordt geladen vanaf het volume-opstartrecord voordat het besturingssysteem kan starten. Nieuwere versies van Windows hebben BOOTMGR, Winload.exe en andere nodig. Wanneer een of meer van deze opstartbestanden ontbreken, is het gebruikelijk dat er een hapering optreedt tijdens het opstarten, waarbij u normaal gesproken een fout ziet die verband houdt met het ontbrekende bestand, zoals “BOOTMGR ontbreekt”. Zie deze pagina voor een uitgebreidere lijst van de opstartbestanden die nodig zijn om verschillende versies van Windows te starten.

Andere soorten opstartbestanden

Onder normale omstandigheden is een computer geconfigureerd om op te starten vanaf een harde schijf waarop het besturingssysteem is opgeslagen, zoals Windows. Wanneer de computer voor het eerst opstart, worden de hierboven genoemde juiste opstartbestanden gelezen en kan het besturingssysteem vanaf de schijf worden geladen. Van daaruit kunt u normale, niet-opstartbare bestanden openen, zoals uw afbeeldingen, documenten, video’s, enz. Die bestanden kunnen zoals gewoonlijk worden geopend met hun gerelateerde programma’s, zoals Microsoft Word voor DOCX-bestanden, VLC voor MP4’s, enz. In onder bepaalde omstandigheden is het nodig om vanaf een ander apparaat dan de harde schijf op te starten, zoals een flashstation of cd. Wanneer de opstartvolgorde correct is gewijzigd en het apparaat is geconfigureerd om vanaf te worden opgestart, kunt u deze bestanden als “opstartbestanden” beschouwen, aangezien ze tijdens het opstarten worden uitgevoerd. Dit is nodig bij het opnieuw installeren van Windows vanaf een schijf of flashstation, het uitvoeren van opstartbare antivirussoftware, het testen van het geheugen van de computer, het partitioneren van de harde schijf met tools zoals GParted, het wissen van alle gegevens van de HDD of elke andere taak waarbij manipulatie nodig is. of lezen van de harde schijf zonder er daadwerkelijk op te starten. AVG Rescue CD is bijvoorbeeld een ISO-bestand dat op een schijf moet worden geïnstalleerd. Eenmaal daar kunt u de opstartvolgorde in het BIOS wijzigen om op te starten naar het optische schijfstation in plaats van de harde schijf. Wat er vervolgens gebeurt, is dat in plaats van dat de computer naar opstartbestanden op de harde schijf zoekt, hij naar opstartbestanden op de schijf zoekt en dan laadt wat hij vindt; AVG Rescue CD, in dit geval. Om het verschil tussen opstartbestanden en gewone computerbestanden nog eens te herhalen, kunt u overwegen een ander AVG-programma, zoals de AVG AntiVirus-desktopversie, op de harde schijf van uw computer te installeren. Om het uit te voeren, moet u de opstartvolgorde wijzigen om het besturingssysteem van de harde schijf te starten. Zodra de computer opstart naar de harde schijf en het besturingssysteem laadt, kunt u AVG AntiVirus openen, maar niet AVG Rescue CD. FAQ

  • Hoe verwijder je je opstartbestand voor een schone Windows-start?

    U kunt oude opstartmenu-opties op Windows 10 verwijderen met behulp van de BCDEdit-tool. Open een verhoogde opdrachtprompt, typ bcdedit /export c:bcdbackup, druk op Binnenkomen om een ​​back-up van uw BCD-instellingen te maken, voer dan in bcdedit /v om een ​​lijst te maken van de bootloaders die momenteel op uw systeem staan. Kopieer de identifier van de bootloader die je wilt verwijderen, voer in bcdedit /verwijder {identifier} vervang de identifier door uw eigen alfanumerieke tekenreeks en druk op Binnenkomen om het te verwijderen.

  • Waar is het opstartbestand opgeslagen in Windows 10?

    Windows-opstartconfiguratiegegevens (BCD) kunnen worden beschouwd als een database voor opstartconfiguratiegegevens. Het BCD Store-bestand bevindt zich meestal in de Boot-map van een Windows System Reserved-partitie. In veel gevallen is er geen stationsletter aan toegewezen.