Skip to content

Wat is een privécoderingssleutel?

15 de juli de 2021
cloud computing safe image luismmolina e plus getty images 56a6facd5f9b58b7d0e5d161

Een privécoderingssleutel is een extralaags coderingsalgoritme dat door sommige online back-upservices wordt gebruikt om uw account verder te beveiligen. Met een privécoderingssleutel kunnen uw back-upbestanden niet worden gezien door iedereen tenzij ze het wachtwoord kunnen verstrekken dat de sleutel decodeert, waardoor de gegevens worden onthuld.

Is het instellen van een privécoderingssleutel een goed idee?

In een woord? Ja. Wist u dat elk cloudback-upaccount zonder een privécoderingssleutel-instelling open is voor de service om naar te kijken, wanneer ze maar willen? Het is waar. In de praktijk hebben ze wel wat beters te doen dan door de hondenfoto’s van één persoon te kijken, maar het kan gebeuren. Als uw bestanden echter zijn gecodeerd met een privécoderingssleutel, kan zelfs de online back-upservice uw bestanden niet bekijken en ontgrendelen. Zij zullen, net als iedereen, inclusief de NSA, de juiste wachtwoordzin moeten kennen voordat ze een van uw bestanden kunnen zien. En wie kent dat wachtwoord? Alleen jij…en iedereen die je het vertelt natuurlijk.

Meer informatie over het gebruik van een privécoderingssleutel

EEN werkelijk belangrijk om te weten over privé-coderingssleutels, of beter gezegd de wachtwoordzin die u instelt voor de uwe, is dat: je kunt het onder geen enkele omstandigheid ooit vergeten!

Normaal gesproken kunt u, als u het wachtwoord van uw account bent vergeten, dit eenvoudig resetten naar een nieuw wachtwoord, en u kunt dit waarschijnlijk zo vaak doen als u wilt. Omdat het gebruik van een privécoderingssleutel betekent dat u en alleen u toegang heeft tot de sleutel, en bij uitbreiding tot uw back-upbestanden, betekent dit ook dat u de toegang tot al uw gegevens verliest als u het wachtwoord vergeet. Het is dus van het grootste belang om nooit de wachtwoordzin te vergeten die u hebt gebruikt bij het instellen van de privécoderingssleutel. Niemand kan het ooit voor u resetten, zelfs de back-upservice zelf niet. Wachtwoordmanagers worden vaak gebruikt om complexe wachtwoorden op te slaan, zodat u minder snel de toegang tot uw accounts verliest. Een privécoderingssleutel kan ook alleen worden gebruikt als er nog geen gegevens in uw account staan. Dit betekent dat als u besluit een privé-coderingssleutel te gebruiken nadat u bent begonnen met het maken van back-ups van bestanden, u uw account moet opschonen en opnieuw moet beginnen.

Welke online back-upservices hebben een optie voor een privécoderingssleutel?

Deze vergelijkingstabel voor online back-ups laat zien welke van onze favoriete online back-upservices een optie hebben om een ​​privécoderingssleutel te gebruiken om uw bestanden vertrouwelijk te houden. Backblaze en Carbonite zijn slechts twee voorbeelden van populaire back-upservices die privé-coderingssleutels bieden als opties voor ten minste enkele van hun plannen.