Skip to content

Wat is een RSS-feed? (En waar het te krijgen)

1 de augustus de 2021
what is an rss feed 4684568 28475de14de64c09b11d0961f534a5b8

RSS staat voor Really Simple Syndication en het is een eenvoudige, gestandaardiseerde methode voor het verspreiden van inhoud die u kan helpen op de hoogte te blijven van uw favoriete nieuwsuitzendingen, blogs, websites en sociale-mediakanalen. In plaats van sites te bezoeken om nieuwe berichten te vinden of je te abonneren op sites om meldingen van nieuwe berichten te ontvangen, zoek je de RSS-feed op een website en lees je nieuwe berichten in een RSS-lezer.

Hoe RSS werkt

RSS is een manier voor website-auteurs om meldingen van nieuwe inhoud op hun website te publiceren. Deze inhoud kan nieuwsuitzendingen, blogberichten, weerberichten en podcasts bevatten. Om deze meldingen te publiceren, maakt de auteur van de website een tekstbestand met de XML-bestandsextensie voor de RSS-feed dat de titel, beschrijving en link voor elk bericht op de site bevat. Vervolgens gebruikt de auteur van de website dit XML-bestand om een ​​RSS-feed toe te voegen aan webpagina’s op de site. Het XML-bestand syndiceert automatisch nieuwe inhoud via deze RSS-feed in een standaardformaat dat in elke RSS-lezer wordt weergegeven. Wanneer websitebezoekers zich abonneren op deze RSS-feed, lezen ze de nieuwe website-inhoud in een RSS-reader. Deze RSS-lezers verzamelen inhoud uit meerdere XML-bestanden, organiseren de informatie en geven de inhoud weer in één toepassing. Er is veel dat u kunt doen met een RSS-feed en een RSS-lezer. Hier zijn slechts enkele voorbeelden:

 • Volg discussies op webpagina’s en in forums zonder elke pagina te bezoeken om de lijst met geplaatste opmerkingen te lezen.
 • Blijf op de hoogte van het lekkere eten dat je favoriete bloggers voorschotelen en deel recepten met je vrienden.
 • Blijf op de hoogte van lokaal, nationaal en internationaal nieuws uit verschillende bronnen.

Wat is een RSS-feed?

Een RSS-feed consolideert informatiebronnen op één plek en geeft updates wanneer een site nieuwe inhoud toevoegt. Met sociale media zie je alleen de favoriete dingen die mensen delen. Met een RSS-feed zie je alles wat een website publiceert. Om een ​​RSS-feed op een website te vinden, kijkt u op de hoofd- of startpagina van de site. Sommige sites geven hun RSS-feed weer als een oranje knop die de afkorting RSS of XML kan bevatten.

Webpagina RSSWeather.com met een RSS-pictogram voor een RSS-feed

Niet alle RSS-pictogrammen lijken op elkaar. RSS-pictogrammen zijn er in verschillende maten en kleuren. Niet al deze iconen bevatten de afkortingen RSS of XML. Sommige sites gebruiken een Syndicate This-link of een ander type link om een ​​RSS-feed aan te geven.

Planet Money-webpagina op NPR.org-podcasts met een RSS-link naar een RSS-feed

Sommige sites bieden lijsten met RSS-feeds. Deze lijsten kunnen verschillende onderwerpen bevatten voor een uitgebreide website, of lijst met feeds van veel websites die een soortgelijk onderwerp behandelen.

Nasa.gov RSS-feeds webpagina met een lijst van RSS-feeds op de site

Wanneer u een RSS-feed vindt die interessant klinkt, klikt u op het RSS-pictogram of de link om het XML-bestand weer te geven dat de feed van een website beheert. U gebruikt deze RSS-link om u te abonneren op de feed in een RSS-reader.

Het XML-bestand voor een RSS-feed op de NASA.gov-website

Als de website wordt aangedreven door WordPress, voeg dan toe /voer/ aan het einde van de website-URL (bijvoorbeeld www.voorbeeld.com/feed/) om de RSS-feed te bekijken.

Een RSS-link vinden in Google Chrome

Als u het RSS-pictogram of de link niet ziet, onderzoekt u de paginabron van de webpagina. Ga als volgt te werk om de paginabron in Chrome te bekijken en een RSS-link te krijgen.

 1. Open een webbrowser en ga naar een webpagina.

 2. Klik met de rechtermuisknop op de webpagina en kies Bekijk paginabron.

  De startpagina van NPR.org die laat zien hoe u de paginabron kunt bekijken om een ​​RSS-feed te vinden

 3. Selecteer Instellingen > Vinden.

  De broncode voor de NPR.org-startpagina die laat zien hoe u tekst op een webpagina kunt vinden

 4. Type RSS en druk op Binnenkomen.

  Het dialoogvenster Zoeken in Google Chrome

 5. De instanties van RSS worden gemarkeerd in de paginabron.

  Gemarkeerde gevallen van RSS in de broncode van de NPR.org-startpagina

 6. Klik met de rechtermuisknop op de URL van de RSS-feed en selecteer Kopieer link adres.

  Kopieer het linkadres naar de RSS-feed in de broncode van een webpagina

 7. Gebruik deze URL om u te abonneren op de RSS-feed in een RSS-lezer.

Wat is een RSS-lezer?

Denk aan een RSS-lezer zoals uw e-mailinbox. Wanneer u zich abonneert op de RSS-feed voor een website, geeft de RSS-lezer inhoud van die website weer. Gebruik de RSS-reader om de inhoud te bekijken of om naar de website te gaan. Terwijl u elk stuk nieuwe inhoud leest, markeert de RSS-lezer die inhoud als gelezen. Er zijn verschillende RSS-readers. Lees je blog- en nieuwsberichten liever in een webbrowser, kies dan voor een gratis online RSS-reader. Als u uw RSS-feeds liever in een app leest, kunt u de verschillende gratis Windows RSS-feedlezers en nieuwsaggregators verkennen. Een populaire RSS-lezer is Feedly. Feedly is een cloudgebaseerde RSS-lezer die beschikbaar is op verschillende platforms, waaronder Android, iOS, Windows, Chrome en andere webbrowsers. Het werkt ook met apps van derden. Aan de slag met Feedly is eenvoudig. Abonneren op een RSS-feed in Feedly op een desktop:

 1. Kopieer de URL van een RSS-feed.

 2. Plak de URL in de Feedly Zoeken en selecteer de RSS-feed in de lijst met bronnen.

  Voeg een RSS-feed toe aan Feedly op Feedly.com

 3. Selecteer Volgen.

  Abonneer u op een RSS-feed in Feedly door Volgen te selecteren

 4. Selecteer Nieuwe feed.

  Maak een map om RSS-feeds in Feedly te ordenen

 5. Voer een beschrijvende naam in voor de feed.

  Geef een map een beschrijvende naam om feeds in Feedly te ordenen

 6. Selecteer Creëren.

 7. Selecteer in het linkerdeelvenster de RSS-feed.

  Selecteer een RSS-feed om te bekijken in Feedly

 8. Selecteer de inhoud die u wilt lezen.

  Lees RSS-feeds, sla feeds op om later te lezen en markeer inhoud als gelezen in Feedly

 9. Om de inhoud op te slaan om later te lezen, plaatst u de muisaanwijzer op het bladwijzerpictogram (Later lezen) of de ster (Opslaan op bord).

De geschiedenis van de RSS-standaard

In maart 1999 creëerde Netscape RDF Site Summary, de eerste versie van RSS. Het werd gebruikt door webuitgevers om de inhoud van hun website op My.Netscape.com en andere vroege RSS-portals weer te geven. Een paar maanden later vereenvoudigde Netscape de technologie en hernoemde het naar Rich Site Summary. Netscape stopte kort daarna met deelname aan RSS-ontwikkeling toen AOL Netscape overnam en het bedrijf herstructureerde. In 2002 werd een nieuwe versie van RSS uitgebracht en de technologie werd omgedoopt tot Really Simple Syndication. Met deze nieuwe versie en de creatie van het RSS-pictogram voor de Mozilla Firefox-webbrowser in 2004, werden RSS-feeds toegankelijker voor webbezoekers.