Skip to content

Wat is een opstartsector?

18 de juli de 2021
missing part puzzle atilla altun e plus getty images 56a6fad63df78cf772913fb6

Een opstartsector is een fysieke sector of sectie op een harde schijf die informatie bevat over hoe het opstartproces te starten om een ​​besturingssysteem te laden. Er bestaat een opstartsector op een interne harde schijf waarop een besturingssysteem zoals Windows is geïnstalleerd, evenals op opslagapparaten waarvan u misschien niet eens hoeft op te starten, maar die in plaats daarvan alleen persoonlijke gegevens bevatten, zoals een externe harde schijf, diskette , of een ander USB-apparaat.

Hoe de opstartsector wordt gebruikt

Zodra een computer wordt ingeschakeld, is het allereerste wat er gebeurt, dat het BIOS naar aanwijzingen zoekt over wat het nodig heeft om het besturingssysteem op te starten. De eerste plaats waar het BIOS zal kijken, is de eerste sector van elk opslagapparaat dat op de computer is aangesloten. Stel dat je één harde schijf in je computer hebt. Dit betekent dat je een harde schijf die heeft een opstartsector. In dat specifieke gedeelte van de harde schijf kan een van twee dingen zijn: de Master Boot Record (MBR) of de Volume Boot Record (VBR). De MBR is de allereerste sector van een geformatteerde harde schijf. Omdat BIOS naar de eerste sector kijkt om te begrijpen hoe het verder moet gaan, zal het de MBR in het geheugen laden. Zodra de MBR-gegevens zijn geladen, kan de actieve partitie worden gevonden, zodat de computer weet waar het besturingssysteem zich bevindt. Als een harde schijf meerdere partities heeft, is de VBR de eerste sector binnen elke partitie. De VBR is ook de eerste sector van een apparaat die helemaal niet is gepartitioneerd. Bekijk die MBR en VBR bovenstaande links voor meer informatie over de Master Boot Record en Volume Boot Records en hoe ze werken als onderdeel van het opstartproces.

Opstartsectorfouten

Een sector moet een zeer specifieke schijfhandtekening hebben om door het BIOS als een opstartsector te worden gezien. Deze handtekening is 0x55AA en bevindt zich in de allerlaatste twee bytes aan informatie. Als de schijfhandtekening beschadigd is of op de een of andere manier is gewijzigd, is het zeer waarschijnlijk dat het BIOS de opstartsector niet kan vinden, en dus natuurlijk niet in staat zal zijn om de nodige instructies te laden voor het vinden en starten van de systeem. Een van de volgende foutmeldingen: kon duiden op een beschadigde opstartsector:

  • Ongeldige partitietabel
  • Kon BOOTMGR . niet vinden
  • Bootmgr ontbreekt
  • Besturingssysteem ontbreekt
  • Setup heeft vastgesteld dat uw bestandssysteem beschadigd is
  • Er is een schijfleesfout opgetreden
  • NTLDR ontbreekt
  • Fout bij het laden van het besturingssysteem

Terwijl een van deze fouten vaak duidt op een probleem met de opstartsector, kunnen er andere oorzaken zijn, met verschillende oplossingen. Zorg ervoor dat u elk specifiek advies voor probleemoplossing opvolgt dat u op onze site of elders kunt vinden.

Fouten in de opstartsector herstellen

Als u door uw probleemoplossing ontdekt dat een fout in de opstartsector waarschijnlijk de oorzaak is van de problemen die u ondervindt, is het formatteren van de harde schijf en het opnieuw installeren van Windows de “klassieke” oplossing voor dit soort problemen. Gelukkig zijn er andere, minder destructieve, maar goed ingeburgerde processen die iedereen kan volgen en die de opstartsector zouden moeten herstellen…het wissen van je computer is niet nodig. Om een ​​beschadigde opstartsector in Windows 10, 8, 7 of Vista te repareren, volgt u onze gedetailleerde tutorial over het schrijven van een nieuwe partitie-opstartsector naar een Windows-systeempartitie. Deze fouten kunnen ook voorkomen in Windows XP, maar het fix-it-proces is heel anders. Zie ons artikel Een nieuwe partitie-opstartsector schrijven naar een Windows XP-systeempartitie voor meer informatie. Een van de meer officiële, door Microsoft goedgekeurde processen hierboven zijn in bijna alle gevallen betere weddenschappen, maar er zijn enkele tools van derden die opstartsectoren kunnen herbouwen als je in plaats daarvan een van hen wilt proberen. Bekijk onze lijst met gratis schijfpartitioneringstools als je een aanbeveling nodig hebt. Er zijn ook enkele commerciële testtools voor harde schijven die reclame maken voor de mogelijkheid om gegevens uit slechte sectoren te herstellen, wat misschien een manier is om de fout op te lossen, maar we zouden ons concentreren op de ideeën die we al noemden voordat we voor een van deze betaalden.

Opstartsectorvirussen

Naast het risico om beschadigd te raken door een of ander ongeluk of hardwarestoring, is de opstartsector ook een veelvoorkomend gebied waar malware zich kan nestelen. Malwaremakers vestigen hun aandacht graag op de opstartsector omdat de code automatisch en soms zonder bescherming wordt gestart voordat het besturingssysteem zelfs maar opstart! Als je denkt dat je een bootsectorvirus hebt, raden we je ten zeerste aan om een compleet scan op malware en zorg ervoor dat u ook de opstartsector scant. Zie Hoe u uw computer kunt scannen op virussen en andere malware voor hulp als u niet zeker weet wat u moet doen. Veel van deze virussen zorgen ervoor dat uw computer niet helemaal kan opstarten, waardoor scannen op malware vanuit Windows onmogelijk wordt. In deze gevallen heeft u een opstartbaar virusscanner. We houden een lijst bij met gratis opstartbare antivirusprogramma’s waaruit u kunt kiezen, wat deze bijzonder frustrerende catch-22 oplost. Sommige moederborden hebben BIOS-software die actief voorkomt dat opstartsectoren worden gewijzigd, wat erg handig is om te voorkomen dat schadelijke software er wijzigingen in aanbrengt. Dat gezegd hebbende, deze functie is: waarschijnlijk standaard uitgeschakeld, dus partitioneringstools en schijfversleutelingsprogramma’s zullen correct werken, maar het is de moeite waard om dit in te schakelen als je dit soort tools niet gebruikt en te maken hebt gehad met problemen met het opstartsectorvirus.

Meer informatie over opstartsectoren

De opstartsector wordt gemaakt wanneer u een apparaat voor het eerst formatteert. Dit betekent dat als het apparaat niet is geformatteerd en daarom geen bestandssysteem gebruikt, er ook geen opstartsector zal zijn. Er is slechts één opstartsector per opslagapparaat. Zelfs als één harde schijf meerdere partities heeft, of meer dan één besturingssysteem draait, is er nog steeds slechts: één voor die hele rit. Er is betaalde software, zoals Active@ Partition Recovery, beschikbaar die een back-up kan maken van opstartsectorinformatie en deze kan herstellen in het geval dat u een probleem tegenkomt. Andere geavanceerde toepassingen kunnen mogelijk een andere opstartsector op de schijf vinden die kan worden gebruikt om de beschadigde opnieuw op te bouwen.