Skip to content

Wat is een slimme airconditioner?

16 de juli de 2021
GettyImages 917885384 77fa37a8988d40cf966e920d7f015369

Slimme airconditioners gebruiken internet- en Wi-Fi-technologie om u te helpen de airconditioning in uw huis op verschillende manieren te regelen, of u nu binnen bent of niet.

Wat is een slimme airconditioner?

Slimme airconditioners zijn airconditioners die verbinding maken met de andere slimme apparaten in uw huis om het comfortniveau van uw huis beter te regelen. Deze apparaten lijken op standaard kamerairconditioners.

Doorgaans worden slimme airconditioners aan ramen of muren gemonteerd, in plaats van centraal in een huis te worden geplaatst. Net als andere slimme huistechnologieën, kan een slimme airconditioner worden geprogrammeerd om op uw voorwaarden te koelen. Je kunt hem op afstand aan- en uitzetten.

Wat maakt een slimme airconditioner slim?

De belangrijkste vereiste voor slimme airconditioners is de mogelijkheid om verbinding te maken met wifi. Via een Wi-Fi-verbinding kunt u uw airconditioner op afstand bedienen met uw mobiele apparaat.

Huiseigenaar die een tablet gebruikt om de slimme airconditioner in huis te bedienen

Slimme airconditioners versus slimme thermostaten

Een slimme airco is niet hetzelfde als een slimme thermostaat. Thermostaten worden het meest gebruikt met centrale luchtsystemen, niet met individuele slimme airconditioningunits. Een thermostaat is verantwoordelijk voor het meten van de lucht in een huis en vertelt de airconditioner wanneer het tijd is om te beginnen met koelen. Een airconditioner daarentegen bevat de componenten die nodig zijn om de koele lucht te genereren. Als het gaat om slimme technologie, kunnen zowel een thermostaat als een airconditioner worden beheerd via een wifi-verbinding. De meeste slimme airconditioners zijn er in kleine maten en zijn speciaal gemaakt voor individuele kamers. Dit betekent dat u voor elke ruimte die u wilt koelen een aparte unit moet aanschaffen.

Hoe werkt een slimme airconditioner?

Een slimme airco zet je aan met een smartphone, tablet of een ander mobiel apparaat. Sommige airconditioners kunnen worden aangesloten op thuisassistenten zoals Alexa voor eenvoudige spraakactivering. Slimme airconditioners hebben doorgaans geen afstandsbediening nodig voor functionaliteit. De airconditioner genereert koude lucht die door de kamers in uw huis circuleert wanneer u de opdracht geeft via een met wifi verbonden apparaat of met uw stem.

De voor- en nadelen van slimme airconditioners

Zoals alle slimme technologie hebben slimme airconditioners voor- en nadelen die u moet afwegen voordat u een aankoop doet.

De voordelen van slimme airconditioners

Slimme airconditioners hebben verschillende voordelen te bieden:

  • Gemak: U kunt de airconditioner in- of uitschakelen met een smartphone of apparaat, of u nu thuis of buitenshuis bent. Dit betekent dat u volledige controle heeft over de sfeer in uw huis als de temperatuur stijgt en daalt.
  • Smart home-connectiviteit: Als je andere slimme apparaten in huis hebt, zoals automatische zonwering of verlichting, kun je deze apparaten aansluiten om de temperatuur in huis beter te regelen. Als u bijvoorbeeld in een warm klimaat leeft, kunt u de airconditioner programmeren om in te schakelen, de jaloezieën om te sluiten en de lichten om te dimmen om uw huis te koelen.
  • Meerdere opties: Slimme airconditioners zijn er in verschillende soorten, waaronder in-window, draagbare, in-wall en split-units. Met meerdere opties kunt u een airconditioner kiezen die het beste bij u, uw huis en uw temperatuurbehoeften past.
  • Kostenbesparingen op lange termijn: Aan slimme airconditioners hangt in eerste instantie een fors prijskaartje. Toch bespaar je energiekosten door de airco uit te zetten als je niet thuis bent.

De nadelen van slimme airconditioners

Samen met een gezonde lijst met voordelen komt een korte, maar belangrijke lijst met nadelen:

  • Prijs: Slimme airconditioners zijn prijzig omdat deze apparaten relatief nieuw op de markt zijn. Afhankelijk van de grootte van de unit die u kiest, kan een slimme airconditioner in prijs variëren van $ 300 tot duizenden.
  • Meerdere eenheden zijn vereist: Slimme airconditioners werken niet centraal, dus er zijn meerdere units nodig om een ​​heel huis te koelen.
  • Installatie: Het installeren van een slimme airconditioner kan moeilijk zijn, afhankelijk van de unit die je kiest. Deze nemen ook waardevolle ruimte in beslag in een woning. Er moet bijvoorbeeld een raameenheid worden geïnstalleerd in de onderste helft van het raam, waardoor het raam niet meer kan worden gebruikt.

Is het kopen van een slimme airco iets voor jou? Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om een ​​aantal kamers in je huis te koelen en volledige controle over de instellingen hebt, zelfs als je niet thuis bent, kun je profiteren van slimme airconditioners. Als je je hele huis moet koelen terwijl je binnen je budget blijft, overweeg dan om naar andere opties te kijken, zoals units zonder ingebouwde slimme technologie.