Skip to content

Wat is een SZN-bestand?

6 de juli de 2023
szn files 587901df5f9b584db3012ae8

Wat te weten

  • Een SZN-bestand is een HiCAD 3D CAD-bestand.
  • Open er een met HiCAD of HiCAD Viewer van ISD Group.
  • Converteer naar een ander formaat met dezelfde programma’s.

In dit artikel wordt uitgelegd waar een SZN-bestand voor wordt gebruikt en hoe u er een kunt openen of naar een ander formaat kunt converteren.

Wat is een SZN-bestand?

Een bestand met de SZN-bestandsextensie wordt gebruikt door de computerondersteunde ontwerpsoftware HiCAD om 2D- of 3D-tekeningen op te slaan.

Hoe een SZN-bestand te openen

SZN-bestanden kunnen worden geopend met HiCAD van ISD Group. Het programma is niet gratis te gebruiken, maar er is een demo die u kunt downloaden en die dezelfde ondersteuning voor deze bestanden zou moeten bieden.

Dit is niet langer het formaat dat wordt gebruikt door nieuwe versies van het programma, die standaard SZA- en SZX-bestanden gebruiken. Hetzelfde bedrijf heeft de gratis HiCAD Viewer die ook SZN-bestanden kan openen, maar alleen als ze gearceerde 3D-modellen bevatten. Dit betekent dat 2D-modellen of glasmodellen die zijn opgeslagen in het SZN-formaat niet kunnen worden geopend met de viewer. Echter, het kan werken met enkele andere bestandstypen die met HiCAD worden gebruikt, zoals 2D-tekeningen in het ZTL-formaat, plus SZA-, SZX- en RPA-bestanden, evenals HiCAD-bestanden voor onderdelen en samenstellingen in het KRP-, KRA- en FIG-formaat. Op de downloadpagina van HiCAD Viewer staan ​​verschillende versies van het programma. De nieuwste release werkt alleen met 64-bits versies van Windows, terwijl oudere edities worden aangeboden in zowel 32-bits als 64-bits versies. Uw keuze hangt af van het type computer dat u heeft. Zie Hoe weet u of u Windows 64-bits of 32-bits hebt voor hulp. Als u vermoedt dat uw bestand helemaal niets te maken heeft met HiCAD of CAD-tekeningen in het algemeen, probeer het dan te openen met een gratis teksteditor. Als het bestand alleen maar tekst bevat, is uw SZN-bestand slechts een tekstbestand dat normaal met elke teksteditor kan worden gebruikt. Als het grootste deel van de tekst onleesbaar is, kijk dan of je iets identificeerbaars uit de puinhoop kunt halen dat je kan helpen bij het onderzoeken van het programma dat je bestand heeft gemaakt; het is meestal ook hetzelfde programma dat het kan openen.

Hoe een SZN-bestand te converteren

HiCAD Viewer kan geopende bestanden in een ander formaat opslaan. Het is waarschijnlijk dat u dat programma kunt gebruiken om het SZN-bestand naar een ander vergelijkbaar CAD-gerelateerd formaat te converteren. Hetzelfde geldt voor de volledige HiCAD-software. Er is hoogstwaarschijnlijk een optie voor conversies in de Bestand of Exporteren menu. De meest voorkomende bestandsindelingen kunnen worden geconverteerd met behulp van een gratis bestandsconverter, maar als u deze link volgt, zult u merken dat geen van de online services of conversieprogramma’s dit specifieke formaat ondersteunt.

Kan het nog steeds niet openen?

Als uw bestand niet wordt geopend zoals hierboven beschreven, is de kans groot dat u de bestandsextensie verkeerd interpreteert en een ander bestand verwart met de SZN-bestandsextensie. Deze extensie lijkt bijvoorbeeld erg op SZ die door de Winamp-software voor het afspelen van muziek wordt gebruikt als een aangepaste interface of ‘skin’. De twee formaten hebben niets met elkaar te maken, ook al is het gemakkelijk om hun bestandsextensies door elkaar te halen. Hier zijn enkele andere voorbeelden:

  • ISZ: gecomprimeerde ISO-schijfkopie
  • SZS: gegevensbestand voor videogames
  • SZ4: E-triloquist Phrase Library Format-bestand

Als u ontdekt dat uw bestand geen van deze indelingen heeft, onderzoek dan de echte bestandsextensie om te zien welke programma’s kunnen worden gebruikt om het te openen of te converteren.