Skip to content

Wat is een startpagina?

4 de augustus de 2021
home button 2ed446e65338405a9f92f99bdfb3368f

De startpagina is een van de meest elementaire termen die iedereen die leert internet te gebruiken, tegenkomt. Startpagina kan een paar verschillende dingen op internet betekenen, afhankelijk van de context. Een startpagina (ook geschreven als Startpagina) kan worden beschouwd als een van de volgende:

  • Een bladwijzer die wordt geopend wanneer op de startknop wordt gedrukt
  • De primaire/hoofdpagina van een website (ook wel de welkomstpagina genoemd)
  • De startpagina die een webbrowser opent bij het opstarten
  • Iemands persoonlijke blog

De startpagina heeft ook andere namen, zoals ankerpagina, hoofdpagina, index, voorpagina en bestemmingspagina. Dit zijn allemaal vergelijkbare termen die hetzelfde betekenen, maar voor de meeste mensen betekent de term homepage, wanneer gebruikt in de context van het web, gewoon de “thuisbasis” van elk type. Een startpagina moet niet worden verward met een startscherm, waar apps en widgets op mobiele apparaten verschijnen.

Startpagina-knop

Een startpaginaknop is een functie in een webbrowser die fungeert als een speciale bladwijzer. Wanneer u de startknop selecteert, wordt de vooraf gekozen URL geopend, net als elke andere bladwijzer. Het enige verschil tussen een bladwijzer voor een startpaginaknop en een gewone bladwijzer is dat de startknop een echte thuis-uitziende knop is die zich in een ander deel van de browser bevindt. Startknoppen zijn niet standaard in alle browsers ingeschakeld, en sommige niet gebruik niet eens een home-knop. U kunt hier leren hoe u de URL van de startpaginaknop instelt als u de startpagina op deze manier wilt gebruiken.

Startpagina in een webbrowser

Start.me-startpagina

Een andere manier om de term startpagina te gebruiken, is door ernaar te verwijzen als de startpagina of pagina’s van een webbrowser. Een browser kan worden geconfigureerd om een ​​specifieke set pagina’s te openen wanneer deze voor het eerst wordt geopend. Het kan een lege pagina zijn, uw favoriete sites, een zoekmachine, een gepersonaliseerde startpagina of zelfs dezelfde pagina’s die u had geopend toen u de browser sloot. Ongeacht wat je hebt gekozen om samen met de browser te openen, het wordt beschouwd als de startpagina van de browser.

De startpagina van een website

Lifewire-startpagina

De hoofdpagina van een website wordt ook wel de startpagina genoemd. Dit wordt beschouwd als het startpunt of de welkomstpagina voor de site. Daar vind je meestal cruciale links zoals een “Contact”-pagina, zoekbalk, links naar sociale media, een “Over”-pagina, enz. De startpagina van een website is wat iemand ziet wanneer ze de website voor het eerst openen, er kunnen dus ook aanbevolen artikelen, nieuwskoppen, recente blogposts, een lijst met recente opmerkingen en al het andere zijn dat de website wil dat u ziet wanneer u de startpagina bezoekt. Een andere manier om de startpagina van een site te zien, is als een ankerpunt van waaruit bezoekers de rest van de site kunnen verkennen. De startpagina van een website is meestal wat het dichtst bij de domeinnaam in de URL ligt. Om Lifewire als voorbeeld te nemen: de pagina waarop u zich nu bevindt, is niet de startpagina, maar Lifewire.com is. Hetzelfde geldt voor andere sites, zoals Apple.com. Er zijn talloze pagina’s op die website, zoals deze voor de iPhone, maar ze worden niet als de startpagina beschouwd. Sommige websites hebben meerdere versies van de startpagina voor verschillende talen of apparaten. Wikipedia heeft bijvoorbeeld een andere homepage voor de Engelse mobiele versie (nl.m.wikipedia.org), de versie voor desktoptaalselectie (wikipedia.org), en de Italiaanse versie (it.wikipedia.org). U kunt op de meeste websites naar de startpagina gaan door het logo bovenaan de pagina te selecteren, of een startknop als die er is. Een andere manier is om alles in de adresbalk te wissen, behalve de domeinnaam.

Persoonlijke websites zijn startpagina’s

Je zou kunnen horen dat sommige mensen naar hun persoonlijke website verwijzen als een startpagina. Wat dit normaal gesproken betekent, is dat ze een specifieke website of webpagina hebben aangewezen als hun online aanwezigheid. Een persoonlijke startpagina kan een blog, een social media-profiel of iets anders zijn. Als je bijvoorbeeld een domeinnaam hebt gekocht om updates over je leven te posten, links naar je Facebook en Twitter te delen en om je cv te laten zien, kun je naar de hele website verwijzen als je startpagina.