Skip to content

Wat is een PCT-bestand?

25 de juli de 2021
pct files 5a5e8058aad52b0037f879cd

Een bestand met de PCT-bestandsextensie is een Macintosh Picture Image-bestand en was de standaard bestandsindeling voor het (nu niet meer gebruikte) QuickDraw Mac-programma. Sommige toepassingen gebruiken nog steeds het PCT-formaat, maar PDF heeft het bijna vervangen. De afbeeldingsgegevens in een Macintosh Picture Image-bestand kunnen de originele PICT 1-indeling hebben of de PICT 2-indeling die is geïntroduceerd in Color QuickDraw. De eerste kan acht kleuren opslaan, terwijl de tweede en nieuwere indeling duizenden kleuren ondersteunt. Afhankelijk van de toepassing waarmee het is gemaakt, vindt u mogelijk Macintosh Picture Image-bestanden met de bestandsextensie .PCT of .PICT, maar beide bestandstypen hebben dezelfde indeling.

PCT is het initialisme voor een verscheidenheid aan technische termen, maar geen van hen is gerelateerd aan dit bestandsformaat. Enkele voorbeelden zijn: geprojecteerd capacitief touchscreen, programmacoderingstools, privécommunicatietechnologie, en parallel cellulair hulpmiddel.

Hoe een PCT-bestand te openen

Hoewel het QuickDraw-programma wordt stopgezet, kunnen PCT-bestanden van beide formaten worden geopend met verschillende populaire foto- en grafische hulpmiddelen, waarvan u er misschien al in het bezit bent of hebt geïnstalleerd. Vrijwel elke Adobe-tool kan bijvoorbeeld PCT-bestanden openen, inclusief Photoshop, Illustrator en After Effects. Als u Photoshop gebruikt, moet u mogelijk de Bestand > Importeren > Videoframes naar lagen menu onderdeel. Naast deze applicaties bieden programma’s zoals XnView, GIMP, Corel PaintShop Pro, Apple Preview en waarschijnlijk de meeste andere populaire grafische tools ook ondersteuning voor de PICT 1- en PICT 2-formaten. We raden u echter aan het bestand te converteren naar een indeling die populairder en bruikbaarder is in moderne afbeeldingseditors en -viewers. Op die manier kunt u het met anderen delen en erop vertrouwen dat zij het kunnen openen of bewerken. U kunt meer lezen over het converteren van PCT-bestanden in dat gedeelte hieronder. Als u merkt dat een programma op uw pc het standaardprogramma is dat PCT- of PICT-bestanden opent wanneer u erop dubbelklikt, maar u hebt liever dat het een ander programma is, kunt u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie wijzigen in Ramen.

Hoe een PCT-bestand te converteren

De eenvoudigste manier om een ​​PCT-bestand naar een ander beeldformaat te converteren, is door XnView te gebruiken. Dit doe je vanuit de Bestand > Opslaan als of Bestand > Exporteren menu om te converteren naar een willekeurig aantal andere, meer gebruikelijke, afbeeldingsformaten. U kunt ook geluk hebben met het gebruik van een van de hierboven genoemde PCT-openers. Photoshop slaat het formaat bijvoorbeeld op in PNG, JPG en verschillende andere.

PCT naar PNG-conversie met Photoshop

Een andere optie is om het PCT-bestand te uploaden naar Online-Convert.com. Die website geeft je de mogelijkheid om op te slaan in formaten zoals BMP en GIF. Omdat het een online tool is, werkt deze methode even goed op elk besturingssysteem, of het nu Mac, Windows, Linux, enz.