Skip to content

Wat is een scriptfout?

11 de september de 2021
script 5a3bd7d1ec2f640037784270

Een scriptfout is een fout die optreedt wanneer de instructies van een script om de een of andere reden niet correct kunnen worden uitgevoerd. De meeste computergebruikers zullen scriptfouten het vaakst tegenkomen in de browser wanneer deze geen JavaScript- of VBScript- (of andere scripttaal)-instructies van een webpagina kan uitvoeren, maar ze kunnen ook voorkomen in desktoptoepassingen.

Hier zijn enkele voorbeelden van scriptfoutmeldingen: Fouten op deze webpagina kunnen ertoe leiden dat deze niet goed werkt.

type=”code”> Er is een runtime-fout opgetreden. Wilt u debuggen?

type=”code”> Internet Explorer-scriptfout. Er is een fout opgetreden in het script op regel 1. Wilt u doorgaan met het uitvoeren van scripts op deze pagina?

type=”code”> Een script op deze pagina zorgt ervoor dat Internet Explorer traag werkt. Als het blijft werken, reageert uw computer mogelijk niet meer. Wil je het script afbreken?

type=”code”> Er is een fout opgetreden in het script op deze pagina.

type=”code”>

Waarom u scriptfouten krijgt

Een veelvoorkomende reden voor scriptfouten is dat er achter de schermen een fout is opgetreden, hetzij op de webserver voor fouten in een webbrowser, hetzij aan de programmeerzijde van een softwareprogramma. Onjuiste code-implementatie of een andere slechte configuratie aan de softwarekant is niet uw probleem om op te lossen. Het beste wat u in die situatie kunt doen, is wachten op een update van de ontwikkelaar. Scriptfouten kunnen echter ook te wijten zijn aan iets dat gebeurt op jouw beëindigen, zoals met uw eigen softwareprogramma of besturingssysteem dat het script niet correct kan laden. Er kan bijvoorbeeld een instelling in uw webbrowser zijn die scripts blokkeert, of uw beveiligingssoftware kan een onschadelijk script behandelen alsof het een bedreiging is die moet worden verwijderd.

Scriptfouten herstellen

Scriptfouten worden meestal gezien in Internet Explorer of in een toepassing die IE gebruikt om toegang te krijgen tot internet of lokale scripts uit te voeren, dus de meeste van deze stappen voor probleemoplossing hebben betrekking op IE. Hoewel Microsoft Edge IE grotendeels heeft vervangen, kunnen enkele van dezelfde problemen opduiken. De fixes zijn ook hetzelfde of zeer vergelijkbaar. Daarom is de snelste manier om te stoppen met het krijgen van scriptfouten, gewoon van browser te wisselen! Gebruik iets als Microsoft Edge, Chrome, Firefox of Opera. Als u dat doet, wordt de scriptfout echter niet echt opgelost. Volg deze stappen in volgorde en controleer na elke stap of u de fout nog steeds krijgt:

Schakel scriptfouten in IE uit

De gemiddelde gebruiker hoeft eigenlijk geen scriptfouten te zien, omdat ze alleen maar als een ergernis dienen. Dit is met name het geval als de scriptfout u er niet echt van weerhoudt de website of het programma normaal te gebruiken. U kunt scriptfouten in Internet Explorer veilig uitschakelen, evenals programma’s die IE op de backend gebruiken, zoals deze:

 1. Open het dialoogvenster Uitvoeren door op de te drukken Windows-toets en dan de R toets.

 2. Voer de in inetcpl.cpl commando om te starten Interneteigenschappen.

 3. Open het tabblad genaamd Geavanceerd.

 4. Scroll naar beneden tot je de . vindt Browsen sectie en zoek vervolgens naar deze drie instellingen:

  • Zorg ervoor dat beide Foutopsporing in scripts uitschakelen (Internet Explorer) en Foutopsporing in scripts uitschakelen (overig) heb een vinkje naast hen.
  • Net onder die opties, controleer dat nog eens Geef een melding weer over elke scriptfout is niet aangevinkt (zodat u geen meldingen over scriptfouten ziet.)
 5. druk op Oke om de wijzigingen op te slaan. Dit zijn de standaardinstellingen voor Windows 10

Zorg ervoor dat IE geen belangrijke scriptfuncties blokkeert

Als u scriptfouten uitschakelt, ziet u ze niet meer, maar dit betekent niet noodzakelijk dat de scripts zelf correct werken, alleen omdat de bijbehorende fouten niet meer worden gezien. Zorg ervoor dat u ActiveX-scripting niet hebt uitgeschakeld en dat Internet Explorer Java of ActiveX niet blokkeert. Bepaalde beveiligingsinstellingen in IE zorgen ervoor dat ActiveX en Java niet correct werken, wat de bruikbaarheid van de webpagina waarop het script wordt uitgevoerd, kan beïnvloeden. De snelste manier om deze functies weer te laten werken (als ze dat nog niet zijn) is door de beveiligingsinstellingen in Internet Explorer opnieuw in te stellen.

Tijdelijke internetbestanden verwijderen

Tijdelijke bestanden worden door Internet Explorer in de cache op uw computer opgeslagen, zodat u websites sneller opnieuw kunt bezoeken, maar een cache die te groot is of beschadigde gegevens opslaat, kan leiden tot scriptfouten. U moet deze cachebestanden regelmatig verwijderen.

Sta pop-ups toe in uw browser

Een pop-upblokkering is meestal uiterst nuttig, maar kan in feite scriptfouten veroorzaken als het script niet genoeg tijd krijgt om uit te voeren omdat de browser pop-ups verhindert. Met alle webbrowsers kunt u de instellingen voor pop-upblokkering beheren. Als u de blokkering uitschakelt, mogen pop-ups opnieuw worden uitgevoerd.

Update uw software

Verouderde software kan de specifieke scriptfout veroorzaken die u ziet. Dit kan zijn omdat de website of het programma dat de fout vertoont, een minimumvereiste heeft waaraan uw computer niet voldoet, of omdat een scriptfout is gecorrigeerd door een update die u nooit heeft ontvangen. U moet Windows altijd up-to-date houden. U moet uw programma’s van derden bijwerken als ze scriptfouten krijgen. Een gratis tool voor het bijwerken van software is een eenvoudige manier om dit te doen.

Controleer uw beveiligingssoftware

Het is mogelijk dat uw antivirusprogramma of firewalltoepassing scripts of ActiveX-besturingselementen blokkeert om normaal te werken. Schakel beide tijdelijk uit om te zien of u nog steeds de scriptfout krijgt. U mag uw computer nooit blootstellen aan aanvallen, maar in dit geval kan de beveiligingssoftware de schuldige zijn, dus tijdelijk uitschakelen voor een paar minuten kan geen kwaad. De procedure is voor elk programma anders, maar u moet met de rechtermuisknop kunnen klikken op de software op de Windows-taakbalk, naast de klok, om de AV-schilden uit te schakelen of de firewall uit te schakelen. Als dat niet het geval is, probeer dan het programma te openen – er is zeker een optie om de toepassing uit te schakelen. Iets anders waar u met uw antivirusscanner naar moet zoeken, is of deze is geconfigureerd om te controleren op virussen in mappen die uw webbrowser gebruikt om tijdelijke bestanden te bewaren. Als dit het geval is, kan de scanner scripts ten onrechte als malware identificeren en ze in quarantaine plaatsen of verwijderen voordat ze kunnen worden uitgevoerd. Internet Explorer gebruikt standaard deze map: C:Users[username]AppDataLocalMicrosoftWindowsINetCache

Google Chrome slaat gegevens hier in de cache op: C:Users[username]AppDataLocalGoogleChromeUser DataDefaultCache

Reset alle instellingen van Internet Explorer

Er kunnen een aantal instellingen of add-ons zijn die scriptfouten veroorzaken in Internet Explorer. de eenvoudigste manier om al deze instellingen terug te zetten naar hun standaardwaarden, is door Internet Explorer opnieuw in te stellen. Als u IE opnieuw instelt, worden alle werkbalken en add-ons uitgeschakeld, evenals alle privacy-, beveiligings-, pop-up-, browsen-, standaardwebbrowser- en geavanceerde opties. Een alternatieve methode is om te zien of slechts een enkele add-on de scriptfout veroorzaakt, wat u kunt doen via de Gereedschap > Add-ons beheren menu. Schakel add-ons een voor een uit en test na elke add-ons op de scriptfout. Anders kunt u Internet Explorer als volgt volledig resetten:

 1. Open het dialoogvenster Uitvoeren met de WIN+R sneltoets.

 2. Binnenkomen inetcpl.cpl openen Interneteigenschappen.

 3. Ga naar de Geavanceerd tabblad.

 4. Kiezen Resetten onderaan, en dan weer op de Reset Internet Explorer-instellingen scherm.

 5. Selecteer Dichtbij wanneer alle instellingen zijn gereset.

 6. Start je computer opnieuw op.

Vloeiend scrollen uitschakelen

Dit staat onderaan omdat dit de minst waarschijnlijke oorzaak van een scriptfout is. Als u echter een foutmelding krijgt bij het bekijken van video’s in Internet Explorer, of als de video gewoon niet correct wordt weergegeven, kan de optie Smooth Scrolling in IE problemen veroorzaken met scripts die op de pagina proberen te worden uitgevoerd. Ga als volgt te werk om vloeiend schuiven in Internet Explorer uit te schakelen:

 1. Gebruik het dialoogvenster Uitvoeren (Windows-toets+R) om de . in te voeren inetcpl.cpl opdracht.

 2. Navigeer naar de Geavanceerd tabblad.

 3. Onder de Browsen gedeelte, naar beneden, verwijder het vinkje naast gebruik soepel scrollen.

 4. Opslaan en afsluiten met de Oke knop.