Skip to content

Wat is een subveldstation op een plasma-tv?

18 de juli de 2021
PLASMA SUB FIELD DRIVE aaa 5981f3616f53ba001182e65c 6d8a5f617d474ef0ba4f32660893e6be

Plasma-tv’s werden eind 2014 stopgezet. Toch geven veel consumenten de voorkeur aan de beeldkwaliteit van een plasma-tv boven een lcd-tv, gedeeltelijk vanwege de sub-veldsnelheid van plasma. De sub-field drive rate is een specificatie die uniek is voor een plasmatelevisie. Het wordt vaak vermeld als 480 Hz, 550 Hz, 600 Hz of een vergelijkbaar aantal. Als u een plasma-tv heeft en weigert er afstand van te doen, of een opgeknapte of gebruikte plasma-tv vindt waarvan u denkt dat het de moeite waard is om te kopen, wat betekent dit dan? Plasmatelevisies zijn gemaakt door verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, LG, Samsung, Panasonic en Sony.

Sub-Field Drive-snelheid versus schermvernieuwingsfrequentie

Veel consumenten denken ten onrechte dat de sub-field drive-snelheid vergelijkbaar is met de schermverversingsfrequentie, zoals de schermverversingsfrequenties die gewoonlijk worden vermeld voor lcd-televisies. De sub-field drive-snelheid op een plasma-tv verwijst echter naar iets anders. De schermverversingssnelheid is hoe vaak elk frame wordt herhaald binnen een bepaalde tijdsperiode, zoals 1/60e van een seconde. Hoewel plasma-tv’s een schermverversingssnelheid van 60 Hz hebben, doen deze tv’s bovendien iets om de bewegingsrespons verder af te vlakken. Ter ondersteuning van de schermverversingssnelheid sturen plasma-tv’s herhaalde elektrische pulsen naar de pixels om de pixels te laten branden gedurende de tijd dat elk frame op het scherm wordt weergegeven. De sub-field drive is ontworpen om deze snelle pulsen te verzenden.

Plasma-tv-pixels versus lcd-tv-pixels

Pixels gedragen zich in een plasma-tv anders dan op een lcd-tv. Pixels in een lcd-tv kunnen op elk moment worden in- of uitgeschakeld omdat een continue lichtbron door lcd-chips wordt geleid. LCD-chips genereren echter geen licht. In plaats daarvan hebben LCD-chips een extra lichtbron aan de achterkant of rand nodig om beelden te produceren die u op het scherm kunt zien. Aan de andere kant is elke pixel in een plasma-tv zelf-emitterend. Dit betekent dat plasma-tv-pixels licht genereren binnen een celstructuur (een extra achtergrondverlichtingsbron is niet vereist). Dit kan echter slechts voor een korte tijd, gemeten in milliseconden. Elektrische pulsen moeten met een hoge snelheid naar plasma-tv-pixels worden gestuurd om de pixels te laten branden.

Stel dat tv's controleert: lcd versus plasma

De sub-field drive-specificatie vermeldt de snelheid van hoeveel van deze pulsen elke seconde naar de pixels worden gestuurd om het frame zichtbaar te houden op het scherm. Als een plasma-tv een schermverversingssnelheid van 60 Hz heeft, wat het meest gebruikelijk is, en als de sub-field drive 10 pulsen verzendt om de pixels binnen een 60ste van een seconde te exciteren, wordt de sub-field drive-snelheid vermeld als 600 Hz. Beelden zien er beter uit en beweging tussen elk videoframe ziet er vloeiender uit wanneer er meer pulsen worden verzonden binnen de 60 HZ-verversingsfrequentie. Dit komt omdat de pixelhelderheid niet zo snel afneemt gedurende de tijd dat een frame wordt weergegeven, noch bij de overgang van frame naar frame.

Het komt neer op

Hoewel lcd- en plasma-tv’s er uiterlijk hetzelfde uitzien, zijn er interne verschillen in hoe ze weergeven wat u op het scherm ziet. Een uniek verschil in plasma-tv’s is de implementatie van sub-field drive-technologie om de bewegingsrespons te verbeteren.

Samsung PN64H500 64-inch plasma-tv

Echter, net als bij de verversingsfrequenties van lcd-tv’s, kan dit een spel met misleidende cijfers zijn. Hoeveel pulsen moeten er per 1/60e van een seconde worden verzonden om een ​​verbetering van de kwaliteit van bewegende beelden te zien? Ziet u een verschil in beeldkwaliteit en beweging tussen plasma-tv’s met sub-field drive-snelheden van 480 Hz, 600 Hz of 700 Hz? De beste manier om erachter te komen, is door een eye-on-vergelijking te maken om te zien wat het beste bij u past. Ongeacht de snelheid waarmee het subveld wordt aangestuurd, hebben plasma-tv’s over het algemeen een betere bewegingsrespons dan lcd-tv’s.