Skip to content

Wat is een Raspberry Pi?

26 de november de 2022
Raspberry Pi 3 57228fa73df78c56403152e1

Je hebt het op het nieuws gezien, je vriend heeft er een en je weet zeker dat het geen eten is. Er is je verteld: “Het is een computer van $ 35 die in je zak past”, maar je bent nog niet helemaal klaar om dat te geloven. Dus, wat is een Raspberry Pi? Hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken, de Pi is een goedkope minicomputer, maar er is meer aan de hand. We zullen uitleggen wat dit kleine groene bord is, waarom je er misschien een zou willen, en hoe het zo’n enorme aanhang trok.

Een visuele introductie

Laten we beginnen met een foto van de meest recente versie, de Raspberry Pi 4.

Wanneer mensen je vertellen dat de Raspberry Pi een computer van $ 35 is, vergeten ze meestal te vertellen dat je het bord alleen krijgt voor die hoofdprijs. Geen scherm, geen schijven, geen randapparatuur en geen behuizing. Die slogan is indrukwekkend, maar kan voor verwarring zorgen.

Dus wat is het?

De Raspberry Pi is een microcomputer die oorspronkelijk is ontworpen voor het onderwijs. Het heeft alle componenten die u op een normale desktop-pc zou zien: een processor, RAM, HDMI-poort, audio-uitgang en USB-poorten voor het toevoegen van randapparatuur zoals een toetsenbord en muis.

Raspberry Pi 40-pins GPIO

Naast deze herkenbare componenten is een van de belangrijkste onderdelen van de Pi: de GPIO-header (General Purpose Input Output). Dit is een blok met pinnen waarmee je je Raspberry Pi kunt verbinden met de echte wereld, dingen zoals schakelaars, LED’s en sensoren (en meer) kunt verbinden, die je bestuurt met een simpele code. Het draait ook een volledig desktop-besturingssysteem gebaseerd op Debian Linux, genaamd Raspbian. Als dat niet veel voor u betekent, bedenk dan dat Windows, Linux en Apple OS X allemaal besturingssystemen zijn.

De pc-vergelijking eindigt daar (misschien)

De vergelijking met een normale desktop-pc houdt daar zo ongeveer op. De Raspberry Pi is een low-power (5V) microcomputer. Het wordt aangedreven door een micro-USB-voeding, vergelijkbaar met een smartphone-oplader, en biedt rekenkracht die vergelijkbaar is met die van een mobiel apparaat.

Moederbord van de computer

Deze energiezuinige opstelling is altijd perfect geweest voor programmeer- en elektronische projecten. Toch kan het een beetje traag aanvoelen als een dagelijkse pc. De nieuwste Raspberry Pi 4 biedt echter betere prestaties dan ooit tevoren op een Raspberry Pi, en wordt op de markt gebracht als een potentiële desktopvervanger. Dat geldt misschien niet voor alle versies van de Pi. Misschien wilt u ten minste 4 GB RAM om hiervan te profiteren als desktop-pc. Dat gezegd hebbende, we hebben het niet over een volledig desktopwerkstation. De Pi is ongeveer gelijk aan een mid-range Chromebook. Dus als u kunt rondkomen met een Chromebook als uw hoofd-pc, kunt u mogelijk een Pi als uw primaire desktop gebruiken.

Waar is het dan voor?

De Pi is niet ontworpen als kantoor-pc en er wordt geen Windows op uitgevoerd. Het wordt niet in een hoesje geleverd en u zult het waarschijnlijk niet snel pc’s op kantoor zien vervangen. De Pi is gericht op programmeren, elektronica en doe-het-zelfprojecten. Het werd in eerste instantie opgericht om het dalende aantal studenten met vaardigheden en interesse in informatica aan te pakken.

Student leert thuis coderen op een desktopcomputer

Naarmate de populariteit en zichtbaarheid zijn toegenomen, hebben mensen van alle leeftijden en achtergronden echter een enorme gemeenschap van enthousiastelingen gevormd die graag willen leren.

Wat kan ik ermee doen?

Als je je Pi wilt gebruiken om je codeervaardigheden te verbeteren, kun je een van de ondersteunde programmeertalen (zoals Python) gebruiken om programma’s te maken. Dat kan van alles zijn, van het simpelweg afdrukken van “Hallo wereld” op het scherm tot complexere projecten, zoals het maken van games. Als u geïnteresseerd bent in hardware en elektronica, kunt u deze programmering verbeteren door de GPIO te gebruiken om schakelaars, sensoren en echte fysieke ingangen toe te voegen om met deze code te praten.

Raspberry Pi LED-project

U kunt ook fysieke uitgangen toevoegen, zoals LED’s, luidsprekers en motoren om dingen te doen wanneer uw code dat zegt. Zet deze bij elkaar en je maakt in een mum van tijd zoiets als een robot. Door afstand te nemen van programmeren, is er een groot aantal gebruikers dat een Pi koopt als alternatief voor andere apparaten. Het gebruik van een Pi als een KODI-mediacentrum is bijvoorbeeld een populair project, dat de plaats inneemt van duurdere kant-en-klare alternatieven.

Geen ervaring nodig

Je denkt waarschijnlijk dat je wat eerdere programmeer- of elektronica-ervaring nodig hebt om met dit kleine groene bord overweg te kunnen. Dat is een ongelukkige mening waarvan we ons voorstellen dat het duizenden potentiële gebruikers heeft afgeschrikt.

Computerprogrammeurs hebben wellicht de ideale taak om angst te reguleren.

Je hebt niet veel geschiedenis met computers nodig om een ​​Raspberry Pi te gebruiken. Als je een pc of laptop gebruikt, zit je goed. Ja, je zult wat dingen moeten leren, maar dat is het hele punt. De massa’s middelen en gemeenschapsondersteuning zijn bijna een garantie dat je niet vast komt te zitten. Als je Google kunt gebruiken, kun je een Raspberry Pi gebruiken.

Waarom is het zo populair?

De populariteit en het aanhoudende succes van de Raspberry Pi zijn te danken aan de toegankelijke prijs en ongelooflijke community. Voor $ 35 heeft het een scala aan gebruikers aangetrokken, van schoolkinderen tot professionele programmeurs. Toch is de prijs hier niet de enige factor. Andere vergelijkbare producten die hebben geprobeerd geld te verdienen op deze markt, zijn niet in de buurt gekomen, en dat komt omdat de gemeenschap rond de Raspberry Pi het speciaal maakt.

NanoPi 2-kaart

Als je vastloopt, advies nodig hebt of op zoek bent naar inspiratie, bruist het internet van medegebruikers die hulp bieden in forums, blogs, sociale netwerken en meer. Er zijn ook mogelijkheden om elkaar persoonlijk te ontmoeten bij Raspberry Jams, waar gelijkgestemde enthousiastelingen samenkomen om projecten te delen, problemen op te lossen en te socializen.

Waar kan ik een krijgen?

Hier zijn enkele van de belangrijkste winkels om er een te kopen:

VK

Nu het bord in het VK wordt ontwikkeld, zijn er veel Pi-winkels in het VK. Key Pi-superstores zoals The Pi Hut, Pimoroni, ModMyPi, PiSupply en RS Electronics hebben ze op voorraad en klaar om te posten.

Verenigde Staten van Amerika

In Amerika zullen elektrische superstores, zoals Micro Center, een goede voorraad van de Pi hebben, net als Newark Element14 en maker-winkels zoals Adafruit.

Rest van de wereld

Andere landen hebben hier en daar Pi-winkels, maar de populariteit is niet zo groot als in het VK en de VS. Een snelle blik op de zoekmachine van uw land zou lokale resultaten moeten opleveren.