Skip to content

Wat is een SFZ-bestand?

24 de juni de 2021
sfz files 59d7afbc685fbe0010fab602

Een bestand met de SFZ-bestandsextensie is een SoundFont Compressed-bestand. Bij gebruik in een compatibele speler drukt een SFZ-bestand bepaalde parameters uit die voorbeeldaudiobestanden moeten volgen, zoals snelheid, reverb, loop, equalizer, stereo, gevoeligheid en andere instellingen. SFZ-bestanden zijn slechts tekstbestanden die zich normaal gesproken in dezelfde map bevinden als de audiobestanden waarnaar ze verwijzen, zoals WAV- of FLAC-bestanden. Hier is een voorbeeld van een standaard SFZ-bestand dat de code toont die een SFZ-speler zou gebruiken om bepaalde audiobestanden te structureren.

SFZ-bestanden.

Hoe een SFZ-bestand te openen

Elke teksteditor kan worden gebruikt om de code van een SFZ-bestand te bekijken. Kladblok is opgenomen in Windows of u kunt een andere teksteditor downloaden, zoals Notepad++, die wellicht gemakkelijker te gebruiken is. Nogmaals, omdat SFZ-bestanden gewoon tekstbestanden zijn, zijn ze dat eigenlijk niet Doen alles op zich. Hoewel je het bestand zeker in een teksteditor kunt openen om te lezen wat het zal doen in een compatibel programma, zal er niets plaatsvinden tenzij je een SFZ-speler gebruikt. Dus om een ​​SFZ-bestand daadwerkelijk te gebruiken in plaats van het alleen te bewerken, kun je het beste een gratis programma zoals Polyphone gebruiken, waarvan we denken dat het een van de betere SFZ-spelers en -editors is. Wanneer u een SFZ-bestand in dit programma bewerkt, kunt u het weer opslaan in de SF2-, SF3- of SFZ-bestandsindeling. U kunt dit programma ook gebruiken om een ​​geopend voorbeeldbestand naar het WAV-formaat te exporteren. De gratis sforzando-software van Plogue kan ook een SFZ openen. Het werkt in Windows en macOS doordat u het SFZ-bestand naar het programma sleept. Zolang de syntaxis in het SFZ-bestand correct is, worden zowel de instructies als de bijbehorende audiobestanden door het programma herkend. We raden u ten zeerste aan om de sforzando-helppagina’s te lezen als u van plan bent dit programma te gebruiken. Enkele andere tools die vergelijkbaar zijn met de twee hierboven die SFZ-bestanden kunnen openen en gebruiken (en misschien ook SF2-bestanden), zijn Rgc:audio sfz, Garritan’s ARIA Player, Native Instruments’ Kontakt en rgc:audio’s SFZ+ Professional. Als je Kontakt gebruikt om het SFZ-bestand te openen, zorg er dan voor dat de buitenlandse formaten tonen optie is ingeschakeld. Zoek dat in de Bestanden menu binnen de Visie drop-down menu.

Hoe een SFZ-bestand te converteren

Aangezien een SFZ-bestand slechts een tekstbestand is, kunt u het .SFZ-bestand zelf niet converteren naar een audioformaat zoals WAV, MP3 of een ander audiobestand. U kunt de echter converteren geluidsbestanden waarnaar het SFZ-bestand verwijst met behulp van een gratis audio-/muziekomzetter. Onthoud dat het audiobestand dat u wilt converteren zich waarschijnlijk in exact dezelfde map bevindt als het SFZ-bestand. De gratis Polyphone-tool die we hierboven noemden, kan worden gebruikt om het eigenlijke SFZ-bestand te converteren naar een Soundfont-bestand met de bestandsextensie .SF2 of .SF3, via het dossier > Geluidslettertype exporteren. U hoeft SFZ niet te converteren naar NKI (een Kontakt Instrument-bestand) voor gebruik in Kontakt, aangezien dat programma SFZ-bestanden kan openen. Natuurlijk, als je je SFZ-bestand in een ander op tekst gebaseerd formaat wilt hebben, zoals TXT of HTML, is het net zo eenvoudig als het openen van de tekst in de teksteditor en het vervolgens op te slaan in een nieuw bestand.

Kunt u het nog steeds niet openen?

De meest waarschijnlijke reden waarom uw SFZ-bestand niet wordt geopend met de programma’s die hierboven zijn gekoppeld, is dat u niet echt een SFZ-bestand hebt. Controleer nogmaals of het achtervoegsel “.SFZ” is en niet alleen iets soortgelijks. De reden dat u de bestandsextensie moet controleren, is omdat veel bestanden enkele van dezelfde bestandsextensieletters delen, ook al openen ze niet met dezelfde programma’s of worden ze voor dezelfde doeleinden gebruikt. Het openen van een niet-gerelateerd bestand in de bovenstaande programma’s kan de reden zijn waarom u uw bestand niet kunt openen. U kunt bijvoorbeeld echt een Windows Self-Extracting Archive-bestand hebben dat eindigt op .SFX dat gewoon ziet er uit zoals een SFZ-bestand. U krijgt hoogstwaarschijnlijk een foutmelding als u een SFX-bestand probeert te openen in een SFZ-opener of -editor. Hetzelfde geldt voor anderen, zoals een SFV-, SFC-, SFPACK-, SFK-, FZZ-, SSF- of SFF-bestand. Het idee hier is om de bestandsextensie te controleren en vervolgens degene te onderzoeken waarmee u te maken hebt om erachter te komen hoe u het bestand kunt openen of naar een nieuwe bestandsindeling kunt converteren.