Skip to content

Wat is een PTX-bestand?

16 de juli de 2021
ptx files 58ee2f335f9b582c4d925cce

Een bestand met de PTX-bestandsextensie kan een Pro Tools Session-bestand zijn dat wordt gebruikt om naar audiobestanden te verwijzen. Eerdere versies van Pro Tools, versie 7 tot en met 9, gebruiken het PTF-formaat voor hetzelfde doel. Uw PTX-bestand kan in plaats daarvan een E-Transcript-bestand zijn. Deze bestanden worden vaak gebruikt om transcripties van rechtszittingen op te slaan en kunnen in PTX-formaat of in een op zichzelf staand EXE-bestand zijn. De eerste wordt normaal gesproken gebruikt zodat het bestand via e-mail kan worden verzonden (EXE-bestanden worden meestal geblokkeerd door e-mailservers). PaintShop Pro Texture-bestanden gebruiken ook de bestandsextensie .PTX. Dit zijn afbeeldingen die worden gebruikt als texturen voor objecten en vormen in PaintShop Pro. Een ander bestandsformaat dat de PTX-extensie gebruikt, is het Pentax RAW Image-formaat. Dit zijn ongecomprimeerde, onbewerkte, onbewerkte beeldbestanden die zijn gemaakt met een digitale camera van Pentax.

Hoe een PTX-bestand te openen

PTX-bestanden die Pro Tools Session-bestanden zijn, worden geopend met Avid Pro Tools. In het PTX-formaat kunnen E-Transcript-bestanden worden geopend met E-Transcript Manager of gratis, zij het in alleen-lezen modus, met E-Transcript Viewer. Aangezien het waarschijnlijk tekstbestanden zijn, kan een gratis teksteditor ook handig zijn bij het lezen van het PTX-bestand. De vergelijkbare .PTZ E-Transcript Bundle-bestanden kunnen ook met deze programma’s worden geopend. Als een PTX-bestand een Paint Shop Pro Texture-bestand is, kan Corel PaintShop worden gebruikt om het te openen. Pentax RAW-beeldbestanden gebruiken normaal gesproken de .PEF-bestandsextensie, maar die in het .PTX-formaat kunnen worden geopend met Windows Photos, UFRaw en de software die bij een Pentax-camera wordt geleverd. Als u merkt dat een toepassing op uw pc het PTX-bestand probeert te openen, maar het de verkeerde toepassing is of als u liever een ander geïnstalleerd programma PTX-bestanden laat openen, raadpleegt u ons artikel over hoe u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie kunt wijzigen voor het maken van die wijziging in Windows. Als geen van deze programma’s uw bestand opent, is het mogelijk dat u de bestandsextensie verkeerd leest. Zie het gedeelte onderaan deze pagina voor meer informatie hierover.

Hoe een PTX-bestand te converteren

Een Pro Tools Session PTX-bestand kan worden geconverteerd naar het oudere PTF-formaat met behulp van de Pro Tools-software, maar hierdoor worden alle functies verwijderd die alleen in het nieuwere PTX-formaat worden ondersteund. Dit kan via de het dossier > Sessiekopie opslaan menu. Onthoud dat Pro Tools Session-bestanden eigenlijk geen audiobestanden zijn; alleen verwijzingen naar de audiobestanden die met Pro Tools worden gebruikt. Dit betekent dat u PTX niet rechtstreeks naar MP3 of een ander audioformaat kunt converteren. Als een E-Transcript-bestand of Paint Shop Pro Texture-bestand in het PTX-formaat kan worden geconverteerd naar een ander formaat, is dit waarschijnlijk gedaan via de respectieve hierboven genoemde software. De gratis versie van de Pixillion-beeldconverter van NCH Software zou Pentax RAW-beeldbestanden moeten kunnen converteren die het PTX-formaat gebruiken. Een andere manier om dit te doen als u wilt dat het PTX-bestand een PDF-bestand is, is door een online PTX-converter te gebruiken.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Sommige bestanden zien eruit alsof het PTX-bestanden zijn omdat hun bestandsextensies vergelijkbaar zijn, maar ze kunnen in plaats daarvan een totaal ander bestandsformaat hebben. Dan heb je een ander programma nodig om het te openen. Enkele voorbeelden zijn PCX-, PPTX-, PPT-, PTG (PowerTeacher Gradebook Configuration), PTM (MapPoint Map), PTB (Power Tab) en PXL (Pocket Excel)-bestanden.