Skip to content

Wat is een SFPACK-bestand?

3 de augustus de 2021
sfpack files 58779f243df78c17b6dd95ae

Een bestand met de SFPACK-bestandsextensie is een SFPack Compressed SoundFont-bestand (.SF2). Het is vergelijkbaar met andere archiefformaten (zoals RAR, ZIP en 7Z), maar wordt specifiek gebruikt voor het opslaan van SF2-bestanden. De audiobestanden in dit soort archief zijn voorbeeldclips die vaak worden gebruikt in softwaretoepassingen en videogames.

SFPACK-bestanden.

Hoe een SFPACK-bestand te openen

SFPACK-bestanden kunnen worden geopend met het draagbare programma SFPack van Megota Software via de Bestand > Bestanden toevoegen menu. Het zal de SF2-bestanden uitpakken. Dit programma wordt gedownload in een ZIP-archief met drie andere bestanden. Nadat je de bestanden uit de download hebt gehaald, heet het SFPack-programma SFPACK.EXE.

SFPack zou alles moeten zijn wat je nodig hebt, maar als het niet werkt, heb je misschien geluk met het gebruik van een algemene tool voor het uitpakken van bestanden, zoals 7-Zip of PeaZip. Zodra je een SF2-bestand hebt uitgepakt, kun je het openen met SONAR van Cakewalk, Native Instruments’ KONTAKT, MuseScore en mogelijk ReCycle van Reason Studio. Aangezien SF2 is gebaseerd op het WAV-formaat, is het mogelijk dat elk programma dat WAV-bestanden opent, ook SF2-bestanden kan afspelen (maar misschien alleen als u het hernoemt naar .WAV). Mogelijk hebt u een SFPACK-bestand dat voor een heel ander doel wordt gebruikt, volledig los van SoundFont-bestanden. Een ding dat u kunt doen, is het openen met een teksteditor om te zien of er een soort identificeerbare tekst is die u kan helpen te leren welk programma is gebruikt om dat specifieke SFPACK-bestand te maken. Als u dat kunt doen, kunt u mogelijk een compatibele viewer voor het bestand zoeken.

Hoe een SFPACK-bestand te converteren

Aangezien SFPACK-bestanden erg lijken op andere archiefbestandstypen, is het hoogst onwaarschijnlijk dat u het bestand zelf naar een andere indeling kunt converteren. Plus, zelfs als je dat zou kunnen, zou het alleen in staat zijn om naar een ander archiefformaat te converteren, wat niet echt van enig nut zou zijn. Waar u echter misschien in geïnteresseerd bent, is het converteren van een SF2-bestand (het is opgeslagen binnenin het SFPACK-bestand) naar een andere indeling. Er zijn hier een paar opties, afhankelijk van hoe u verder wilt gaan:

  • Xtrakk zou SF2 naar WAV moeten kunnen converteren. Een gratis audio-omzetter kan dat WAV-bestand vervolgens converteren naar een ander audioformaat zoals MP3
  • Polyphone ondersteunt het exporteren van SF2 naar SF3 (dat lijkt op een SF2-bestand maar gebruikt het OGG-audioformaat in plaats van WAV)
  • De sfZed-tool kan SF2 opslaan in SFZ
  • Extreme Sample Converter is een ander programma dat mogelijk een SF2-bestand kan converteren

Kunt u het nog steeds niet openen?

Veel bestandstypen delen enkele van dezelfde bestandsextensieletters. Dit maakt het gemakkelijk om de een voor de ander te verwarren, zelfs als ze helemaal niets met elkaar te maken hebben. Wanneer dit gebeurt, kunt u fouten tegenkomen wanneer u probeert een bestand te openen dat het programma dat u heeft niet ondersteunt. Misschien heb je bijvoorbeeld echt een SFP-bestand. Het lijkt zeker op SFPACK, maar het is echt in het Soft Font Printer-formaat dat alleen werkt met printerhulpprogramma’s. PAKKET is vergelijkbaar. Bij nader inzien wordt die bestandsextensie echter gebruikt voor CustoPack Tools voor het aanpassen van thema’s in Windows. Het idee hier is simpel: als de hierboven genoemde programma’s je bestand niet openen, heb je waarschijnlijk met iets heel anders te maken. Onderzoek de echte extensie aan het einde van uw bestand om meer te weten te komen over het formaat en hoe u het kunt openen of converteren.